Kezdőlap Régió Átadták Kecskeméten az ország negyedik autista óvodáját

Átadták Kecskeméten az ország negyedik autista óvodáját

Átadták ma Kecskeméten az ország negyedik olyan óvodáját, amely kizárólag autista kisgyerekkel foglalkozik. Az új óvoda a Kecskeméti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Logopédiai Intézetben valósult meg.
Dr. Zombor Gábor polgármester az átadáson köszönetét fejezte ki azért, hogy a szülők, az önkormányzat, a város jelentős cégei és a szakemberek példás összefogásának köszönhetően rekord gyorsasággal sikerült létrehozni egy olyan óvodát, amely tényleges segítséget nyújt az autista kisgyerekeknek és szüleiknek.
A közel bruttó 3,5 millió forintos beruházás keretében létrejött egy csoportszoba, vizesblokk, öltöző a gyerekeknek, a foglalkoztató pedagógusok részére pedig öltöző mosdó helyiséggel. Az intézmény udvarán, kerítéssel leválasztva külön játszó udvart alakítottak ki. Az átalakítás 4 hét alatt készült el alapítványi pénzből és több cég felajánlásával. A speciális igényeket kielégítő óvodaépület létrehozását a VERBAU Kft. fogta össze, mint generál kivitelező és egyben a legnagyobb felajánló. További támogatók: Phoenix Mecano Kft., MAG Hungary Kft., Hilti Szerszám Kft., KEMUT Trans Kft., Univer Szövetkezeti Zrt., Fornetti Holding Kft., Domino Kft., Bácsvíz Zrt., Bertrans Zrt., Akker Plus Kft., Kondenz Plusz Kft., Termostar Kft., Rösch Mode Kft., Hírös Ablak Kft., Gál Imre.
Az önkormányzat a közgyűlés döntése alapján vállalta, hogy biztosítja a csoport működéséhez szükséges kiadások fedezetét, ami 1,2 millió forintot jelent a város idei költségvetésében (ennyi a személyi kiadások és a normatív támogatás különbözete).
Az óvoda kialakításának országos jelentőségét adja, hogy az autista gyerekek óvodai ellátása általában integráltan történik, a kecskemétivel együtt így alig négy olyan óvoda van az országban, ahol kizárólag autista kisgyerekekkel foglalkoznak.
Az előzmények: Kecskemét közgyűlése június 30-án egyhangúlag határozott arról, hogy a krónikus kapacitáshiányt enyhítendő autista óvodai csoportot indít a Kecskeméti Egységes Gyógypedagógiai Intézmény Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Logopédiai Intézetben. Maga a feladatellátás továbbra is a megyénél marad, Kecskemét mindössze segítséget nyújt hozzá. A példás összhangban meghozott döntés hátterében az a széles körű társadalmi összefogás áll, amelynek keretén belül az érintett szülők, a város jelentős vállalkozásai és az önkormányzat célirányos együttműködése megvalósul.
A beindítandó autista óvodai csoport szükségességére az érintett szülők civil kezdeményezése hívta fel az önkormányzat figyelmét. A szülők azzal a kéréssel fordultak Katonáné Szabó Gabriella alpolgármester asszonyhoz és Mák Kornél alpolgármester úrhoz, hogy tegyék lehetővé gyermekeik számára a speciális óvodai csoportban való elhelyezést. Erre azért volt szükség, mert az elmúlt években a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kecskeméti Közoktatási, Gyermekvédelmi és Szakszolgálati Intézményében nem bővült az autista gyermekek ellátásához szükséges kapacitás, így több érintett kecskeméti óvodás korú gyermeket nem tudnak fogadni. Az illetékes városvezetők megértéssel fogadták a szülők kérését, amit alátámasztottak szakmai indokok is, hiszen az autista gyermekek hatékony fejlesztésének feltétele, hogy minél fiatalabb korban és minél intenzívebben történjen meg. Az elmaradt fejlesztést később már nem lehet pótolni.
A szülői kezdeményezés és az önkormányzati intézkedés mellett a jelentős kecskeméti cégek is csatlakoztak a nemes ügyhöz, hiszen úgy ítélik meg: fontos a társadalmi szerepvállalás, az autista gyermekek és szüleik ilyen módon való támogatása pedig olyan üzenetet és értékeket hordoz, mint például a szolidaritás, a tolerancia és a családok támogatása, amelyek számukra is kiemelkedő jelentőségűek.
Az ügy érdekében létrejövő összefogást a városunkban az autista gyermekekkel foglalkozó intézmények és szakembereik önzetlen és azonnali segítsége, együttműködése tette teljessé. Az Nyíri Úti EGYMI igazgató asszonya, dr. Hollóné Ruska Zsuzsanna azonnal felajánlotta az intézmény egyes helyiségeit, míg Szeleczki István, az Autista Tagozat vezetője munkatársaival együtt biztosítja a csoport számára a magas színvonalú szakmai hátteret. Az Autista Tagozat munkatársai hosszú ideje lelkiismeretesen és nagy szakértelemmel foglalkoznak a gyermekekkel, áldozatos munkájuk elismerést vált ki mind a szakma, mind pedig az érintett gyermekek és szüleik körein belül.