Kezdőlap Régió Kihelyezett kistérségi vetítések a X. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idején

Kihelyezett kistérségi vetítések a X. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idején

2011. június 15-19. között tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, melynek helyszínei a főtéren kívül a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ és a Kecskeméti Ifjúsági Otthon.
Az idei fesztiválon is elismert szakemberekből álló, nívós nemzetközi zsűri fog a hazai és az európai filmekről dönteni.
A több mint két évtizedes múltra visszatekintő biennálé egyedülálló rendezvény Magyarországon, a világban pedig a 12 legjelentősebb animációs filmfesztivál között tartják számon.

2009-től már egy hazai elismeréssel is büszkélkedhet a rendezvény: a Fesztiválok Regisztrációját és Minősítését irányító Szakmai Intéző Bizottság döntése alapján jogosulttá vált a „KIVÁLÓ MINŐSÍTÉSŰ MŰVÉSZETI FESZTIVÁL” cím használatára.

Összművészeti fesztiválról van szó: a filmvetítések mellett kiállítások, zenei, színházi események – többek között az Országos Zenés Színházi találkozó -, szakmai előadások, workshopok találhatók a kínálatban.

Két rendezvény külön is érdekesnek mutatkozik. Az egyik „A zene és az animáció” címet viseli, ahol ebben a témakörben tartanak előadásokat, és több Oscar-díjas film kerül levetítésre; a másik a „Vissza a szülőföldre” címmel megrendezésre kerülő előadás és vetítés, ahol magyar származású világhírű rendezők filmjeit fogják vetíteni.
A 10. jubileumi fesztiválon vetítésre kerül – többek között – a 40. születésnapját ünneplő kecskeméti rajzfilmstúdió filmjeiből készült válogatás.
Kecskemét és Térsége Többcélú Társulás társrendezője a 10. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválnak. Ennek megfelelően a kommunikációban, szervezésben és a finanszírozásban jelentőségének megfelelően vesz részt.

Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője javaslatára az előző fesztiválon kezdődő együttműködés továbbfejlesztésére a térség 4-5 településén kihelyezett vetítések lesznek a fesztivál idején. A helyi kulturális központokban a kecskeméti programokkal párhuzamosan vetítik azokat a magyar animációs filmeket, amelyek bekerültek a fesztivál versenyprogramjába. A díjátadó után pedig a kistérségi publikum is újranézheti a díjnyertes alkotásokat. A közönségdíjas film kiválasztásában pedig valamennyi néző részt vehet.

A kezdeményezéshez Tiszakécske, Lajosmizse, Kerekegyháza, Ballószög és Ágasegyháza jelezte részvételi szándékát.

A fesztivál angol-magyar nyelvű műsorfüzete ismertetné az érintett településeket, amely felhívná a fesztiválra látogató hazai és külföldi vendégek figyelmét az itt található értékekre.
A rendezvényre 450-500 hazai és külföldi filmes szakember, újságíró érkezését várják a szervezők, amely kiváló lehetőség egy-egy település bemutatkozására.
A Társulási Tanács 2011. április 6-i ülésén elfogadta Dr. Zombor Gábor előterjesztését miszerint Kecskemét és Térsége Többcélú Társulás 500.000,- Ft összegben járul hozzá a fesztivál megvalósításához, díjazottjainak elismeréséhez. A fesztivál ünnepélyes – nagy médiaérdeklődés mellett történő – eredményhirdetése jó alkalom a kistérségre történő figyelemfelhívásra. A díj átnyújtásakor elhangzik a szponzorok neve. A hírügynökségeknek átadott közlemény, valamint az írott és elektronikus sajtó nemcsak a díjazottak nevét rögzíti, de a díjat felajánlók megnevezését is.