Kezdőlap Régió Az év sportága: KAJAK-KENU

Az év sportága: KAJAK-KENU

Majdnem mindent vitt a kajak-kenu az 54. Sportcsillagok Gálaestjén. Az öt kategóriában három győzelem, egy második és két harmadik hely a kajak-kenus mérleg.

Nagyon mély nyomott hagyott a magyar sportújságírókban az augusztusi szegedi MOL világbajnokság. Szerencsére… Alighanem ennek köszönhető, hogy tarolt a sportág az 54. Sportcsillagok Gálaestjén. Három kategóriában is kajak-kenus győzelem született, emellett egy második és két harmadik helyezést gyűjtöttek a kajak-kenusok. Ez azt jelenti, hogy mind az 5 kategóriában dobogós helyet szerzett a kajak-kenu, talán mondani sem kell, hogy ez egyetlen más sportágnak sem sikerült.

A gála az év szövetségi kapitányának járó díj átadásával kezdődött. Ezt Storcz Botond kapta, Pálvölgyi Miklós (öttusa) és Kiss László (úszás) előtt. Storcz Botond azt mondta, elégedett a szegedi eredményekkel, de „talán jövőre az olimpián lehetünk még ennél is jobbak”. A hat vb-aranyat szerző kajak-kenu válogatott kapitányát – kissé talán furcsa módon – nem a sikerekről, hanem a kenus kvótákról kérdezték… „Májusra remélem meg lesznek a hiányzó kenus kvóták, de azért azt se feledjük, hogy Szegeden is szereztünk kenus aranyat, méghozzá olimpiai számban” – válaszolt az év szövetségi kapitánya.

A nőknél kettős győzelmet arattak a kajakos lányok. Nyert Csipes Tamara, Kozák Danuta lett a második, míg az öttusázó Kovács Sarolta a harmadik. Tamara és Danuta is arról beszélt, hogy szinte nehezebb bekerülni a magyar válogatottba, mint a világversenyeken jó eredményt elérni, annyira erős a magyar női kajakos mezőny. Szó esett a londoni olimpiáról is: Csipes Tamara szerint „teljesen mindegy, hogy melyik számban” , de mindenképpen indulni akar az olimpián, Kozák Danuta pedig azt mondta, már „szoktam Londonnal álmodni, remélem aranyos álmok lesznek”.

Csipes Tamara még egy serleget átvehetett. Az év edzője ugyanis édesapja, Csipes Ferenc lett, aki nem volt ott a gálán. „Szeretek vele dolgozni, mert olyan dolgokat is megért, amiket más edző nem értene meg” – mondta Tamara. Második lett a tornász Berki Krisztián edzője, vagyis Kovács István, aki ugyanannyi pontot szerzett, mint Csipes Ferenc, viszont kevesebb első helyet. Az edzők között a harmadik helyezést Széles Sándor (Gyurta Dániel edzője) szerezte meg.

Az első három kategóriában tehát mindent vitt a kajak-kenu, és ekkor még nem volt vége! A csapatok és a férfiak között ugyanis szintén kapott díjat a sportág, a női kajaknégyes és Vajda Attila egyaránt a harmadik helyen zárt. A világbajnok női négyest az FTC női kézilabdacsapata, illetve a férfi öttusacsapat előzte meg, míg Vajda Attilánál Berki Krisztiánt és Gyurta Dánielt látták jobbnak 2011-ben a sportújságírók.

„Zsinórban harmadik évben győzte le a magyar hajó a legnagyobb ellenfélnek számító német egységet, ezt a jó szokásunkat szeretnénk jövőre is megtartani” – nyilatkozta Szabó Gabriella a színpadon. Vajda Attila pedig többek között arról beszélt, hogy legutóbb 2008-ban, a pekingi olimpiai évében kapott díjat az Sportcsillagok Gálaestjén, majd hozzátette, „azért fogok dolgozni, hogy jövőre megint jöhessek”.