Kezdőlap Események A Zsolnay remekművek kiállítás-sorozat Kecskeméten

A Zsolnay remekművek kiállítás-sorozat Kecskeméten

Zsolnay remekművek címmel mutatja be a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. jelenleg is gyártott büszkeségeit. A kiállított tárgyak méltán képviselik a Zsolnay hagyományt, egyben a folyamatos megújulás, innováció jegyeit is magukon viselik.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra kulturális missziót vállalt fel az ország nagyvárosaiban megrendezett kiállítás sorozatával azzal a nem titkolt céllal, hogy megmutassa: ma is képes a nagy elődök nyomdokaiban művészi és innovatív tárgyakat előállítani. Termékei méltán tartanak igényt az érdeklődésre, a csodálatra, ma is értéket jelentenek.

Az utóbbi években számos kulturális program várta az érdeklődőket a gyár csarnokaiban és a csodálatos pirogránit épületkerámia elemekkel gazdagon díszített gyárudvarban. A Zsolnay számos alkalommal jelent meg külföldön Pécs város képviseletében is.

A New Yorki Forbes galéria 2009-es Zsolnay tárlata méltó nyitánya volt a kiállítás sorozatnak. 2009-ben Eger város meghívására az igen színvonalas galériává alakított Zsinagóga épületében ismerkedhetett Eger lakossága a Zsolnay művészetével, majd pedig a budapesti Művészetek Palotája adott otthont a Zsolnay hagyományos és innovatív művészeti irányvonalainak reprezentálása számára.

Ezt a kezdeményezést 2010-ben a Zsolnay több helyszínen is szeretné folytatni. A kiállítás-sorozat idei első állomásai Pécs, Debrecen és Budapest volt, a közeljövőben Balatonfüred, Szeged és Kaposvár kulturális intézményeiben mutatja be jelenleg is gyártott, különleges technikával készülő műtárgyait.

A kiállítás-sorozat következő állomása Kecskemét. Nem véletlenül, hiszen a város meghatározó  épületeiként számon tartott  szecessziós stílusú városháza és a Cifra palota külső majolikadíszei a Zsolnay-gyárban készültek.  Az Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban 2010. június 19 – július 11. között várja látogatóit a Zsolnay kiállítás, ahol a hagyományos Zsolnay remekművek mellett megtekinthetők a Zsolnay Vilmos szellemében készült, de mégis új irányvonalat reprezentáló, a Zsolnay jövőjét meghatározó innovatív tárgyak is.