Kezdőlap Régió Ábrahám Edit: Világbajnokként szeretne hazatérni a bajnoknő

Ábrahám Edit: Világbajnokként szeretne hazatérni a bajnoknő

A Nagykőrösön versenyző, többszörös magyar kyokushin karate bajnok Ábrahám Edit, gőzerővel készül élete egyik legfontosabb versenyére, a tokiói világbajnokságra. Háromszoros Európa bajnokként, első számú esélyesként tartják számon, ami nem könnyíti meg a helyzetét, mert mindenki őt szeretné majd legyőzni a versenyen. A kiváló versenyző azonban már eddig is számtalanszor bizonyította a tehetségét, s szorgalmával, páratlan küzdeni tudásával sokszor nyert meg rangos viadalt. Jövőre pedig remélhetőleg világbajnokként térhet vissza Japánba, hogy megszerezze a sportágban óriási dicsőségnek számító 4. dan fokozatot.

– Magyarországon is egyre többen kezdik megismerni a kyokushin karatét. Mik a sportág legfontosabb szabályai?

– Ez a harcmodor a hazánkban létező karate legkeményebb ágazata. Itt minimális védőfelszereléssel, full contactban versenyzünk – fejre ütés kivételével – teljes kiütésig megy a küzdelem. 3 perc a mérkőzés alapideje, s ha döntetlen az állás, akkor többszöri hosszabbítás is következhet, így akár 9
percig is eltarthat a küzdelem, legvégül pedig a súlykülönbség dönthet.

A nagyszerű eredményeket hozó tavalyi esztendő után, hogyan sikerült a 2011-es szezonod?

Az év vége nem túl szépen zárult, mert megfáztam, s a vírus ráhúzódott a szívemre, ezért novemberben és decemberben ki kellett hagynom az edzéseket. Januárban kezdtem meg a felkészülést, ennek tükrében jó eredményként értékelem, hogy megnyertem a magyar bajnokságot, az Európa bajnokságon pedig nehézsúlyban indultam, s végül 3. helyezést értem el.

Az olimpia programjai közé még nem került be a karate ezen ágazata, így a 4 évente sorra kerülő világbajnokság számít a sportág legrangosabb eseménynek. Milyen céllal utazol a közeljövőben sorra kerülő vb-re?

Október 22-23. között rendezik meg Japánban a világbajnokságot, ahol természetesen az a célom, hogy megnyerjem a versenyt. Biztató, hogy a rendezők is esélyesnek tartanak erre a címre, mert a sorsolást is úgy készítették el, hogy favoritnak tüntettek fel a 2 napos verseny során.

– Plusz terhet jelent-e, hogy első számú esélyesnek számítasz a tokiói világbajnokságon?

– Érzem, hogy nagy az elvárás felém, ilyenkor mindenki ellenem készül, videón elemzi a technikámat. „Sajnos” különösen motivált vagyok, mert legutóbb szintén esélyesként indultam a világbajnokságon, de „beszedtem” egy fejrúgást,
ami után 3 hétig kórházban feküdtem. Később az a lány nyerte a vb-t, akit eddig mindig legyőztem. Ezért még elszántabban készültem, mint eddig mindenképpen világbajnokként szeretnék hazatérni Japánból.

Hogyan alakul a vb előtti közvetlen felkészülésed?

A napokban fejeződött be az edzőtáborunk, ahol több klub versenyzőivel együtt – mintegy kilencvenen – vettünk részt. A vb előtt még Dániában lesz egy felhozó versenyünk, ahol szintén nyerni szeretnék, mert jó formában érzem magam, a lábtechnikám sokat fejlődött, úgy vélem, hogy sikerült megerősíteni a rúgásaimat.

A vb győzelemnél is szinte nehezebbnek ígérkezik a következő álmod teljesítése, hogy megszerezd a 4. dant…

Valóban így van. Jövőre nem rendeznek komolyabb viadalt, ezért az újabb, 4. dan megszerzését tűztem ki célul. Szintén Japánban kell majd teljesíteni ezt a fokozatot, ami nem tűnik könnyűnek, mert legutóbb is megszenvedtem a 3. danért, de megérte a sok küzdelem.

Nem csak versenyzőként értél el kiváló eredményeket, hanem már edzőként is arattál sikereket.

Tavaly óta vezetem a 100 fővel működő klubunkat, ahol egy kitűnő gárdával dolgozunk együtt. Rendkívül büszke vagyok a tanítványaimra, akik az idei Európa bajnokságról 6 éremmel, köztük 4 aranyéremmel tértek haza.
Forrás: ARM FESZTIVÁLÚJSÁG