Kezdőlap Régió Kunplast-Karsai

Kunplast-Karsai

Fél évszázados jubileumát ünnepli a Kunplast-Karsai

Kiváló minőségű termékek előállítása – eredményes működés

Fennállásának fél évszázados jubileumához érkezett a Kunplast-Karsai Műszaki Műanyagipari Zrt, amely az elmúlt két évtizedben dinamikus fejlődésen ment keresztül, köszönhetően annak, hogy a tulajdonosok a piaci igényeknek maximálisan megfelelő vállalkozást akartak kiépíteni, s felismerve a piac változásait, időben nyitottak Nyugat-Európa felé. A cég 2000 óta működik a jelenlegi szervezeti rendszerben, s folyamatosan jelentős szerepet tölt be a hazai piacon. Az autó- és elektronikai ipar kihívásainak és elvárásainak megfelelve, korszerű technikával előállított, kiváló minőségű termékekkel áll a partnerei rendelkezésére. A település egyik legnagyobb munkáltatójának számító üzemnél az eredményességük fő mutatója a folyamatos, nyereséges termelésben mérhető. A gazdasági periódus ellenére továbbra is stabilan és sikeresen működő cégnél a jövő útját a fejlesztésekben, a legmodernebb technikák alkalmazásában látják. Az 50 esztendő fontosabb mérföldköveinek felidézésére, Alter Róbertné vezérigazgató kértük fel.

– Hogyan kezdődött a vállalat immár fél évszázada tartó története?
– Cégünk jogelődjét 1961-ben alapították, Bács-Kiskun megyei Műanyagfeldolgozó Vállalat néven, s kezdetben önálló tanácsi vállalatként működött, és1700 dolgozónak biztosított megélhetést. A gyár saját erejéből megteremtette az Alföld műanyag- és gumifeldolgozó iparát, fokozatosan fejlődött, és az öt évtized alatt végig műanyagiparral foglalkozott.

– A 90-es években lezajló rendszerváltás, a privatizációs időszak fontos mérföldkövet jelentett a vállalat életében. Mik voltak a lényegesebb események ebben a periódusban?

– 1990-ben kerültem ide a vállalathoz, így végig részt vettem az átalakulás folyamatában. Ekkorra a kiskunfélegyházi gyár minden tekintetben képessé vált a független működésre és a kollektíva kezdeményezte az alapító szervnél az önálló állami vállalattá való átalakulást. A budapesti központról való leválás nagy feladatot jelentett a számunkra, mert anyagilag is hozzá kellett járulni az önállóság kivívásához. Borzasztó nehezen jutottunk hitelhez, de végül óriási küzdelem árán sikerült felvennünk az akkoriban hatalmasnak számító összeget.
1991-től a kiskunfélegyházi gyár önálló vállalattá alakult, KUNPLAST Műszaki Műanyaggyár néven. A privatizációs folyamat első lépéseként az Állami Vagyonügynökség a vállalatot Részvénytársasággá alakította át. Többfordulós pályázat eredményeként a társaság dolgozóiból álló MRP Szervezet vásárolta meg a részvények állami tulajdonban lévő részének jelentős hányadát.
– Utólag visszatekintve is kiváló döntésnek bizonyult, hogy az akkor bátor lépésnek számító, nyugati piac kiszolgálása mellett tették le a voksot.
– Valóban merész vállalkozásnak tűnt, hogy a nyugat – európai piac felé nyitottunk, s az autóipar beszállítójaként, hőre keményedő technikával lökhárítókat kezdtünk gyártani, s ez a munkafolyamat évtizedekig kiválóan működött. Magyarországon először nálunk épült ki az ISO minőség biztosítási rendszer, ennek köszönhetően hosszú ideig referencia helyként is működött a cégünk.
– Újabb fontos állomás a cég történetében a tulajdonosi kör megjelenése.
– 2000-ben a társaság rendkívüli közgyűlésen az alaptőke 61 %-os emelése mellett döntött. A zártkörűen kibocsátott részvényeket a Székesfehérvári Karsai Holding Rt. jegyezte le, így a társaság tulajdonosi struktúrája és neve is megváltozott. Ezt követően hatalmas beruházásba kezdtünk, felújítottuk az irodáinkat, a csarnokunkat, új gépeket vásároltunk. A teljes fejlesztés mintegy 1, 5 milliárd forintból valósult meg, de megérte a befektetés, mert a beruházást követően óriási fejlődésnek indult a vállalat.
– Hol tart ma a cég és mi a legfontosabb profilja?
– A vállalat hőre lágyuló műanyagfeldolgózó ágazata jelen pillanatban elsősorban az autóipar, és az elektromos ipar igényeit elégíti ki. Ennek megfelelően jelentős mennyiségben dolgozunk fel műszaki műanyagokat és műszaki műanyaggyár lévén, nagy tapasztalatunk van ezek gyártásában. Ezek mellet természetesen PP, és PE anyagokból is gyártunk alacsonyabb mechanikai követelményekkel bíró alkatrészekhez termékeket.
– A gazdasági válság élénken érinti az autóipart, mennyire érezteti hatását a nehezebb időszak a KUNPLAST-KARSAI -nál?
– A 2008 óta nehéz küzdelem árán sikerült talpon maradnunk, de a társaságunk csapata bebizonyította, hogy amikor baj van, akkor össze tud fogni. Igaz, hogy gyengébb eredményeket értünk el, de nem küldtünk el senkit a gyártól. Kiemelném, hogy a cégünk a fennállása alatt soha nem volt veszteséges, mindig csak magunkhoz mérten zárunk gyengébb vagy erősebb esztendőt. Szeretnénk elérni, hogy a jelenlegi 250 fős kollektívánk azt érezze, hogy itt érdemes dolgozni, itt van jövőképe, biztonságban van ő és a családja egyaránt.

– Az elmúlt évtizedekben a cég vezetése életében rengeteg döntés kellett meghoznia. Melyik bizonyult a legjobbnak ezek közül?

– A legjobb döntésünk, hogy végre hajtottuk a saját erőből finanszírozott, mintegy 1, 5 milliárd forintból megvalósuló rekonstrukciós munkát, amit ha akkor nem végzünk el, ma már nem biztos, hogy működne a cég.

– Mik a kilátások a jövő esztendőre vonatkozólag?

– Mindig jelentős a plusszal zártuk az éveinket, s a jövőre tekintve is bizakodóak vagyunk, magasabb árbevételt prognosztizáltunk, mint az idei évben. A terveink között szerepel, hogy egy korszerű, hőre lágyuló termékek gyártására alkalmas csarnokot építenénk fel, amelynek a finanszírozását pályázati forrásból valósítanánk meg. Büszkén említhetem meg, hogy a nehezebb gazdasági helyzetben sem veszítettük el egyetlen partnerünket, sőt új megrendelőket is sikerült megnyernünk.
Kunplast-Karsai Műszaki Műanyagipari Zrt,
6100 Kiskunfélegyháza, Szegedi út 66.
Tel: 76/562-300
Fax: 00-36-76-562-350
Web: www.kunplast.hu