Kezdőlap Régió PILZE-NAGY KFT.-KECSKEMÉT

PILZE-NAGY KFT.-KECSKEMÉT

Helyi Hírek
Családi vállalkozásból váltak Európa egyik vezető laskagomba termesztő cégévé
Rövid link: http://kecskemetilapok.hu/hun/s_!news/i__8/i__47260 | Feltöltés időpontja: 2011. október 16. 15:56 | kecskemet.hu
A kecskeméti vállalkozásból európai piaci szereplővé vált Pilze-Nagy Kft 20 éves születésnapját partnereivel és dolgozóival együtt ünnepelte. A vendégek között ott volt Czerván György a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Olajos Péter a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, és Nagypál Sándor, Kecskemét alpolgármestere is.

A kecskeméti vállalkozásból európai piaci szereplővé vált Pilze-Nagy Kft 20 éves születésnapját partnereivel és dolgozóival együtt ünnepelte. A vendégek között ott volt Czerván György a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Olajos Péter a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, és Nagypál Sándor, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere is.

Évente 1 milliárd forintos forgalom, 30 ezer négyzetméter termesztő felület, beszállítás hét nyugat-európai áruházlánc üzleteibe, 12 ezer tonna előállított laskagomba-alapanyag, 70 dolgozó: ezek a számok tanúskodnak arról, hogy a családi vállalkozás 20 év alatt Európa egyik vezető laskagomba-termesztő cégévé nőtte ki magát. Az innovatív gondolkodás, az állandó fejlesztés eredményeként a kft. ma olyan komplex tevékenységet folytat környezetbarát módon, amely a termesztés mellett az alapanyag-gyártást és a képződő szerves hulladékok hasznosítását is magába foglalja.

A Kecskemét melletti 10 hektáros telephelyen egymás mellett találhatók a laskagomba-termesztő épületek és sátrak, az alapanyag-gyártó üzem, valamint a biogáz-üzem: ide hívta meg a 20 éves születésnapját ünneplő cég partnereit. A rendezvényen a kft. tevékenységének bemutatásán és méltatásán túl arra is alkalom nyílt, hogy a résztvevők megismerhessék a kormányzati elképzeléseket a kertészeti ágazat fejlesztéséről és a mezőgazdaságra váró feladatokról a klímapolitikával összefüggésben.

Nagy László, a kft. alapítója és ügyvezetője felidézte a kezdeteket, amikor kényszervállalkozóként zöldség- és gyümölcskereskedéssel foglalkozott. A laskagomba iránti külföldi kereslet hatására fordult a gombatermesztés felé, és a cég fejlődése igazolta döntésének helyességét. A termesztő felület növelése mellett 2002-ben alapanyag-gyártással bővült a kft. tevékenysége, 2008-ban pedig átadták a technológiai újdonságot jelentő, a gombatermesztés hulladékaira épülő biogáz-üzemet. Ahogyan Nagy László hangsúlyozta, a nyugat-európai piacokon tipikus magyar termékké vált a laskagomba, amely egy évben 52 héten át ott van az áruházak polcain. Jelenleg a cég hét nagy nyugat-európai áruházlánc beszállítója, a lengyelek, a hollandok azonban állandóan ott vannak a nyomukban, így létkérdés az állandó megújulás, amelyhez a főiskolákkal, egyetemekkel és kutatóintézetekkel kialakított együttműködés is hozzájárul. Nagy László az 1 milliárd forintos éves forgalom mellett azt is nagy eredménynek tekinti, hogy a válság ellenére is meg tudták tartani a cég közel 70 dolgozóját.

Nagypál Sándor, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy az ország első számú innovatív laskagomba-termesztő, forgalmazó cége Kecskemét gazdasági potenciálját erősíti. Az alpolgármester szerint a cég neve egyet jelent a megbízhatósággal, a minőséggel, amit ráadásul környezetbarát technológiák alkalmazásával érnek el, és szerves hulladék hasznosításával a biogáz-üzemben egyedülálló módon csökkentik a gombatermesztés „ökológiai lábnyomát”.

Még idén elkészül a zöldség-gyümölcs kertészeti stratégia, és hamarosan 4 milliárd forintnyi forrás nyílik meg a kertészet korszerűsítésére – hangsúlyozta Czerván György a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára előadásában. Az államtitkár kifejtette, a kormány olyan szabályozó eszközöket kíván bevezetni, amelyek segítségével javulhat a kertészeti ágazat teljesítménye – annál is inkább, mert a kapacitások nincsenek kihasználva –, kidolgoznak többek között egy több lábon álló kockázatvállalási rendszert és támogatják a helyi értékesítést. Ennek érdekében tervezik a közbeszerzési szabályok módosítását is a helyi termelők érdekében. Az államtitkár a finanszírozást tekintve kiemelte egy agárbank létrehozásának szükségességét.

Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára előadásában kifejtette, Magyarországon az üvegházhatást okozó gázok 13 %-a a mezőgazdaságból származik. A klímapolitika feladata ezek csökkentése is. A munkaintenzívebb termelés, a kevesebb műtrágya és kemikália használata mellett a helyettes államtitkár kiemelte a helyi piacok ösztönzését – a szállításból fakadó környezeti terhelés csökkentésére – valamint a víztakarékosabb ösztönző rendszer és a megújuló energiák, mint a biogáz szélesebb körű alkalmazásának ösztönzését. A helyettes államtitkár beszélt egy olyan projektről is, amely a talajcarbon csökkentésére irányul azzal, hogy az algalapú nitrogén bevitelt támogatja. Az így „megspórolt” kibocsátás bevételt jelenthet a kvóta értékestésével.

Kőváriné Dr. Bartha Ágnes, a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara elnöke hangsúlyozta, hogy a Pilze-Nagy Kft. egy nagyon jól felépített, a kutatásfejlesztésre alapozott stratégia révén érte el sikereit. A kamara elnöke azt is kiemelte, hogy a cég ezzel nemcsak saját megmaradását és fejlődését biztosította, hanem a hozzá kapcsolódó cégek, vállalkozások fejlődést is. Ha jól megy a Pilze-Nagy Kft.-nek, jól megy nekik is – fogalmazott Kőváriné Bartha Ágnes, aki méltatta a tulajdonosok kamarai tevékenységét is. Nagy László és lánya Somosné Nagy Adrienn a társadalmi felelősségvállalás jegyében egy új szemléletet honosítottak meg a kamarában, mely szerint stratégiailag kell gondolkozni, az együttműködésre kell alapozni és nem szabad elhallgatni a sikerhez vezető utat.

A vendégek a rendezvényen megtekinthették a termesztést, az alapanyag-gyártó üzemet és a biogáz-üzemet is és meggyőződhettek arról, hogy csak a fantázia szab határt a laskagomba felhasználásával készülő ételeknek.
Kállai Erzsébet