Kezdőlap Régió Bokrétaavató a Kecskeméti Gyógyintézeti Központban

Bokrétaavató a Kecskeméti Gyógyintézeti Központban

Egy hónappal a tervezett határidő előtt, bokrétaünnepet tartottak az építők pénteken a Kecskeméti Gyógyintézeti Központ most készülő, új épületszárnyánál. A félidejénél tartó építési beruházás legmagasabb pontjára – 23 magasra – daruval emelték fel a nemzeti színű szalagokkal díszített bokrétát. A T alaprajzú épület monolit vasbeton szerkezetének építéséhez több mint 13 ezer köbméter betont és 1291 tonna betonacélt használtak fel.

A bokrétaünnepségen a megyei önkormányzat nevében Rideg László, a közgyűlés alelnöke mondott köszönetet mindazoknak, akik révén ilyen jól halad a közel 12 milliárdos projekt megvalósítása. – Eddigi munkájukért joggal érdemelnek méltatást a kivitelező fő-, és alvállalkozók, a szerkezetépítést irányító szakemberek – emelte ki beszédében Rideg László, aki hozzátette: az építkezéssel járó kellemetlenségek elviseléséért is köszönet jár a kórházi dolgozóknak és az ott ápoltaknak.

Tolnay Tibor, a fővállalkozó Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója az építőmunkások mellett, a helybéli alvállalkozók munkáját dicsérte. – Az eddig elvégzettek bizonyítják, hogy jó partnereket választottunk – emelte ki az ünnepséget követő sajtótájékoztatón Tolnay Tibor, aki szintén megköszönte a kórház dolgozóinak és a környék lakóinak türelmét az időnkénti nagyobb zajjal járó munkálatok és felfordulás miatt.
A Magyar Építő Zrt. vezetője hangsúlyozta: a kezdeti nehézségeket követően jól haladtak az építkezéssel és minden remény adott arra, hogy jövő év szeptemberében befejezzék az építési beruházást.

Mint elhangzott: az építkezés most olyan szakaszába ér, amely a jövőben már kevésbé zavarja a környékén élőket és kórházban ápoltakat és dolgozókat. A falfelületeket hamarosan ásványgyapottal szigetelik, majd tört fehér vakolatot visznek fel az új kórházi szárnyra, ahol megkezdődnek a gépészeti-, és elektromos szerelések is.

Svébis Mihály, a kecskeméti kórház főigazgatója elmondta: a megyei önkormányzat eddig jó gazdája volt intézménynek. – Az elmúlt négy-öt évben rengeteget fejlődött a kórházunk. Az új szárny építése mellett, több sikeres fejlesztést tudtunk véghezvinni, mint például a Sürgősségi Betegellátó Osztály átalakítását, vagy a főépület több mint ezer nyílászárójának kicserélését – számolt be a főigazgató.

A bokrétaünnepség résztvevői az új, ötemeletes első szintjén két szülészeti mintaszobát is megtekinthettek. A 15 ezer négyzetméteres épületben kap helyet az anya-gyermek mátrix, a szív-, és érrendszeri központ, a tüdőgyógyászat valamint a fej-, és nyaksebészeti mátrix.

Az EU támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, valamint a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat önerős forrásából megvalósuló beruházás része a műszerfejlesztés is. Mintegy 3 milliárd forintot fordítanak 454 új orvosi gép-, illetve műszer megvásárlására, melyek révén a műszerpark átlagéletkora 3,32 évre csökken.

A Kecskeméti Gyógyintézeti központ építése a megyei önkormányzat történetének eddigi legnagyobb beruházásaként indult, melynek összköltsége 11,6 milliárd forint. Az új kórházi épületben 2013 elejétől fogadják a gyógyulni vágyókat.