Kezdőlap Régió Még 6 nap: Éremesély K-2 1000 méteren és négyesben is

Még 6 nap: Éremesély K-2 1000 méteren és négyesben is

Tizennyolc magyar férfi kajakos áll rajthoz augusztus 17. és 21. között a szegedi MOL Kajak-Kenu Világbajnokságon. A hazai szurkolók több éremesélyes egységnek szoríthatnak, dobogóra lehet várni K-2 1000 méteren Dombi Rudolfot és Kökény Rolandot, no és férfi négyesünket is.

Tizennyolc magyar férfi kajakos áll rajthoz augusztus 17. és 21. között a szegedi MOL Kajak-Kenu Világbajnokságon. A hazai szurkolók több éremesélyes egységnek szoríthatnak, dobogóra lehet várni K-2 1000 méteren Dombi Rudolfot és Kökény Rolandot, no és férfi négyesünket is.

Jól sült el a belgrádi Európa-bajnokság a K-2 1000 méteren szereplő Dombi Rudolf és Kökény Roland számára. A kontinensviadal előtt alig pár héttel alakult egység az előkelő harmadik helyet szerezte meg a szerb fővárosban, ami mindkettőjük számára meggyőző érv volt arra, hogy van értelme a folytatásnak. Dombi az első válogatót követően szóba került a négyes tagjaként is, ám a racicei Világkupa után a páros mellé tette le a voksát. Hogy mi a helyzet velük most, egy héttel a világbajnoki rajt előtt?

„Hát remélem jó a forma – mondta Dombi Rudolf. – Az Európa-bajnokság óta rengeteget edzettünk, sokat gyakoroltuk az irammenést, hiszen Belgrádban úgy éreztük, azon van mit javítani. Most elég fáradtak vagyunk, de végre elérkezett a pihenés, töltődés ideje. Már a minőség van előtérben, formát időzítünk, és reméljük minden jól kijön, és menni fog a hajó. Az edzésen elért idők biztatóak ez ügyben. Kaptunk egy új hajót is, kipróbáltuk, de maradunk a jól beváltnál. Az összhang remek, és tényleg jó érzés így dolgozni, bízom a jó szereplésben.”

Hasonlóan vélekedik Vereckei Ákos is, aki Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor és Boros Gergely társaságában a négyesben kísérli meg az éremszerzést. A magyar hajó Belgrádban egy rendkívül szoros befutóban lett negyedik, Szegeden mindenképpen szeretnének előrelépni a versenyzők. „Úgy érzem, sokkal jobbak vagyunk, mint a belgrádi Európa-bajnokság előtt – vélekedett Vereckei Ákos. – Hatalmas erő van ebben az egységben, amit Zolinak kell elöl kezelni, és ez nem kis feladat. Technikailag tökéletesen jók vagyunk, az erővel sincs gond, most már csak fejben kell felépíteni a pályát, kidolgozni a taktikát. Véleményem szerint az első 250 méter kulcsfontosságú lehet, és a cél, hogy biztosan tudjuk a 2:48-at, amely idővel ki lehet ugrani ebből a rendkívül sűrű mezőnyből.”

Ha már a sűrű mezőnyt említjük, nem lesz egyszerű dolga Molnár Péternek sem K-1 200 méteren. A fiatal sprinter a kontinensviadalon ezüstérmet szerzett, és bár nagyon jó formában van, ezen a távon tényleg nüanszok döntenek majd a helyezések sorsáról.

A férfi kajak szakágban hat újoncot avat a magyar csapat: Kugler Attila (K-1 500 m), Dombvári Bence (K-1 1000 m), Paumann Dániel (K-1 5000 m), Tóth Dávid (K-2 500 m), Kulifai Tamás (K-2 500 m) és Tótka Sándor (váltó 4×200 m) számára a szegedi lesz az első világbajnokság. Érdekesség, hogy a K-2 200 méteren Sík Mártonnal induló Beé István és Tótka Sándor között 22 év a korkülönbség.

Férfi kajak

A magyar indulók.

K-1. 200 m (1-8. hely ad olimpiai kvótát): Molnár Péter.
500 m: Kugler Attila.
1000 m (1-8. hely ad olimpiai kvótát, illetve az 1-7. hely, ha angol versenyző a férfi kajak szakág 5 száma közül egyikben sem szerez kvótát): Dombvári Bence.
5000 m: Paumann Dániel

K-2. 200 m (1-6. hely ad olimpiai kvótát) : Sík Márton, Beé István.
500 m: Tóth Dávid, Kulifai Tamás.
1000 m (1-6. hely ad olimpiai kvótát): Dombi Rudolf, Kökény Roland

K-4. 1000 m (1-8. hely ad olimpiai kvótát): Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely

Váltó 4×200 m: Dudás Miklós, Gyertyános Gergely, Tótka Sándor, Kadler Viktor

További információ: www.kajakkenusport.hu