Kezdőlap Régió Ágasegyházi falunap

Ágasegyházi falunap

Kegyeibe fogadta az időjárás az ágasegyházi Falunap programjaira kilátogatókat, hiszen szikrázó napsütésben volt részük szeptember 17-én.
Sokan voltak akik a jeles napon már kora reggel azon serénykedtek, hogy szebbé – jobbá, emlékezetesebbé tegyék a község napját. A bográcsokban reggel óta finomabbnál finomabb étkek készültek, hogy a zsűri tetszésén felül a meghívott családtagok és baráti társaságok is jól lakhassanak az „ünnepi” menüből. A bátrabbak a hagyományos fatüzeléses főzés mellett tették le a voksot, míg mások szívesebben választották a kényelmesebb égőfejes megoldással való főzést. Idén Lauter város küldöttei is részt vettek a harmadik alkalommal megrendezett Vándorfakanál főzőversenyen. A testvértelepülés küldöttei örömmel kínálták a látogatókat az általuk készített ételkülönlegességgel. A zsűrinek nem könnyítették meg a dolgát a versenyzők, hiszen a birkapörkölt mellett babgulyás, marhapörkölt, csülkös sertéspörkölt, továbbá szárnyas és nyúl húsból készített finomságok tárából kellett kiválasztani a legfinomabbat. Igazán dicséretre méltó, hogy fiataljaink milyen szép számban voltak jelen a nemes küzdelemben, sőt az egyik legfiatalabb versenyző harmadik helyezést ért el a megmérettetésben. A fáradságos munka nem volt hiábavaló, hiszen a rendezvényre kilátogató vendégek gyorsan a bográcsok fenekére néztek.
Az idei év szélsőséges időjárása ellenére az Általános Gazdakör tagjai már kora reggeltől látványos kiállítással kedveskedtek a helyi gazdák által megtermelt javakból.
Nyitott kapu és szívélyes fogadtatás várta mindazon érdeklődőket, akik Csáki Ildikó szalmafonó munkáiból készült kiállításban szerettek volna gyönyörködni. Az aratókoszorúk, a használati és dísztárgyak sokaságából bizony nehéz lenne kiválasztani egyet, hiszen mindegyiknek megvan a maga szépsége, bája. A nyugalmat sugárzó művek, a kifinomult formák az alkotó helyett is beszélnek.
A nyári festőtábor részvevőinek alkotásain felül Regeős Béla grafikus, illusztrátor munkáinak egy része is megtekinthető volt a sportcsarnokban rendezett kiállításon. A festmények mellett gobelin és más kézimunkák is színesítették az Ezüst Nyugdíjas Klub és a Nefelejcs Nyugdíjas Klub „Törékeny Szépségek” elnevezésű kiállítását. Az alkotók munkái mellett békésen megfért Menyhei József 2011-ben kiadott Parasztmonológ című könyvbemutatója is.
A faluházban Sebestyén Imre képeslevelezőlap-gyűjtő Gyermekeink, továbbá a Szerelem témakör feldolgozása volt látható. A kedves gyermek fotók, és a játékkiállítás mellett a vállalkozó kedvű látogatók kipróbálhatták a rongyszőnyegszövést, míg az apróságok sorba álltak az arcfestésre.
Sokunk örömére a nap folyamán a lakosságnak lehetősége volt megtekinteni a Polgári Védelmi Objektumot is.
A délutáni programok a szüreti menttel indultak, melyre az idei évben is szép számban érkeztek felvonulók és érdeklődők a szomszédságokból. A szüreti felvonulást a szabadtéri színpadi produkciók követték, ahol „kicsik és nagyok” egyaránt kitettek magukért, hiszen volt itt tánc és mulatás egyaránt. A szüreti bál meglepetés produkcióját a fülöpházi Szivárvány Táncszínház tagjai hozták el Ágasegyházára.
Tisztelettel köszönöm, hogy ilyen sokan voltak akik ünnepként tekintettek községi rendezvényünkre és, hogy szívvel-lélekkel azért dolgoztak, hogy megszépítsék a nap programjait.

Bornemisszáné Varga Ilona