Kezdőlap Régió A Szentháromság szobor felújítására fordítják az Ifjúsági Világzenekar koncertjének bevételét

A Szentháromság szobor felújítására fordítják az Ifjúsági Világzenekar koncertjének bevételét

Július 25-én, hétfőn este 20 órakor a kecskeméti Nagytemplomban adott koncertet a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, a Kodály fesztivál keretében. A világhírű Vásáry Tamás által vezényelt hangverseny bevételét a szervezők – a város önkormányzata és a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ – a Szentháromság szobor felújítására ajánlották fel.

A felajánlást ma sajtótájékoztatón jelentette be Mák Kornél oktatási és kulturális ügyekért felelős alpolgármester, Vörösmarty Attila tanácsnok, a belváros képviselője, Farkas Gábor, az Európa Jövője Egyesület elnöke, Kecskemét díszpolgára és dr. Jeney Gábor plébános.
Mák Kornél így fogalmazott: „aki eljön a hétfő esti koncertre, az nem csak egy felejthetetlen zenei élménnyel gazdagodik, hanem azzal a tudattal is, hogy hozzájárult Kecskemét egyik legszebb és a város története szempontjából igen jelentős köztéri műalkotás fennmaradásához.”
A Kodály Fesztivál keretében rendezett koncertekre – így a hétfő esti hangversenyre is – a belépőjegy 1000, a diákjegy 500, a családi jegy pedig 2000 forintba kerül. Jegyek válthatók a kulturális központ jegypénztárában munkaidőben, valamint a koncert helyszínén egy órával az előadás előtt.
A Szentháromság szobor felújításával kapcsolatos előzmények: a felújítás érdekében idén februárban közadakozásra kérte fel a város polgárait Farkas Gábor, dr. Jeney Gábor, Mák Kornél és Vörösmarty Attila. A munkálatok halaszthatatlanok, hiszen a Szentháromság szobor anyaga mészkő, amelyet könnyen megvisel az időjárás, és a belváros levegőjének szennyezettsége. Ezért az obeliszket valójában tízévente fel kellene újítani. A munkálatok 17,5 millió forintba kerülnek, amelyet közadakozásból, a kecskeméti polgárok segítségével szeretnének összegyűjteni. Amennyiben ez sikerül, akkor jövőre, a szobor fennállásának 270. évfordulójára a mű újra régi pompájában mutathatná meg magát.
A lakossági felajánlások azóta érkeznek, és ezeket továbbra is várják a következő OTP-s számlaszámra: 11732002-20392329. Az utaláskor feltüntetendő: EJE gyűjtés a Szentháromság szoborért.
Egyébként nem ez lesz az első alkalom, hogy közadakozásból újítják fel a Szentháromság szobrot. Tizennégy évvel ezelőtt volt az utolsó restaurálás, akkor szintén Farkas Gábor kezdeményezésére a város több közéleti szereplője adta össze a szükséges összeget. A felújítást pedig ez alkalommal is ugyanaz a szakembergárda végzi, mint legutóbb.

A Szentháromság szoborról: a pestist gyógyító szenteket ábrázoló obeliszket az 1739-40-es hatalmas kecskeméti pestisjárvány emlékére emeltették a túlélők 1742-ben. A barokk stílusú szobor Conti Lipót Antal kőfaragó mester alkotása.