Kezdőlap Régió Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter avatta fel a Kecskeméti Főiskola új Tudósházát

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter avatta fel a Kecskeméti Főiskola új Tudósházát

Egymilliárd forintos uniós támogatással alig egy év alatt készült el a Kecskeméti Főiskola új Tudósháza az ún. homokbányai városrészben, az egykori szovjet ne-gyedben egy laktanyaépület bővítésével és felújításával. Az összesen mintegy 1,2 milliárd forintos beruházás a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programban a „Műszaki-természettudományi tudásbázis infrastruktúrájának fejlesztése a Kecskeméti Főiskolán” című projekt keretében valósult meg.

Kecskemét, 2011. augusztus 23.
A Kecskeméti Főiskola két kollégiumépülete mellett alig egy év alatt egy modern, impozáns épület született egy korábbi laktanya felújításával és bővítésével. A 3500 m2 alapterületű, ötszintes Tudósház változatos tereivel – a multifunkcionális közösségi terek, a szekciótermek, a tárgyalók, a kutatószobák – a tudományos kutatás, az eredmények bemutatása és a népszerű ismeretterjesztés minden formájának helyet tud biztosítani.
Dr. Danyi József rektor köszöntőjében arról beszélt, hogy az épület egy olyan, 2,57 milliárd forint értékű komplex fejlesztési program részeként valósulhatott meg, amilyenre még nem volt példa a Kecskeméti Főiskolán. A 2009 áprilisától 2011. november végéig tartó projekt igazi sikertörténet, amely hosszú távra megalapozza a főiskola jövőjét – hangsúlyozta a rektor.
Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter hangsúlyozta: „…a közismerten ne-héz gazdasági helyzetben nagy jelentőséggel bír, hogy uniós források felhasználásával létrejöhetett egy ilyen fontos intézmény”. A miniszter továbbá reményét fejezte ki, hogy a városban és a régióban megvalósuló országos, sőt európai jelentőségű beruházások si-kerét segíti a főiskola és a Tudósház is.
Földesi Gabriella projektmenedzser arról beszélt, hogy a főiskola kiemelkedő pályá-zati tevékenységet folytat, jelenleg 13 uniós projekt van folyamatban közel 6 milliárd fo-rint értékben. Ezt követően az épületet jelképesen átadta dr. Zombor Gábor polgármes-ternek, hiszen – ahogyan a projektmenedzser fogalmazott – : „…a Tudósház a város és a térség innovációs központja is lesz, a gazdaságélénkítés jegyében találkozóhely a tudo-mány, az oktatás és a gazdaság szereplői között” .
Dr. Zombor Gábor polgármester reményét fejezte ki, hogy a főiskola és a város összefogásával a homokbányai városrész fejlesztése, felzárkóztatása új lendületet kaphat.