Kezdőlap Régió Kajak-kenu

Kajak-kenu

Bár elkiabálni vétek lenne, de egyre több jel mutat arra, hogy sok örömet szerezhet még a magyar szurkolóknak Tótka Sándor. A 2010-es év ifjúsági olimpiai bajnoka három érmet nyert a hétvégi korosztályos világbajnokságon, és mostantól teljes erővel a felnőtt MOL Kajak-Kenu Világbajnokságra készül.

Egy rendes, jól nevelt, tisztelettudó és nagyon tehetséges vidéki srác – elsőre ez a kép alakul ki az emberben, ha szóba elegyedik Tótka Sándorral. A tavalyi ifjúsági olimpián ismerhette meg az ország a nevét, ahonnan aranyéremmel a nyakában jött haza. Utána kicsit elszállt – legalábbis így fogalmaz ő –, rengeteg gratulációt kapott, díjátadókra járt, így elhitte, hogy már nagy versenyző. Ősszel és télen lazábban vette az edzéseket, nem is tudott igazán a munkára koncentrálni. A mély gödörből azonban szerencsére tavasszal kikecmergett, és most már tudja, hogy irdatlan sokat kell még edzenie ahhoz, hogy valóban jó kajakos legyen.

Július közepén olyan jól ment a felnőtt országos bajnokságon, hogy a váltó tagjaként bekerült a MOL világbajnokságon induló magyar csapatba. A hétvégi ifjúsági vébén pedig három számban három érmet nyert: aranyat, ezüstöt és bronzot.

„Az elutazás előtt sem titkoltam, hogy Németországban mindhárom számban dobogóra akarok állni, ez sikerült is, úgyhogy nagyon boldog vagyok– mesélte a két napos pihenőjét töltő 17 éves tehetség.

Mind a három döntőt vasárnap rendezték, így nagyon kemény napom volt. Ráadásul az időjárás sem kedvezett nekem, hiszen hideg, szeles, esős idő volt, miközben én a forró nyarat szeretem. 40-50 percenként követték egymást a középfutamok, illetve a döntők 200 egyesben és 200 párosban, alig-alig maradt időm a regenerálódásra. Egyesben megelőzött egy nálam idősebb és erősebb német srác, be kell vallanom, hogy az ezüsttel kicsit csalódott voltam. A páros döntőre viszont felszívtam magam és Hérics Dáviddal párban sikerült is győznünk– folytatta Tótka Sándor.

„Eddig minden a tervek szerint történik! Jól sikerült a felkészülés, a tavaszi edzőtáborozás, az első válogatón is jól mentem, és most megint összejött a győzelem. Egy kicsit megnyugodhatok, hiszen ezzel kvalifikáltam magam az év legfontosabb versenyeire. A felkészülés azonban ugyanolyan kemény marad, mint eddig volt. A cél egyértelmű: hazai közönség előtt aranyérmet szeretnék nyerni az augusztusi világbajnokságon.”

A magyar páros elképesztő fölénnyel, egy hajóhossz előnnyel nyerte a K-2 200 méteres döntőt. Egy magyar kenus edző viccesen meg is jegyezte Sanyinak, hogy utólag ki kellett volna zárni őket, mert szándékosan megalázták a mezőnyt. Az arany- és az ezüstérem mellé vasárnap délután még 500 méteren – holtfáradtan versenyezve – begyűjtött egy bronzot is Tótka Sándor, ezzel ő lett a magyar csapat legeredményesebb versenyzője Brandenburgban. Szégyenkezésre persze a többieknek sincs oka, sőt! 16 éremmel zárta az ifjúsági világbajnokságot a magyar válogatott, ami minden idők legjobb szereplése.

„Amikor Szolnokon, néhány nappal a 17. születésnapom előtt kiharcoltam, hogy bekerüljek a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon induló magyar válogatottba, szinte el sem hittem, hogy ez megtörtént velem. Most pedig az ifjúsági olimpiai aranyérem mellé ifjúsági világbajnokságon is szereztem érmeket, fantasztikus ez a nyár”– mondta a gyomaendrődi kajakos.

„Nagyon várom már a szegedi világbajnokságot. A két napos pihenő után kemény edzések következnek, aztán az utolsó napokban már együtt készülök a váltó, illetve a válogatott többi tagjával. Óriási élmény lesz több tízezer magyar szurkoló előtt versenyezni. És most azt is megígérhetem, hogy nem lesz újabb, a tavalyihoz hasonló téli hullámvölgy. Jövőre még jobb leszek! – ígérte az augusztus 17-én kezdődő MOL Kajak-Kenu Világbajnokság legfiatalabb magyar kajakosa.