Kezdőlap Régió KECSKEMÉT: LIBERTÉ ÉTTEREM

KECSKEMÉT: LIBERTÉ ÉTTEREM

„Halat, vadat, s mi jó falat…”
Hetente legalább egy alkalommal, 15 dkg mennyiségben ajánlott halat fogyasztani. De miért is jó ez nekünk? Felmérések bizonyítják, hogy azoknál a népcsoportoknál, ahol rendszeresen sok halat esznek (pl. a grönlandi eszkimóknál, a japán halászoknál), jóval kisebb arányú a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, mint azokban az országokban – köztük hazánkban is –, ahol ennek éppen az ellenkezője figyelhető meg.
A halak húsa laza szövetszerkezetű, könnyen emészthető, magas víztartalma miatt azonban gyorsan romló táplálék. Kedvező energia- és zsír-, valamint átlag 15-20%-os fehérjetartalma révén – megfelelő konyhatechnológia alkalmazása mellett – a testtömeg-csökkentő étrendekbe is jól beilleszthető. Zsírértéke alapján megkülönböztetünk zsírosabb (pl. ponty, harcsa, tonhal, makréla, lazac, hering) és szárazabb húsú (pl. fehér busa, amur, süllő, tőkehal, heck) halféleségeket. Szempont lehet a nyersanyagválasztásnál, hogy a halhús összetételét alapvetően befolyásolja a hal kora, és a táplálkozása is. Egy négyéves hal zsírtartalma például akár négyszerese is lehet az ivadékkori értékhez képest.

Próbálja ki a lazacot!

A lazac a legfinomabb hal. Karakteres – de nem halízű – változatosan elkészíthető, ráadásul szinte szálkamentes. Formatartó húsának és különleges színének köszönhetően gusztusosan tálalható és még laktató is. Tele van agyserkentő és fiatalító vitaminokkal, hasznos olajokkal – nem csoda, hogy egyike a 10 legegészségesebb tápláléknak. Noha az ára nem alacsony, a fentiek miatt – bőven megéri.
Megnőhet akár másfél méteresre s 40 kilósra is, ha a víz tiszta, oxigéndús és elég hideg. Például az Atlanti-óceán északi részén, de annál is laxosabb minőségben a norvég fjordok mélyén található.
Friss lazacból készült étel készítésekor ajánlott, hogy már szeletelt halfilét vásároljunk, így megkímélhetjük magunkat a hosszasabb előkészítési munkáktól.
Felhasználás előtt a halat alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra. Végül az adott receptnek megfelelően fűszerezhetjük, vagy akár pácolhatjuk is a még intenzívebb ízek és illatok eléréséért.
Ebből a húsfajtából gyakran készítünk előételt, remekül illik gyümölcsökhöz (pl. narancshoz, grapefruithoz, szőlőhöz, ananászhoz, sárgadinnyéhez, fügéhez, melyeket általában füstölt lazaccsíkokba tekerve tálalunk). A lazacot a többi húsfajtához hasonlóan kitűnően lehet tölteni, ajánljuk továbbá tejszínes-, fűszeres ragukhoz, legfőképpen hagymával, fokhagymával, petrezselyemmel ízesítve.

Heti receptünk:
Karácsonyi lazac fehérboros, bazsalikomos mártásban
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg lazacfilé, 2 evőkanál magos mustár, 1 evőkanál vágott petrezselyem, 1 szál sárgarépa, 2 kicsi cukkini, 15 dkg brokkoli, 3 dkg vaj, 1 tojás, 15 dkg fagyasztott leveles tészta,
A fehérboros, bazsalikomos mártáshoz: 4 evőkanál tejszínes krémsajt, 1/2 dl tejszín, 1/2 dl fehérbor, 2 teáskanál vágott friss bazsalikomlevél
A sütéshez: 3 evőkanál olaj
A díszítéshez: 1 citrom

Elkészítés: Ha a hal bőrős, akkor lebőrözzük, és felszeleteljük. A mustárt és a petrezselymet összekeverjük, bekenjük vele a halat, és a hűtőben pihentetjük egy napot. A zöldségeket értelemszerűen megtisztítjuk, megmossuk.
Másnap a zöldségeket értelemszerűen megtisztítjuk, megmossuk. A répát, a cukkinit felkarikázzuk, a brokkolit rózsákra szedjük. Minden zöldséget megfőzünk sós forró vízben, ügyelve arra, nehogy szétfőjenek. Amikor megfőttek, vajon átforgatjuk, és megsózzuk. Ezt adjuk majd a hal mellé. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A szobahőmérsékleten felengedett tésztát kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, és lekenjük a felvert tojással. A sütőben pirosra sütjük.
A fehérboros, bazsalikomos mártás
A krémsajtot összeforraljuk a tejszínnel, a borral és a bazsalikommal. Ízlés szerint sózzuk, megszórjuk őrölt fehér borssal. A halat megsózzuk, és kevés olajban kíméletesen megsütjük, majd rátesszük a kisült tésztára. Mellétesszük a zöldségeket és a mártást, tálaláskor szeletelt citrommal díszítjük.