Kezdőlap Régió Még 3 nap: Épül a pókkamera, kinyitott akkreditációs központ

Még 3 nap: Épül a pókkamera, kinyitott akkreditációs központ

Óráról-órára egyre inkább felpörög az élet Szegeden, az olimpiai kvalifikációs világbajnokság helyszínén. Vasárnap reggel megnyílt az akkreditációs központ.

Sorra érkeztek a külföldi sportolók vasárnap reggel a szegedi jégcsarnokba. Itt rendezték be ugyanis a szervezők a MOL Kajak-Kenu Világbajnokság akkreditációs központját. Olyan országok csapatai vették át az akkreditációjukat, mint például Franciaország, Irán, Dél-Korea, Új-Zéland, Azerbajdzsán vagy éppen Argentína. Már most nagyjából háromszáz versenyző és edző tartózkodik Szegeden, a legtöbb válogatott pedig hétfőn érkezik Magyarországra. Azon a napon körülbelül 450 külföldi vendég – sportoló, edző, sportvezető – száll le a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahonnan folyamatosan indulnak majd az őket szállító buszok a szegedi és Szeged környéki szállodákhoz. A magyarok számára „ősi” ellenfélnek számító német válogatott is hétfőn érkezik meg a MOL Kajak-Kenu Világbajnokság helyszínére.

Közben a Maty-éri pályán elkezdődött a világbajnokság élő közvetítéséhez szükséges televíziós technika, például a különleges pókkamera tartószerkezetének kiépítése.

„Olyan modern felszerelés lesz itt Szegeden, amilyen még sosem dolgozott kajak-kenu versenyen. Bemutatkozik például a világ legnagyobb labdarúgó stadionjaiban használt spidercam technika, amelynek lényege, hogy az optika mind a 9 pálya felett képes lesz a levegőben mozogni és testközelből mutatni akár a versenyzők arcizmainak rezdülését is. A „pókkamerán” kívül 400 méternyi part mentén futó sínt fektetünk le kevéssel a víz felszíne felett, az ezen mozgó kamera segítségével érzékelhetővé válik, hogy melyik hajó halad – akár csak centiméterekkel – az élen” – mondta Schmidt Gábor, a szervezőbizottság elnöke.

A brit BBC, a német ARD, az olasz RAI és sok más külföldi csatorna mellett élőben közvetíti a világbajnokságot az Eurosport, és természetesen a Magyar Televízió is.

Újságírói tájékoztató!

Vasárnap reggel tehát kinyitott a MOL Kajak-Kenu Világbajnokság akkreditációs központja. Természetesen már az újságírói akkreditációk átvételére is lehetőség van. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy vasárnap és hétfőn összesen nagyjából 600 hivatalos résztvevő érkezik Szegedre, így ezen a két napon lesz a legzsúfoltabb az akkreditációs központ. Kérünk minden újságírót, hogy lehetőség szerint keddtől vegye át akkreditációját! Erre kedden egy helyen, a jégcsarnokban lesz lehetőség, szerdától pedig már két helyen, a jégcsarnokban és a virágpiacon is működik az akkreditációs iroda. További részletek és térkép az újságírói tájékoztatóban.

További információ: www.kajakkenusport.hu