Kezdőlap Régió Bővült a Hírös Lovarda

Bővült a Hírös Lovarda

2300 négyzetméterrel bővült a Hírös Lovarda, ahol október végén tartották az új létesítmények átadását. A tulajdonosok a lovas hagyományokat szeretnék megőrizni és tovább vinni, ezért nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra, amelybe már a bölcsődés korosztályt is bevonják.
1923-ban épült a ballószögi iskola, ez az épület lett átalakítva lovardának, melyet manapság már csak régi részként emlegetnek. Megépült ugyanis egy új komplexum, amelynek része a 22×44 méteres fedett lovarda, egy 12 boxos istálló, szociális blokk, egy négytornyos siló a gabonának, egy simogató és egy sétáltató, valamint 30 főt befogadó szállásrész. A lovarda 4,2 hektáron terül el és 9 alkalmazottal üzemel. Jelenleg 32 lovat tartanak.
B. Tóth Ferenc tulajdonos, a megnyitó ünnepségen kiemelte, elsődleges céljuk volt, hogy a lovardát egész évben használhatóvá tegyék. A fő cél azonban továbbra is megmaradt, a gyermekek, az ifjúság nevelése, a lovak, a lovassport, a tanyasi élet megismertetése.
A teljes mértékben saját erőből felépített lovas központtal régi álmuk teljesült. Feleségével, Ildikó asszonnyal, aki gyógypedagógus, úgy gondolják, hogy a gyermekeknek már bölcsődés kortól el lehet kezdeni ezt a tevékenységet, melyet a gyerekek csodálatosan viselnek és élveznek. A központ nem kimondottan versenyrendezésre épült – habár minden ilyen feltételnek megfelel – hanem az utánpótlás nevelését kívánja szolgálni, ehhez kiváló oktatókkal, szakemberekkel rendelkeznek.
Rendkívül fontos, hogy terápiás lovagoltatással, sőt kutyás terápiával is lehetőséget biztosítanak a sérült gyermekek fejlesztéséhez, gyógyításához.
További céljaik között szerepel, hogy testnevelési órák megtartását biztosítsák a kecskeméti iskolák számára, kimozdítva a gyerekeket a nagyvárosból, a virtuális világból a természetbe.

Forrás: Hamar György
www.kecskemetitv.hu