Kezdőlap Régió Maraton válogató: Vajda Attila, Szabó Gabriella és Kulifai Tamás is indul

Maraton válogató: Vajda Attila, Szabó Gabriella és Kulifai Tamás is indul

Gyorsasági olimpiai érmesek és világbajnokok is indulnak a hétvégi győri maraton világbajnoki válogatón. A hosszú távú világklasszisaink, azaz Csay Renáta, Folláth Vivien és Györe Attila mellett láthatjuk Vajda Attilát, Szabó Gabriellát is Kulifai Tamást is csatázni a szingapúri vb-részvételért.

Több mint egy hónapja véget ért már a szegedi MOL olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság. A Maty-éren világbajnoki címeket szerző versenyzőink közül azonban többen nem tették le a lapátot, Vajda Attila, Szabó Gabriella és Kulifai Tamás is szeretne indulási jogot szerezni az október 21-én kezdődő szingapúri maraton világbajnokságra.

A női mezőnyben a világbajnok Csay Renáta védettséget élvez, így egyesben ő már biztos részvevője a vb-nek (minden számban két-két magyar egység indulhat), párosban azonban nagy tolongás várható: Szabó Gabriella Folláth Viviennel, Csay Renáta az ifjúsági olimpiai bajnok Farkasdi Ramónával fut neki a versenynek, no és persze az Európa-bajnoki címvédő Bedőcs Krisztina és Bara Alexandra sem szeretne lemondani az álomhelyszínen megrendezésre kerülő viadalról.

A férfi kajak szakág a legtöbb indulót adja ezen a hétvégén, hiszen a felnőtt egyesre 23-an, míg az ifjúságiaknál 43-an adták le nevezésüket. A felnőtteknél az Eb-bronzérmes Noé Milán mellett a kétszeres világbajnok Szakály Viktor és az 1973-as születésű Salga István is vízre száll. Utóbbi párosban egy fiatal tehetséggel, Ceiner Benjáminnal versenyez, míg Noé Milán Boros Adriánnal, Kulifai Tamás pedig Schenk Áronnal száll vízre.

Férfi kenuban Vajda Attila is duplázik. Pekingi olimpiai bajnokunk egyesben és Fürdök Gáborral párosban is ott lesz a győri viadalon. De nem lesznek egyszerű helyzetben, hiszen az Európa-bajnoki címvédő Györe Attila, Kövér Márton kettőssel kell megküzdeniük a győzelemért. Egyesben még egy olyan versenyzőt köszönthetünk, aki indult a szegedi világbajnokságon: a Csabai Edvin párjaként már maratoni világbajnoki címet szerző győri Nagy Péter is ott lesz majd a hétvégi rajtnál.

Az csak a válogató után dől el, hogy pontosan hány fős magyar csapat utazhat a szingapúri világbajnokságra.

„A Magyar Kajak-Kenu Szövetség az A egységek utaztatását és versenyeztetését finanszírozza, ez is több millió forint. Nagyon bízunk benne, hogy az egyesületek, valamint a szponzorok is a versenyzők mögé állnak, és végül mindenki, aki indulási jogot szerez rajthoz is tud állni a szingapúri viadalon” – mondta Hüttner Csaba a Szingapúrba utazó magyar válogatott csapatvezetője.

A válogatóversenyt szombaton és vasárnap rendezik Győrben.