Kezdőlap Régió Az érdeklődés középpontjába került Kecskemét a fővárosi Autótechnika kiállításon

Az érdeklődés középpontjába került Kecskemét a fővárosi Autótechnika kiállításon

A Magyar Kajak-Kenu Szövetségben a szegedi világbajnokság után több mint 2 hónapig zajlott az egyeztetés a gyorsasági szakág képviselőivel. A válogatott teljesítményének elemzése után a szövetség felső vezetése úgy döntött, hogy sportszakmai változásokra van szükség, melyeknek segítségével koncentráltabb lehet a felkészülés a londoni olimpiára.
A gyorsasági szakág idei teljesítménye alapján milyen következtetések sikerült levonni az egyeztetések során?
A legnagyobb erény, hogy sikerült a csúcson maradnunk, hiába fejlődik hihetetlen ütemben a sportág nemzetközi szinten, ettől függetlenül az idei világbajnokságon is megnyertük a nemzetek közti pontversenyt. Ez különösen azért nagy eredmény, mert mindenki látja, hogy a magyar sport eredményessége évről-évre zsugorodik. 14 olimpiai kvótát gyűjtöttünk a megszerezhető 18-ból a kvalifikációs világbajnokságon, ami elfogadható eredmény, de nem szabad elhallgatnunk, hogy értek bennünket csalódások is. Ami az olimpiai pontok számát illeti, vagy, hogy a kenusok összesen 1 kvótát hoztak a megszerezhető négyből az nem elfogadható. Szeptemberben és októberben komoly műhelymunka folyt a szövetségben, széleskörű egyeztetés zajlott a gyorsasági szakág képviselőivel, edzőkkel, versenyzőkkel, sportvezetőkkel, ezek alapján súlyos megállapításokat tettünk. A legnagyobb baj, hogy csökkent az elvárási szint, a versenyzők és az edzők visszaléptek a saját magukkal szemben támasztott követelmények tekintetében. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy valaki úgy kezdjen el egy felkészülést például férfi kajakban, csapathajókban magát, vagy a versenyzőjét ne a dobogóra várja, készítse, hanem a legjobb 6 közé, vagy éppen csak a döntőbe. Ez a hozzáállás számomra elfogadhatatlan.

Milyen konkrét változások lesznek a szakmai munkában?
5 éves távlatban gondolkodtunk. Olyan stratégiát kellett meghatározni, ami segít abban, hogy a kiválóan teljesítő utánpótlás beérjen a 2016-os olimpiára, de szem előtt kell tartanunk azt is, hogy jövőre szép eredményeket érjünk el a londoni játékokon. Ezért a megfelelő erőket most Londonra koncentráljuk. Miután megtörtént a szövetségi kapitányok megerősítése, kijelöltünk egy olyan felelőst, aki 2012 szeptemberéig, vagyis az olimpiai utánig összehangolja a szervezési, és kézben tartja a szakmai stratégiát. Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára gyakorolja a szakmai igazgatói jogok közül azokat, amelyekkel koordinálni képes a szerteágazó személyi és szervezeti munkát. A szakmai alelnök, a szövetségi kapitányok, a Rióra történő felkészülésért felelősök egy együttműködő, egymást támogató közösséget alkotnak.
Az új szakmai vezetés milyen változtatásokat készül bevezetni a felkészülésben?
Az olimpiai felkészülés mellett az MKKSZ már most is előre tekint, több fordulóban tárgyalja majd szakmai fórumokon az elnökség a sportág új szakmai stratégiáját. Ennek fő elemei közé tartozik a korosztályos képzési rendszer megújítása, az azt orientáló versenyrendszer és támogatási rendszer finomhangolása, valamint az edzői életpálya modell továbbépítése. Az új szakmai program egyik központi eleme a válogatott felkészülésének és válogatott keret munkájának újragondolása, melyhez egy új szervezeti rend is kapcsolódik majd, ami közvetlenül az olimpiai játékok után, 2012 szeptemberében kerül bevezetésre. Az elnökség egyetért abban, hogy eredményesség fokozása érdekében feltétlenül szükséges a hagyományosan magyar műhely-rendszerű, versenyszellemet erősítő munka mellett, a központosított, összehangolt, egységes felméréseket is biztosító irányítás erősítése. Ennek az új rendszernek előszele az Angyal Zoltán vezette férfi kajak olimpiai B keret gondozása és az ifi válogatott keretben ez év októberében kísérleti jelleggel elindított Rio-program is.
Mi lesz a pontos feladata a korábbi szövetségi kapitánynak?
Angyal Zoltán amellett, hogy továbbra is felügyeli a patrónus programot, új megbízatást is kapott, Storcz Botond szövetségi kapitány irányítása mellett, mint szövetségi edző személyesen vezeti a férfi kajak olimpiai B keret központosított felkészülését. A keretben olyan versenyzők kaptak helyet, aki közül többen ott lehetnek már a jövő évi játékokon is, de biztosan a gerincét fogják alkotni a Rióra készülő férfi kajakos válogatott keretnek. A szakmai csapat másik „játékosa” Hüttner Csaba is bekapcsolódik az olimpiai felkészülésbe és a C-2-es egység kijelölésében segíti Storcz Botond munkáját a következő szezonban. A szakmai munka továbbfejlesztésére vonatkozó elképzelések nagy fóruma lesz a november végi szokásos „szakmai tanácskozás”.