Kezdőlap Régió Újabb 3 világbajnoki cím a második napon

Újabb 3 világbajnoki cím a második napon

Aranyérmes lett női K-1-ben Csay Renáta, aki hasonlóan nagy fölénnyel lett világbajnok, mint tavaly, az ifik között győzött a Kiszl Vanda, Czéllai-Vörös Zsófia összetételű kajakpáros, C-2-ben pedig megvédte címét a Bodonyi András, Viola Viktor duó.

Parádés napot zárt a magyar válogatott Szingapúrban, a maraton világbajnokság második napján, pedig a szombati első versenyszámban egyáltalán nem volt szerencséje a mieinknek. Az ifjúsági férfi kajak párosok futamában vezető pozícióból állt ki a Csontos Csaba, Solti László alkotta egység, ugyanis anyagfáradás miatt eltört a hajójuk kormányrúdja. A másik magyar páros is küzdött technikai gondokkal, ráadásul Durkó Gábor párja, Havas Balázs futam közben rosszul lett, így ők is feladták a küzdelmet.

„Nagyon sajnáltam a fiúkat, mert igazán jól versenyzett mindkét páros. Ami Soltiékkal történt, az igazi Vis Major, Havas Balázs pedig tényleg nagyon rosszul érezte magát. 2 napja beborult és ivott egy kortyot a szennyezett vízből, alaposan elcsapta a gyomrát” – mesélte a futamról Hüttner Csaba csapatvezető.

A másik két ifjúsági páros versenyszámban viszont győztek a magyarok. A C-2-esek 17 kilométeres távján a tavalyi világbajnok Bodonyi András, Viola Viktor kettős meggyőző fölénnyel nyert. A srácok végig uralták a távot és megérdemelt győzelmet arattak. Varga Patrik Szalai Bencével pedig harmadik lett a lengyel egység mögött.

Hasonló volt a forgatókönyv a női kajakosoknál is. A Kiszl Vanda, Czéllai-Vörös Zsófia alkotta egység már a második futás után megléptek a mezőnytől és folyamatosan növelve előnyüket, több mint két perccel nyertek 17 kilométeren. A Hagymási Réka, Takács Tamara duó harmadik lett egy svéd páros mögött.

A felnőtt női egyesek versenyében Csay Renáta is hihetetlen fölénnyel győzött. „Reni csakúgy, mint tavaly, idén is leiskolázta a mezőnyt, simán megvédte a címét. Ő olyat tud, mint senki más a világon ebben a versenyszámban. Az iszonyatos melegben és párában felvállalta, hogy egyedül végigcsinálja a 25 kilométeres távot, a többiek a nyomába sem értek. Becsülettel helyt állt Kollár Judit is, aki már évek óta munka mellett jár edzésre, ő negyedik lett” – mesélte Hüttner Csaba.

Úgy tűnt, hogy Vajda Attila meg tudja ismételni Csay Renáta teljesítményét. Az olimpiai bajnok és a másik magyar – Nagy Péter – a táv elején meglépett a mezőnytől, Vajda később Nagyot is lehagyta és egészen az 5. körig nagy fölénnyel vezetett. Mindent kiadott magából, de az utolsó körre teljesen elkészült az erejével és visszaesett a hetedik helyre. Nagy Péter negyedik lett. „Nagyon szimpatikusan versenyzett mindkét magyar, Attilát sokáig vitte előre a szíve, de a végére elfáradt, azért egy gyorsasági versenyzőnek nagyon hosszú a 25 kilométer. Nagy Peti is dicséretet érdemel, hatalmasat küzdött a negyedik helyért” – mondta a szövetségi kapitány

Számos maratoni és gyorsasági világbajnokkal a mezőnyben rajtolt el a nap záró száma, a férfi kajak egyesek versenye, amelyben ennek ellenére ismét érmet szereztek a magyarok. Petrovics Máté teljesítményéről lenyűgözve mesélt Hüttner Csaba. „Amit ma Máté művelt, az előtt tényleg meg kell emelni a kalapunkat. Percekig sorolhatnánk, hogy mekkora nevek indultak el ebben a számban, de az EDF Démász-Szeged 24 éves versenyzője állta a sarat és nagy bravúrral szerzett bronzérmet”. A futamban rajthoz álló másik magyar kajakos, Noé Bálint rögtön a rajt után beborult, ezzel három perc hátrányt szedett össze, így nem tudta megközelíteni az élbolyt.

„Igazán eredményes napot zártunk, 6 érmet, 3 aranyat nyertünk szombaton, ez önmagáért beszél. Annak külön örülök, hogy minden versenyzőnk nagyon nagyot küzdött ma” – foglalta össze a versenynapot magyar szempontból Hüttner Csaba.