Kezdőlap Régió Denevértornyok és mesterséges odúk a természetvédelmi költségkeretből

Denevértornyok és mesterséges odúk a természetvédelmi költségkeretből

Kecskemét közgyűlésének városrendezési, városüzemeltetési és környezetgazdálkodási bizottsága lakossági kezdeményezésre módosította a kadafalvi Beretvás köz forgalmi rendjét. A Boróka utcát és a Helvéciai utat összekötő úton a grémium javasolja: 30 kilométeres sebességkorlátozás és előzési tilalom bevezetését, valamint a teherforgalom korlátozását 5 tonna súlyhatár és célforgalom kiegészítéssel. A szigorítás szükségességét indokolja, hogy a Beretvás közön már több baleset – köztük halálos kimenetelű – is előfordult.
A bizottság döntést hozott a természetvédelmi feladatok költségkeretének felosztásáról is. Idén erre a célra mintegy 20 millió forintot biztosít a költségvetés, amelynek nagyrészét erdőgazdálkodási munkákra fordítják. A fennmaradó összegből egyebek között mesterséges odúkat alakítanak ki a szabadidőközpontban. Az odúk egyaránt szolgálják majd a védett madárfajokat, valamint azt a célt, hogy a Széchenyiváros városrészben régóta gondot okozó varjakat lehessen átköltöztetni. Ez utóbbi célból akusztikai módszerekre, berendezésekre is biztosítanak forrást.
A költségkeretből nagyméretű denevérszállások – úgynevezett denevértornyok – kialakítására is áldoznak, a panelfelújítások következtében ugyanis az állatok elveszítették életterüket.
A Kápolna-rét szintén beavatkozást igényel, onnan a tájidegen keskenylevelű ezüstfákat kell eltávolítani és pótolni az őshonos fafajokat.