Kezdőlap Régió Orgovány:Jubileumi évfordulójára készül a település

Orgovány:Jubileumi évfordulójára készül a település

A megfontolt gazdálkodásnak és a lakosság összefogásának köszönhetően évről-évre szépen fejlődik Orgovány, ahol nyugodt légkörben, családias miliőben élhetnek az emberek. A tavalyi esztendőt a fejlesztések, beruházások éveként tartják számon a településen, idén pedig az (ön)erőgyűjtésre fektetik a hangsúlyt, de azért 2011-ben is büszkélkedhetnek nyertes pályázattal. Maszlik István polgármester tájékoztatta lapunkat az elmúlt esztendő fejlesztéseiről és az idei tervekről.

A tavalyi év legnagyobb volumenű beruházása nyomán az iskola és óvoda rekonstrukciójára került sor. Az óvoda épületét egy tornaszobával és egy bölcsődei szobával bővítettük, az intézményhez tartozó új ebédlő, konyha kialakítása pedig lehetővé teszi, hogy később más célokra szintén hasznosítani lehessen a helyiséget. A mintegy 230 millió forintból megvalósuló beruházás jelentős önrészét – amelynek 50 százalékát pályázaton nyertünk – biztosítani tudtuk a projekt megvalósításához.
Az elmúlt esztendő további fejlesztései nyomán két teljesen új utat építettünk, valamint 3 már meglévő utunkat felújítottuk.

Idei terveink között szerepel, hogy júliusban szeretnénk elkezdeni a Leader program keretében a községháza külső felújítását, valamint a nyílászárók cseréjét, és a tető héjazat cseréjét. A beruházáshoz 43 millió forintot nyertünk, s ehhez adjuk még a már rendelkezésre álló önrészt. Teljesen önerőből próbáljuk végrehajtani a rendőrségi lakás felújítását, valamint egy garázs építését.

Idén kerül sor a település önálló közigazgatásává válásának 110 éves évfordulója, melyet a szeptember 11-én tartandó falunappal együtt ünnepelünk meg. A jeles eseményt többek között a falu két híres szülötte – Molnár Gergely református lelkész, és dr. Tóth Zoltán, a Vakok és Gyengénlátók Országos Intézetének korábbi igazgatója – életét és munkásságát bemutató kiállítás teszi színesebbé. Fontos megemlítenem, hogy dr. Kerekes Tibor címzetes főjegyző személyében májustól új jegyző látja el a munkakörrel járó feladatokat. Ősszel új összetételű képviselő testület alakult a településen, melynek tagjai dr. Lóczi Boglárka alpolgármester, Utasi Péter, Subicz József, Bús Lajos, Gyarmatiné Márton Olga és Gellért László.