Kezdőlap Régió Ön ellenőriztette már kéményét?

Ön ellenőriztette már kéményét?

Magyarországon a szén-monoxid mérgezések száma 2010-ben sem csökkent. Ráadásul a korábbi években regisztrált 110-120 eset nem mondható pontos adatnak, hiszen sokszor az enyhe tünetek következtében azok nem kerülnek nyilvánosságra. A mérgezéssel összefüggő közel 30 haláleset sem ad okot bizakodásra. Az elrettentő adatok és a törvényi szabályozás ellenére a lakosság egy része még mindig nem együttműködő a kémények állapotának- és üzemeltetési körülményeinek ellenőrzését, karbantartását illetően. A biztonságos kéményhasználat és az emberi egészség védelmének érdekében a Leier Hungária Kft. az Első Magyar Kéményszövetséggel és a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségével karöltve 2011-ben is felszólal azért, hogy az emberek kiemelt figyelmet szenteljenek lakókörnyezetük biztonságának. A leghatékonyabb munka érdekében a platform továbbra is működteti információs vonalát, amelyen keresztül az érdeklődők, szakemberek segítségét kérhetik a megbízható és korszerű kéményhasználattal kapcsolatban.
Magyarországon 4,6-5 millió üzemelő és tartalékkémény található, amelyek közül mintegy száz-száztízezer életveszélyes, és több mint félmillió szorul javításra, ám az adatokat a kontroll nélkül egyre fokozottabban terjedő fatüzelés miatt csak megbecsülni lehet. A kémények és tüzelőberendezések a biztonságos működés érdekében odafigyelést és folyamatos ellenőrzést igényelnek, mivel a hibás, elöregedett és elavult rendszerek komoly élet- és tűzveszélyt jelenthetnek, ahogyan azt az évi közel 30 haláleset is jelzi.
A Leier Hungária Kft., az Első Magyar Kéményszövetség és a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége 2011-ben ismét az ellenőrzés, karbantartás, korszerűsítés, valamint a megfelelő kontroll melletti üzembe helyezés hangsúlyozásával az egészség- és a vagyonbiztonság megőrzése mellett, az energiatakarékosságért és a levegőtisztaság-védelméért kampányol. Az október 15-i, hivatalos, országos fűtésszezon kezdetére való tekintettel egy budapesti lakóház tetején tartott sajtótájékoztató keretében kívánták felhívni a lakosság figyelmét a tudatos kémény kiválasztásra és -használatra, illetve a mai előírásoknak megfelelő kéményépítés fontosságára.
Az összefogás aktivitása az elmúlt évben is sikeres volt. A [email protected] információs vonalnak köszönhetően, 2011-ben közel 1300 esetben nyújtottak segítséget a szakemberek. Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke szerint, az életveszélyes vagy a nem kielégítő állapotban lévő kémények száma 2010-hez képest részben csökkent, de részben emelkedett is. Az ellentmondás mögött a következők állnak: a mai Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, korábban Önkormányzati Minisztérium által meghirdetett, a lakóépületekben üzemelő, gáz fűtő- és/vagy gázvízmelegítő-berendezések égéstermékeinek elvezetésére szolgáló egycsatornás gyűjtőkémények (termofor kémény) kiváltására kiírt pályázat eredményessége révén csökkent a hibás rendszerek száma. A lakóépületek és környezetük felújítását célzó pályázat keretében, a 2011. július 11-i döntés alapján 153 pályamunka volt sikeres. Ezzel összesen 326 millió forint támogatást ítélt meg a kormány az egycsatornás gyűjtőkémények (termofor kémények) kiváltására. Ezzel párhuzamosan azonban egyre többen térnek vissza a fatüzelésre és ez sajnos sok esetben ellenőrizetlenül, minden szakmaiságot mellőzve történik, ami a nem megfelelő állapotban lévő kémények számát növeli.
Kocsis Csaba, az Első Magyar Kéményszövetség Felügyelő Bizottságának tagja kihangsúlyozta, hogy tevékenységük egyik legfontosabb célja, hogy rávilágítsanak a régebbi technológiával készült kémények felújításának lehetőségeire, és megismertessék az új módszereket a tulajdonosokkal. 2010. december 1-től csak rendszer jellegű kéményt lehet építeni, szerelni, ezért aki építkezésbe kezd, annak érdemes a Leier szakembereivel konzultálnia, hiszen a cégcsoport ingyenes szaktanácsadással segíti a kémény átmérőjének és magasságának megfelelő kiszámítását. A hosszú távú, biztonságos megoldás érdekében teljes rendszer vásárlása ajánlott, hiszen a Leier 33 év rendszergaranciát vállal kéményeire. Az új kémény felhúzása, vagy a régi cseréje – a közhiedelemmel ellentétben – 1 nap alatt kivitelezhető.
A felelős kéményhasználatot és kéménykorszerűsítést nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen a folyamatos kommunikáció ellenére is akadnak olyanok, akik szilárd tüzelés (fatüzelés döntően) esetén tudatlanul (nem ismerve az idevonatkozó jogszabályi előírásokat), vagy tudatosan (félve attól, hogy a kéményseprők olyan hibákat találnak, melynek eredménye esetleg költséges javítás, építési-, vagy tűzvédelmi hatósági eljárást vonhat maga után) el kívánják titkolni a kémény használatát.
Cégbemutató

Családi vállalkozásból dinamikusan fejlődő, nemzetközi vállalatbirodalom

A Leier cégcsoport első vállalkozását 1965-ben, a burgenlandi Horitschonban hozta létre Michael Leier. Az 1970-től döntően a betoniparban és építőiparban tevékenykedő társaság napjainkra a nemzetközi piac több üzletágában is sikeresen tevékenykedő, dinamikusan fejlődő vállalatbirodalommá vált, amely hat országban (Ausztriában, Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában és Horvátországban) 36 működő telephellyel rendelkezik, 2000 alkalmazottat foglalkoztat, és mintegy 200 millió eurós (60 milliárd forintos) éves forgalmat bonyolít.
A cégcsoport hat magyarországi betonüzemével, és két téglagyárával a magyar szerkezeti építőanyag-gyártás meghatározó szereplőjévé vált az évek során, közel 1000 dolgozót foglalkoztat, 2010-ben közel 16 milliárd forint árbevételt ért el.
Az építőipari termékek gyártása mellett a cégcsoport további kiemelt tevékenységeként a nyugat-magyarországi régióban BMW, Skoda, FIAT és Hyundai márkakereskedést és márkaszervizt üzemeltet és látványos sikereket ér el a gép-és formagyártás, a virágföld-gyártás, az ingatlanhasznosítás és a szállodaüzemeltetés terén is, a cégcsoport legújabb üzletága innovatív, környezetbarát elektromos járműveket forgalmaz.