Kezdőlap Események Múzeumok éjszakája Kecskeméten

Múzeumok éjszakája Kecskeméten

Egyéjszakás kaland a múzsákkal


Példaértékű  kulturális szakmai összefogással megvalósuló éjszakai fesztivál

Az éjszakai fesztivál (Nuit Blanche) Franciaországból indult világhódító útjára. 1997-ben Németországban rendezték meg az első „Múzeumok hosszú éjszakája” fesztivált az újra egyesített Berlinben. Azóta  a világ minden  földrészén egyre több helyen  vált a kultúra ünnepévé és egyre népszerűbb. Sok országban, így nálunk is a nyári napforduló időpontjához és hagyományaihoz kapcsolódik a fesztivál .  Változatos az elnevezése is: Finnországban Művészetek éjszakája, Dániában  a Kultúra éjszakája néven vált kedvelt rendezvénnyé.

A magyar   kulturális tárca 2003 óta szervezi a Múzeumok éjszakáját, amelynek legfontosabb,  a világon mindenütt figyelembe vett jellegzetessége, hogy  ezen az éjszakán a múzeumok, a magán és állami galériák és más kulturális intézmények nyitott és ingyenes  programjaikon a kulturális és művészeti értékek bemutatását állítják a középpontba, teret engedve a  látogatók és közösségeik kreativitásának,  az élményt adó ismeretterjesztő programok mellett a társművészetek: zene, film, tánc, színház stb   alkotásainak.

Kecskeméten 2006-ban fogott össze első alkalommal több kiállítóhely a Múzeumok Éjszakája megrendezésére. 2010-ben  5. alkalommal kerül sor  Kecskemét Megyei Jogú Város támogatásával a közös rendezvényre minden eddiginél több résztvevővel (35) és helyszinen (30).  2009-ben Budapest után Kecskeméten vettek a legtöbben részt  a programokon.  A helyszinek között különleges, muzeális kiállítóhelyként is üzemelő buszjáratok szállítják az érdeklődőket. 2010-ben  a  a fesztivál kitüntetett témája a Kecskeméti művésztelep, hiszen a ma is működő intézmény alapításának 100. évfordulóját ünnepli a város és a magyar kultúra. A programszervező szakmai konzorcium munkáját a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ és a Bozsó Gyűjtemény fogja össze.