Kezdőlap Régió Öt egységünk már a döntőben

Öt egységünk már a döntőben

A férfi C-2 500, a női K-4 500 és az 1000 méteres előfutamokkal csütörtökön délelőtt megkezdődött a szegedi Maty-éren a MOL Kajak-Kenu Világbajnokság. A délelőtti versenyek során három számban (férfi C-1 és K-1 1000 m, valamint férfi K-2 1000 m) nem lehetett közvetlenül a döntőbe jutni.
Csütörtökön reggel kilenckor elrajtolt a 39. sprintvilágbajnokság, amelyen magyar részről Kozmann György és Korisánszky Péter volt az első bemutatkozó C-2 500 méteren. Ludasi Róbert tanítványai futamukban a harmadik helyen zártak, amellyel egyből a döntőbe jutottak. Női négyesünk is megkezdte a küzdelmeket, ráadásul az Európa-bajnoki címvédő fehérorosz csapattal egy futamban kellett kiharcolniuk a döntőt érő első helyet. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin és Benedek Dalma alkotta kvartettnek ez sikerült is, és a lányok bizakodóan tekintenek előre.
„Jól elrajtoltunk a portugálok mellől, ami meglepett, hiszen ők erős kezdők. Fél távnál éreztem, hogy jók vagyunk, de azt is érzékeltem, hogy a fehéroroszok tartják velünk a lépést. Összességében jó pályát mentünk, bizakodóak vagyunk” – mondta Kovács Katalin a célban.

K-2 1000 méteren Medveczky Erika és Sarudi Alíz, K-1 1000 méteren Csipes Tamara is futamgyőzelemmel biztosította a helyét a fináléban, míg férfi C-4 1000 méteren a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik és Németh Szabolcs alkotta kvartett másodikként jutott be a legjobbak közé.
„Az előfutam előtt azt beszéltük meg, hogy úgy nyolcvan százalékot adunk ki magunkból. A rajt jól sikerült, de az utazót egy kicsit visszafogtuk, akkor mentek el a fehéroroszok. A hajrát pedig azért nyomtuk meg, mert gyakorolni szerettük volna a döntő előtt” – árulta el Sáfrán Mihály.
A nap folyamán három olyan szám volt, amelyben a középfutamba lehetett kvalifikálni. K-1 1000 méteren Dombvári Bence második, míg C-1 1000 méteren Vajda Attila és K-2 1000 méteren a Dombi Rudolf, Kökény Roland páros is futamgyőzelemmel kvalifikált a délutáni folytatásra.
„„Még mindig nem vagyok tökéletes, köhögök, de kezdésnek ez nem volt rossz. Szerencsére nem kerültem nehéz előfutamba, így oda tudtam figyelni a technikámra, a mozgásra, de a neheze délután jön majd – magyarázta az előfutama után a szegediek olimpiai bajnoka, – Vajda Attila. – Szegedben az a jó, hogy ha én odateszem magam, és a közönség is odateszi magát, abból mindig valami jó kerekedik ki. Remélem eljut a szurkolókhoz, hogy nagyon számítok a segítségükre.”
További információ: www.kajakkenusport.hu