Kezdőlap Régió Ma utazik Szingapúrba a maratoni kajak-kenu csapat

Ma utazik Szingapúrba a maratoni kajak-kenu csapat

Különleges helyszínen rendezik a maratoni kajak-kenu világbajnokságot. A magyar hajók eltévedtek, Vajda Attila már az olimpiára készül Szingapúrban.

Hétfő délután elutazik Szingapúrba a maratoni kajak-kenu világbajnokságon induló magyar válogatott. 36 ifjúsági illetve felnőtt versenyző kvalifikálta magát a viadalra, az ifik között nagy többségben vannak a síkvízi versenyzők, a felnőtt csapatban pedig a maratonista sztárok mellett például az olimpiai bajnok Vajda Attila neve is feltűnik. A világbajnokságot október 21. és 23. között különleges helyszínen, Szingapúr központjában rendezik.

„Szingapúrról kellemes emlékeink lehetnek, hiszen a 2010-es ifjúsági olimpiáról két aranyérmet is hazahoztunk” – mondta Hüttner Csaba, aki kapitányként kíséri el Ázsiába a magyar válogatottat. „Minden számban két magyar egység áll rajthoz, de ahogy azt előzetesen is bejelentettük, a szövetség csak az A egységeknek tudja állni a teljes költséget. Fantasztikus lesz a helyszín, hiszen Szingapúr belvárosában, a Forma-1-es pálya tribünje előtt jelölték ki a futószakaszt. Természetesen érmekért megyünk, tele vagyunk tapasztalt, sok nagy csatát megélt versenyzőkkel, akik szép eredményeket érhetnek el.”

A Szingapúrba tartó repülőn ott lesz Vajda Attila is, aki síkvízen már mindent megnyert, amit meg lehet, de maratoni világbajnokságról még nincsen érme.

„Tulajdonképpen a maratoni világbajnoksággal, illetve a vb előtti edzésekkel elkezdtem az olimpiai felkészülést. Eddig túl jó emlékeim nincsenek maratoni vb-ről, utoljára 2003-ban indultam, de akkor nem sikerült befejezni a versenyt. Igazából sem egyesben, sem párosban nem tudok konkrét célokat megfogalmazni. Rengeteget számít majd, hogy milyen lesz az idő Szingapúrban” – mondta Vajda Attila, és hozzátette, hogy őt is motiválta a helyszín, amikor az indulás mellett döntött.

Szingapúr amellett, hogy különleges és szép helyszín, sajnos meglehetősen messze van mindenhonnan. Emiatt a szokásosnál kevesebb indulóra számítanak a szervezők. Némi bosszússágot már a magyar csapatnak is okozott a nagy távolság. A hetekkel ezelőtt útnak indított kajakok és kenuk ugyanis valamelyik tengeri kikötőben rossz konténerbe kerültek, így csak a világbajnokság után egy héttel érkeznek meg Szingapúrba. Szerencsére volt B terv: a pótszállítmány repülővel jut el a világbajnokság helyszínére, így az eredetileg tervezett 18 hajó helyett csak 15 áll majd a csapat rendelkezésére, de ez nem lehet akadálya a jó szereplésnek.

A tavalyi világbajnokságon a felnőttek között két arany- és egy bronzérmet nyert a magyar válogatott.