Kezdőlap Régió 250 nap múlva kezdődik az olimpia

250 nap múlva kezdődik az olimpia

Közeledik a londoni olimpia, 250 nappal az ötkarikás rajt előtt sajtótájékoztatót tartott megújuló székházában a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. Az eseményen a szövetség vezetőin túl megjelent a sportág három világbajnoka és olimpiai érmese, Kozák Danuta, Szabó Gabriella és Vereckei Ákos is.

Nem csak külsőségeiben újul meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, mint a péntek délelőtti sajtótájékoztatón Baráth Etele, a szövetség elnöke elárulta – az augusztusi szegedi MOL olimpiai kvalifikációs világbajnokság tanulságait levonva – több ponton is új koncepcióval rukkol elő a szervezet. A szövetség vezetősége idén ősztől nem csak a londoni olimpiai felkészülésre összpontosít, egy hosszú távú programot megkezdve már a 2016-os riói olimpiai felkészülést, a következő olimpiai ciklust is előkészíti, így 2012 őszétől konkrét tervek alapján lehet nekifutni az elkövetkező négy esztendőnek.

„Noha az eredményességünket tekintve a nemzetközi kajak-kenu, valamint a magyar sportéletben is megőriztük vezető helyünket, szükségszerűnek tartjuk ezt a megújulást. A sikeres jövő érdekében az elmúlt és az elkövetkező időszakban is több egyeztetést, megbeszélést folytatunk majd a sportágban dolgozókkal, és fontosnak tartjuk egyfajta koncentráció létrehozását” – mondta az elnök.

A koncentráció egyik lépéseként Schmidt Gábor főtitkár, aki korábban edzőként és ifjúsági kapitányként ténykedett a jövőben sportszakmai feladatokat is ellát majd, míg Angyal Zoltán volt szövetségi kapitány a férfi kajak válogatott B-keretének felkészítésével foglalkozik majd.

A közeljövőt érintve azonban az egyik legfontosabb kérdés az olimpiai válogatási elvek megfogalmazása volt, amelyről Schmidt Gábor főtitkár, Storcz Botond szövetségi kapitány és Hüttner Csaba, a kenusok központosított felkészítésével megbízott ifjúsági kapitány számolt be.

„A közeljövő nagy feladata a hiányzó olimpiai kvóták megszerzése és a minél sikeresebb olimpiai szereplés megalapozása – mondta Schmidt Gábor. – A férfi kajak szakágban egy, a kenuban három olimpiai kvóta hiányzik még, amelyet a májusi poznani Világkupát megelőző pótkvalifikációs viadalon lehet megszerezni, és amelynek érdekében Vaskuti István szakmai alelnökkel, Hüttner Csabával és Storcz Botonddal közösen C-2 1000 méteren már ősszel megkezdtünk egy központosított felkészülést, egyfajta kiválasztást. Mindössze a lányoknál nem kellett belenyúlni a meglévő stratégiába, az elmúlt évek tapasztalatai alapján bízunk benne, hogy az idén is tiszta rivalizálásra épülő válogatás alakul ki.”

És hogy mit kell tudnunk a válogatásról?

„Egy versenyző, a C-1 1000 méteren világbajnoki címvédő Vajda Attila részleges védettséget kap, vagyis számára elegendő a júniusi második válogatóverseny megnyerése ahhoz, hogy olimpiai csapattag lehessen – árulta el Storcz Botond. – A férfi kajak szakágban egy kvóta hiányzik, amelyért szintén harcba szállunk a májusi poznani pótválogatón. Ebben a szakágban a férfi páros élvez majd prioritást, vagyis a párosválogató után derül ki mely versenyzők azok, amelyek harcba szállhatnak a négyes csapatba kerülésért. A női kajakban az egyes válogató kerül középpontba, ezt követően alakulhat ki a többi olimpiai egység összetétele.”

„Férfi C-2 1000 méteren az őszi dunavarsányi kiválasztó után hat versenyző maradt állva, Nagy Péter, Németh Szabolcs, Varga Dávid, Kozmann György, Sáfrán Mátyás, és Vasbányai Henrik futhat neki a januári sevillai közös tábornak – folytatta Hüttner Csaba. – Fájó pont, hogy ebben a versenyszámban nem szereztünk kvótát és nem lesz könnyű dolgunk a poznani pótválogatón sem, ahol csak az első hely ér olimpiai indulási jogot, így mindenképpen a legjobb összeállításban kell rajthoz állnunk a májusi viadalon.”

„Aki Poznanban megszerzi az indulási jogot nem kap egyértelműen olimpiai helyet, a válogatási szisztéma alapján azonban egy győzelmet jelent az egység számára ez a tett – folytatta Schmidt Gábor. – Sőt, ha a második válogatón bizonyos másodpercen belül a második helyen végeznek, akkor londoni indulónak vallhatják magukat. A férfi kajak szakág ennél kényesebb, fájóbb döntéseket hozhat majd, hiszen az ezer párosban indulók nem lehetnek tagjai az ezer négyesnek, és a többi számra, vagyis K-1 1000 méterre, valamint K-1 és K-2 200 méterre további két kvóta marad, tehát lesznek olyan versenyzők, akik hiába nyerték meg a válogatón a versenyszámot, mégsem lehetnek ott a londoni olimpián. A nőknél a K-1 500 méteren induló versenyző nem indulhat K-2 500 méteren, mert az olimpián 23 perc van a két szám között, más számokban a duplázás vagy egy esetleges triplázás azonban nem kizárt. Utóbbit azonban csak abban az esetben lehet megtenni, ha csak egy versenyző triplázása esetén biztosított, hogy mind a négy számban ütőképes egységgel álljunk rajthoz a londoni olimpián.”

Baráth Etele elnök az olimpiai elvárásokról is nyilatkozott. A magyar válogatott minimális célja 2 arany, 1 ezüst, 1 bronz és 30 olimpiai pont megszerzése Londonban.