Kezdőlap Régió Szakcikk: Innovatív megoldások a kisfeszültségű kábelek telepítésénél

Szakcikk: Innovatív megoldások a kisfeszültségű kábelek telepítésénél

Új kábelcsatorna-rendszereket fejlesztett ki a Leier
Jánosházi üzemében mutatta be legújabb kábelcsatorna-rendszereit a Leier. A már meglévő lehetőség mellett öt új alternatívát kínál a cég a föld alá telepített kábelek korszerű védelembe helyezésére. Az Építőipari Műszaki Engedéllyel rendelkező legújabb szerkezeteket öt-féle fenékszélességgel gyártják. A precíz technológiával előállított, kiváló minőségű rendszereket Ausztriában is forgalmazzák majd.

Az egyik legnagyobb hazai építőanyag-gyártó cég, a Leier öt új kábelcsatorna-rendszert fejlesztett ki a kisfeszültségű távközlési-, biztosítóberendezési-, valamint kommunikációs kábelek föld alá telepítésének biztonságos megvalósításához. Ezen kábel-rendszerek egyaránt alkalmasak lakott területen belüli vagy kívüli telepítésre. Az Építőipari Műszaki Engedéllyel rendelkező szerkezetek lehetőséget biztosítanak az egy, osztott csatornában történő elhelyezésre is, amelynek előnye az egyes funkciójú vezetékek zavarásmentes elkülönítésének megoldása.

A Leier egy éve piacon lévő, 35 cm szélességű csatornarendszere már bizonyított a vasúti pályaudvarok, metróállomások, illetve vágánypályák menti kábelvezetés területén. A cég ezért a közlekedési operatív program keretén belül megvalósuló magyarországi vasútfejlesztés szükségleteit figyelembe véve több más gyártóval ellentétben, méretpontos, egyedi, előregyártott kábelcsatorna-elemeket kínál a kivitelezőknek. A precíz gyártási technológiával előállított, kiváló minőségű termékcsoport révén csökken az összeszerelés ideje, továbbá elkerülhetőek a szakszerűtlen helyszíni kivitelezésből fakadó illesztési hibák is. A magas színvonalú kivitelezésnek köszönhetően a kábelcsatorna-együttest a társaság Ausztriában is forgalomba hozza.

A cég a hat különböző – 20, 30, 35, 40, 55 és 65 cm – fenékszélességgel rendelkező csatornák portfóliójával teljeskörű kiszolgálást nyújt a beruházók számára. Ennek megfelelően a különféle csatornaelemek lehetővé teszik a vasúti biztosító- és vezérlő berendezések működéséhez szükséges, különböző helyigényű kábelelhelyezés kiszolgálását. A rendszerek sokoldalúságát bizonyítja, hogy nem csak tetszőleges hosszúságú, különböző elektromos vagy optikai kábelek hálózatának kiépítésére alkalmasak, hanem építés alatti, ideiglenes kiszolgáló vezetékek elhelyezésére is.

A Leier április 14-én tartott szakmai napjának keretében a tervezők, kivitelezők, beruházók és üzemeltetők is megismerkedhettek az innovatív kábelcsatorna-rendszerekkel.