Kezdőlap Régió Megújul a Bozsó Gyűjtemény

Megújul a Bozsó Gyűjtemény

Megújul és kibővül az ország egyik legnagyobb, nemzetközi hírű magángyűjteménye a Bozsó Gyűjtemény Kecskeméten. Bozsó János évtizedek alatt teremtette meg a régió legnagyobb látogatható magángyűjteményét, amelyben elsősorban a magyar és európai néprajz kiemelkedő tárgyi emlékei kapnak helyet. 1975-ben szülővárosának, Kecskemétnek ajándékozta gyűjteményét, mely 1979-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.
Az „Értékek élménye- Gyűjtemények háza Kecskeméten, a Bozsó Gyűjtemény fejlesztése” című projekt a Dél-Alföldi Operatív Program keretében valósul meg és várhatóan 2012. július 30-ra készül el. Az elnyert uniós és hazai támogatás 254 971 879 forint, a teljes beruházás költsége 299 971 879 forint. Az önerőt a kedvezményezett Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosítja. A projektmenedzsment feladatokat a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. látja el.
A kivitelezés során a gyűjtemény Fecske utcai szárnya teljesen megújul, ahol fiatal művészek mutathatják be munkáikat, illetve a megjelenések mellett úgynevezett „Brand-tárlatok” megszervezésére nyílik lehetőség. Összekötik az új és a meglévő épületrészeket, kialakításra kerül egy „kiállító raktár” is, melyet kutatók látogathatnak.
A létesítményben számos új látogatóbarát szolgáltatást hoznak létre, melyek célja a régióban különlegesnek és egyedinek számító multikulturális, interaktív és családbarát múzeumi kínálat megteremtése. Megtörténik a ház teljes akadálymentesítése, makettek, érintőképernyős információs pultok, „braille” feliratok, többnyelvű audio-guide rendszer kerül beépítésre, melyek megléte segíti a fogyatékkal élők tájékozódását a múzeumban.
A fejlesztés eredményeként családi programokra is lesz lehetőség, melyek alkalmával a gyermekek és szüleik autentikus környezetben vehetnek részt különböző művészeti, kézműves és gasztronómiai foglalkozásokon. Óvodai és iskolai csoportok sem maradnak ki a programokból. Ezen csoportok gyakorlati művészeti óráinak helyszínéül is tud szolgálni a múzeum. Aki nem akar üres kézzel távozni, annak az új ajándéküzletben lehetősége nyílik vásárlásra.

Forrás: www.kultura.hu, www.kecskemetivarosfejleszto.hu