Kezdőlap Régió Húsz új munkatárs foglalkoztatását tervezi a Leier

Húsz új munkatárs foglalkoztatását tervezi a Leier

Új üzemcsarnok és új termék a startvonalon
A négy éve tartó világméretű gazdasági válság ellenére is töretlenül fejleszt, beruház, és hamarosan beindítja kilencedik gyárát is Magyarország legnagyobb szerkezeti építőanyagokat gyártó cége, a Leier. Az új üzemben további húsz új munkatárs foglalkoztatását tervezik, és az elkövetkezendő hetekben már piacon a cég új, innovatív terméke is – tudtuk meg Komlós Andortól, a Leier Hungária Kft. ügyvezetőjétől.

Noha négy évvel ezelőtt kezdődött a világméretű gazdasági válság, még a nemzetközi mértékadó elemzők is csak találgatják, hogy mikor áll újra magabiztos pénzügyi lábakon Amerika és Európa. Az öreg kontinensen Németország, Görögország, Franciaország és Spanyolország mellett hazánkat sorolják a válság legnagyobb vesztesei közé. Magyarországon nincs olyan társadalmi réteg és iparági szegmens, amely ne szenvedett volna el komoly veszteségeket az elmúlt években. A legtöbb cégbedőlés az építőiparban volt, ez az ágazat vezeti azt a TOP-tízes listát, amely rangsorolja, hogy mely üzletágban szűnt meg a legtöbb vállalkozás az elmúlt év hasonló időszakához képest.

Ennek oka nagyrészt az, hogy hazánk még mindig a kisvállalkozások és – a kormányzati és ágazati szereplők erőfeszítései ellenére is – a körbetartozások országa. Az építőiparról szóló szalagcímek nem csak hangzatosak, de igazak is: „Óriásit zuhant az építési és használatbavételi engedélyek száma”, „Brutális visszaesés az építésgazdaságban”, „Hatalmas visszaesés a vállalkozói lakásépítésben” – szinte a végtelenségig sorolhatnánk a recesszióval összefüggő negatív tartalmú iparági híradásokat.

A közzétett éves üzleti jelentések alapján az építőanyag-gyártók közül is több nagy – nemzetközi és hazai – cég egyaránt jelentős, forint-milliárdokban mérhető veszteséget szenvedett el 2010-ben. A pozitív eredménnyel zárók közül – közel 16 milliárdos éves forgalommal – kiemelkedik a Leier Hungária Kft. nyolc magyarországi építőanyag-gyártó üzeme. Hogyan lehetséges, hogy miközben most több, a piacon hosszú évek óta jelen lévő, és eddig jelentős nyereségekkel büszkélkedő versenytárs is komoly nehézségekkel küzd, addig a Leier nemcsak folyamatosan fejleszt – több milliárdos beruházásokról hallani -, hanem új terméket készül piacra dobni, és új szakembereket is keres immár kilencedik magyarországi üzemébe.

„A válságra kezdetektől fogva egyfajta feladatként tekintettünk, és mivel döntés-mechanizmusunk mindig is rendkívül rugalmas volt, ezért – többek között – gyártás-kapacitásunkon belül átcsoportosításokat hajtottunk végre. Volt olyan gyártósorunk, melyet ideiglenesen leállítottunk, de több, nyugat-magyarországi üzemünkben is kapacitás-növelésre volt szükség ahhoz, hogy ki tudjuk szolgálni az egyes betontermékeink, ill. a méretregyártott elemeink iránt megnövekedett keresletet. Ezekben a gyárainkban tehát a nyár közepe óta több alkalmazottat foglalkoztunk” – mondta Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezetője.

A Leier cégvezetése optimista, idénre is a tavalyi év közel 16 milliárdos forgalmát irányozták elő az építőanyaggyártó-üzletágukban, és minden jel arra mutat, hogy nem túlzóak várakozásaik. A cég az elmúlt tíz évben harminc milliárd forintot ruházott be nyolc magyarországi üzemébe, – a legújabb, ötszázmillió forintba kerülő gyártósor Devecserbe került. A Veszprém megyei üzemben már túl vannak a termékteszteléseken, most már csak az engedélyekre várnak, hogy terveik szerint még az őszi hónapokban piacra dobják a cég új tégláját.

Arról, hogy az új, kilencedik üzemből milyen termékek kerülnek ki, csak találgatások vannak, a cégvezetés egyelőre szűkszavúan nyilatkozik. „Ennek gyártásprofiljáról még nem döntöttünk. Figyeljük az elkövetkező hónapokat és a megmutatkozó igényeknek megfelelő termékeket gyártjuk majd. Itt szándékaink szerint húsz új munkatársat fogunk foglalkoztatni”- teszi hozzá az ügyvezető.

—————————

A cégcsoport legnagyobb magyarországi téglagyárát éppen a tavaly októberben vörösiszap-katasztrófát elszenvedett Devecserben hozta létre tíz évvel ezelőtt. Bár az üzemet nem érintette a súlyos környezetkárosító ipari szerencsétlenség, bejárta médiát az a fotó, ahol a Leier munkagépe menti az embereket a lúgos áradatból. A térségre azóta is kiemelt figyelmet fordít a cég, az elmúlt közel egy évben több millió forinttal segítette az ottmaradókat.

„Épp a napokban egyeztettem a Magyar Vöröskereszt képviselőjével, mivel a lakóingatlanok megépültek az állam segítségével, azonban ez a szerepvállalás nem foglalta magában a melléképületek újraépítését. A megegyezés értelmében többszázezer forint értékű téglát adományoztunk közvetetten a devecserieknek. Az elkövetkezendő időszakban is jelen leszünk a térség rehabilitációjában, újjáépülésében, és készen állunk arra, hogy építőanyaggal vagy egyéb módon is részt vegyünk a helyreállítási munkákban.” – nyilatkozta Komlós Andor.

Bár a felajánlás nem hoz bevételt a cégnek, azonban biztosítja azon munkaerő foglalkoztatását, akik a téglagyáraikban dolgoznak. Ez azonban hosszútávon nem megoldás, ezért sürgetik, hogy mielőbb érdemi előrelépéssel segítse a kormányzat a lakásépítési piac résztvevőit.

***

Cégbemutató

Családi vállalkozásból dinamikusan fejlődő, nemzetközi vállalatbirodalom

A Leier cégcsoport első vállalkozását 1965-ben, a burgenlandi Horitschonban hozta létre Michael Leier. Az 1970-től döntően a betoniparban és építőiparban tevékenykedő társaság napjainkra a nemzetközi piac több üzletágában is sikeresen tevékenykedő, dinamikusan fejlődő vállalatbirodalommá vált, amely hat országban (Ausztriában, Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában és Horvátországban) 36 működő telephellyel rendelkezik, 2000 alkalmazottat foglalkoztat, és mintegy 200 millió eurós (60 milliárd forintos) éves forgalmat bonyolít.

A cégcsoport hat magyarországi betonüzemével, és két téglagyárával a magyar szerkezeti építőanyag-gyártás meghatározó szereplőjévé vált az évek során, közel 1000 dolgozót foglalkoztat, 2009-ben 120 millió euró árbevételt ért el.
Az építőipari termékek gyártása mellett a cégcsoport további kiemelt tevékenységeként a nyugat-magyarországi régióban BMW, Skoda, FIAT és Hyundai márkakereskedést és márkaszervizt üzemeltet és látványos sikereket ér el a gép-és formagyártás, a virágföld-gyártás, az ingatlanhasznosítás és a szállodaüzemeltetés terén is, a cégcsoport legújabb üzletága innovatív, környezetbarát elektromos járműveket forgalmaz.