Kezdőlap Régió NRG-KECSKEMÉT

NRG-KECSKEMÉT

Sikeres esztendők után, külföldi lehetőségek előtt

A kecskeméti székhelyű NRG-AGENT Kft. az indulásakor kombinált hő- és villamosenergia-termelő egységek (CHP) telepítésével, üzemeltetésével, szervizelésével foglalkozott. Az utóbbi években rengeteget fejlődött a cég, köszönhetően annak, hogy a tulajdonosok a piaci igényeknek maximálisan megfelelő vállalkozást akartak kiépíteni, s ennek hatására ma már közel 80 CHP egységet üzemeltetnek, és saját CHP egységeket terveznek, gyártanak. Az állandó megbízatások annak köszönhetőek, hogy a cég rugalmasan, gyorsan, megbízhatóan teljesíti a megrendeléseket és a kitűnő színvonalon, csúcstechnológiával kivitelezett modern berendezéseik mindenhol precízen működnek. Az üzleti stratégiájuk sikerét az Enterprise Investors Pegazus 2009 díj feltörekvő kategóriájában elnyert 3. helyezésünk is jelzi. A cég stabilitása olyan alapot jelent, amire ezentúl is biztonsággal lehet építeni, mert az a magas színvonal és tettvágy, ami eddig megvolt az NRG-AGENT Kft életében, az továbbra is megmaradt. Gönczi Imre ügyvezető válaszolt kérdéseinkre.

A közeledő 10 éves jubileum előtt érdemes visszatekinteni az indulásra, mert így világosan látszik, hogy milyen dinamikus fejlődésen ment keresztül a vállalkozás. Hogyan kezdődött a cég története?
Egy cseh cég hazai képviseleteként, 2002-ben alakítottuk meg a vállalkozásunkat, 4 munkatárssal és 8 CHP egységgel kezdtünk neki az óriási kihívást jelentő feladatok ellátásához. A sikeres munkánk eredményeként intenzív létszámbővítést hajtottunk végre: az országos lefedettség érdekében irodát nyitottunk Debrecenben, Kaposváron és Egerben is. 2007. év végére – miután megvásároltuk a kiszálló cseh partner tulajdonrészét – a legmodernebb technológiákat alkalmazva, cégünk megkezdte a saját CHP egységek gyártását, forgalmazását. Az NRG-AGENT Kft. jelenleg 44 főt foglalkoztat és 80 motor CHP egység tartozik hozzánk. Mindehhez 15 szervizautó, speciális szerszámok, és a több mint 100 millió forintos raktárkészlet biztosítja a magas szintű rendelkezésre állást.
Milyen funkciót töltenek be a CHP egységek?
Kombinált vagy kapcsolt hő- és villamosenergia-termelésnek (CHP) nevezzük, amikor a tüzelőanyag elégetésével villamos energiát termelünk, és hasznosítjuk a gázmotor által termelt hőt és füstgázt is. A CHP erőművek elsősorban lokális hőigényeket – épületek fűtése, hűtése, vízmelegítés, távhőszolgáltatás – elégítenek ki és a megtermelt többlet energiát betáplálják a hálózatba, a keletkező „hulladék hőt” pedig hasznosítják.
A szigorodó környezetvédelmi előírások a megújuló energiafelhasználás növelése irányába hatnak, ezért úgy tűnik, érdemes volt ezt a szegmenset is felvenni a cég profiljába…
A cég történetében az egyik legjobb döntést hoztuk, amikor 2007-ben megalakítottuk leányvállalatunkat, a ZÖLD NRG-AGENT Kft –t, amelynek kiemelt célja, a megújuló energiák hasznosítása, a hulladéklerakókból nyert gázok hasznosításán alapuló energetikai beruházások megvalósítása. Ezen a területen elért eredményeink közül kiemelkedik a jelenleg is zajló beruházás, melynek keretében Gyálra – a tavalyi 1. motor beüzemelése után – újabb 500 kWe gázmotort telepítünk, így a kivitelezés végén Magyarország legnagyobb depónia gázos erőműve készülhet el.
Szintén sikerként könyvelheti el az NRG-AGENT Kft. az impozáns, a Mindszenti körúton létrehozott telephely idei átadását.
Fontos mérföldkövet jelent a cégünk életében a nyáron birtokba vett új telephelyünk, ahol ideális környezetben tudunk dolgozni és igényesen kialakított helyiségekben tudjuk fogadni a partnereinket. Az 1659 m2-es területen felépített 248 m2-es irodát és 426 m2-es új üzemcsarnokot pályázati forrás felhasználásával tudtuk megvalósítani. Büszke vagyok erre az épületre, amely az eddigi tevékenységünk egyik csúcspontját jelenti.

A hazai piac kezd telítetté válni, a cég üzleti stratégiájában szerepel-e a külföldi partnerek felkutatása?

A nagyváradi hulladéklerakó üzemeltetőivel partneri kapcsolatban állunk, az ottani lerakóhoz egy 500 kWe motort szeretnénk telepíteni. Szerbiában pedig az újvidéki hulladéklerakó működtetőivel folytatunk előrehaladott tárgyalásokat. A jövő útját továbbra is a fejlesztésekben, a legmodernebb technikák alkalmazásában látjuk, és néhány éven belül szeretnénk olyan jó nevű gyártó lenni, akit külföldön is (el)ismernek.

NRG-Agent Kft.
Cím: 6000 Kecskemét, Mindszenti krt. 27.
Tel.: 36-76/ 50-63-63
Fax: 36-76/50-63-64
www.nrgagent.hu