Kezdőlap Régió Októberi lapszámajánlónk-előzetes

Októberi lapszámajánlónk-előzetes

Idén is látványosan fejlődött városunk

Sikeres pályázatok után – új beruházások előtt

A beruházások, fejlesztések tekintetében fontos esztendőt zár városunk, mert több olyan projekt kezdődött el, illetve fejeződött be az idén, amely a település jövőjét hosszú időre meghatározhatja. Lényegesen javultak a sürgősségi betegellátás feltételei, átadásra került az új versenyuszoda, új óvodai csoportszobák kerültek kialakításra, s továbbra is sikeresek a város – fejlesztési pályázatok. A Kecskemét életében jelentős esztendő vége felé dr. Zombor Gábor polgármester válaszolt kérdéseinkre.

A közelmúltban avatták fel a megyei kórház kibővített, és a kor technikai kihívásainak megfelelő Sürgősségi Betegellátó Osztályát. Miért vált aktuálissá az osztály modernizálása?

A sürgősségi ellátás robbanásszerű fejlődésének lehettünk tanúi az elmúlt években, a megnyitás óta az osztálynak közel háromszorosára emelkedett a forgalma, így szükségessé vált a meglévő helyiségek bővítése, a kulturált betegfogadás megteremtése. Az ügy érdekében példaértékű összefogást tapasztaltunk, aminek eredményeként létrejött a minden betegre egyaránt kiterjedő európai szintű, egyenlő esélyt nyújtó, betegközpontú sürgősségi centrum. Mostantól egykapus betegfelvételi lánc biztosítja a beérkező betegek leggyorsabb és legalaposabb ellátását. A nagyszabású fejlesztés következtében a sürgősségi betegellátás a korábbinál jóval nagyobb területen, korszerű felszereléssel, kibővített orvosi gép-műszer parkkal fogadja a betegeket

Szeptember közepén elkezdődött az új uszoda terheléses próbaüzeme. Milyenek az első tapasztalatok a komplexummal kapcsolatban?

Immár teljes kapacitással üzemel az új uszoda úszómedencéje, a feszített víztükrű, tízpályás medence nagyon gyors, és a régi uszoda nagymedencéjéhez képest jelentős minőségbeli, és élménybeli javulást hozott. Mára beállt a vízhőmérséklet is, ami úszásra kiválóan alkalmas, mert 26, 4 Celsius fokos. Fontos információ, hogy a belépőjegyek ára nem változott a régi uszodai belépőkhöz képest. Délelőttönként mind a tíz pálya szabad a vendégek előtt, míg a délután két órától kezdődő edzések idején is négy szabad pálya áll rendelkezésre a hobbi-úszók előtt. A beüzemelés alkalmával elrepedt a tanmedence alatti egyik cső, és emiatt a kismedence jelenleg még nem használható. A munkálatokkal október közepére végeznek, és onnantól a tanmedencét is igénybe vehetik a vendégek.

Városunk szerencsés abból a szempontból, hogy emelkedik a gyermeklétszám, ezért újabb óvodai csoportszobák létesültek. Hány kisgyermek számára biztosít férőhelyet a most átadott épület?

Az elmúlt években összesen mintegy 420 kisgyermek számára létesült új óvodai férőhely Kecskeméten. Legutóbb a Vörösmarty Általános Iskola Mátis Kálmán utcai épületében adtuk át a Szivárvány Óvoda újabb épületét, az itt létrehozott három új óvodai csoportszoba, 90 gyerek számára biztosít férőhelyet. Az önkormányzat a beruházást kizárólag saját erőből finanszírozta, olyan időszakban, amikor kevés város, település mondhatja el magáról, hogy új óvodák létesítésére van forrása.

A nemes cél érdekében – az autista óvoda kialakításában – még a nehezebb gazdasági helyzetben is összefogtak a helyi vállalkozók, ami példa értékű lehet a jövőre nézve…

Nagy öröm, hogy jelentős kecskeméti cégek is csatlakoztak a nemes ügyhöz, hiszen úgy ítélték meg, hogy fontos a társadalmi szerepvállalás, olyan üzenetet és értékeket hordoz, mint például a szolidaritás, a tolerancia, a családok támogatása. Rekord gyorsasággal sikerült létrehozni egy olyan óvodát, amely tényleges segítséget nyújt az autista kisgyerekeknek és szüleiknek. Az önkormányzat arra is figyel, hogy a rászoruló kisgyermekek helyben kaphassák meg a lehető legjobb ellátást. Az óvoda kialakításának országos jelentőségét adja, hogy mindössze négy olyan óvoda van az országban, ahol kizárólag autista gyerekekkel foglalkoznak.

Milyen döntés született a Mezeiváros és Ürgés integrált szociális jellegű
városrehabilitációs projektjével kapcsolatban?

A kormány megítélte Kecskemét számára a teljes általunk igényelt támogatást, mintegy 480 millió forintot. A fejlesztés keretében egyebek között közösségi ház épül, megtörténik 12 önkormányzati tulajdonú lakás felújítása, játszótér kerül kialakításra, sportudvar jön létre, valamint buszvárókat alakítunk ki, padokat helyezünk ki. A kormány pozitív döntésével lezárult a pályázat első fordulója.