Kezdőlap Régió Speciális kenus tábor a londoni kvótáért

Speciális kenus tábor a londoni kvótáért

Vajda Attila hatalmas sikert ért el a szegedi MOL világbajnokságon, amelyen megszerezte pályafutása második világbajnoki aranyát. A kenus szakág azonban – ezt a győzelmet leszámítva – nem igazán jeleskedett. Londonban több kell, a felkészülés már el is kezdődött!

C-2 1000 méteren mindig is az élen jártak a magyarok, Szegeden azonban nem sikerült a döntőbe jutni és olimpiai kvótát szerezni. Éppen ezért hétfőtől legjobb párosaink a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezésében egy speciális táborban vesznek részt, amelynek célja, hogy a májusi pótkvalifikációra ütőképes egység szálljon harcba az európai versenyzők számára megmaradt egyetlen olimpiai kvótáért.

13 kenus utazott el hétfőn Dunavarsányba: Kozmann György, Kiss Tamás, Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Mike Róbert, Tóth Márton, Nagy Péter, Széles Gábor, Varga Dávid, Korisánszky Péter, Korisánszky Dávid, Németh Szabolcs és Vasbányai Henrik azért érkezett, hogy Storcz Botond szövetségi kapitánnyal és két mentorral, az olimpiai bajnok Vaskuti Istvánnal és a világbajnok Hüttner Csabával közösen megtalálják azt az összeállítást, amely nyerő lehet a májusi poznani pótkvalifikációs versenyen.

„A C-2 1000 méter kellemetlen csalódás volt számunkra a szegedi világbajnokságon. Se döntős hely, se kvóta nem jutott a mieinknek, ráadásul ez olyan szám, amelyben olimpiai érmek és világbajnoki győzelmek egész sorát tudhatjuk magunkénak. Vagyis eddig a párosok miatt nem igazán kellett aggódnunk, most azonban kialakult egy olyan helyzet, ami mindenképpen új lépések meghozatalára kényszerít bennünket” – mondta Vaskuti István.

A szakember szerint jó páros versenyzőink vannak, ám nem biztos, hogy a legerősebb összeállításban térdeltek eddig a hajóban. Ennek a tábornak a feladata, hogy mindenki mindenkivel kipróbálhassa magát, új összeállításokat teszteljenek és a második hét végére megtalálják azt a három duót, amellyel megkezdik a felkészülést a poznani pótkvalifikációs viadalra.

„Mivel Poznanban csak győzelemmel lehet kvótát szerezni, így speciális felkészülési időszak vár erre a három párosra. A versenyen induló egységnek korán csúcsformába kell lendülni, tudásuk legjobbját kell majd hozni azon a versenyen. Ebben a táborban az a cél, hogy érzelmi és egyéb elfogultságok nélkül, egyetlen cél érdekében mindenki alárendelje magát a különleges párválasztónak. Videófelvételeket, fotókat készítünk az edzésekről, és mindenki elmondja a véleményét az aznapi párjáról. Hallottunk már pozitív és természetesen negatív megnyilatkozásokat is, de pontosan ez a cél. Eszmét kell cserélni, ki kell mondani a tapasztalatokat annak érdekében, hogy ne egyszemélyes kenus csapat utazzon a londoni olimpiára” – folytatta Vaskuti István.

És hogy az az egység utazik-e az ötkarikás játékokra is, amely majd májusban reményeink szerint megszerzi az olimpiai kvótát, vagy lesz külön olimpiai válogató a kenupárosok számára?

„Ez még a jövő zenéje, hiszen most készül a felkészülési program, amely minden szakágban más, hiszen más rendszert kíván meg – folytatta a szakember. – Több lehetőség is felvetődött már, amelyről egyelőre még nem időszerű beszélni, mindenesetre véleményem szerint valamilyen szinten védeni kellene azt az egységet, amely esetleg Poznanban kikaparja a gesztenyét ennek a szakágnak. A helyzet mindenki számára új, természetes, hogy az edzők és a versenyzők is tanácstalanok, hogy vajon mi sülhet ki ebből a helyzetből, de azt mindenki felmérte: közös érdek, hogy ott legyünk Londonban. Véleményünk szerint ez a járható út az olimpiához…”