Kezdőlap Régió Ősi hangszer, a doromb szerelmese és művésze Szilágyi Áron

Ősi hangszer, a doromb szerelmese és művésze Szilágyi Áron

A kecskeméti Szilágyi Áron három éves korában tanult meg dorombon játszani édesapjától, az egyetlen magyar dorombkészítő mestertől, Szilágyi Zoltántól. Áron tehetséges tanítványnak bizonyult: 1997 óta rendszeres fellépője a nemzetközi dorombos fesztiváloknak. Dorombjátékában ötvözi a tradicionális és a modern játéktechnikáknak. Többek között Tokyoban, Londonban, New Yorkban, Dakarban, Delhiben tartott már workshopokat, ahol sok ezer embert tanított meg a dorombjáték alapjaira.

– Amikor édesapádat láttad hangszert készíteni, vágytál arra, hogy neked is a zene legyen a hivatásod?
– Meg sem fordult a fejemben. Számomra természetes dolog volt, hogy apu dorombkészítő. Ahogy visszaemlékszem, 3-4 éves korom körül előbb bohóc akartam lenni, aztán „maszek”. Utóbbi azért, mert akkor megy szabadságra, amikor akar. Valahol mindkettő bejött: gyakran állok színpadon, zenével szórakoztatom a közönséget, ugyanakkor magam osztom be az időmet.

– Mióta dorombozol?
– Kamaszként, 16 éves korom körül szerettem úgy bele a hangszerbem hogy játsszak is rajta. Hozzánk nagyon sok érdekes ember jött a világ minden részéről, akik mind tehetségesek, különlegesek voltak, rengeteget utaznak és egyikük sem alkalmazott. Nagyon tetszett a szabad életük és mivel mind dorombon játszottak, rájöttem, hogy ebből én is csak profitálhatok.

– Ismét divat a doromb?
– A dorombot a kétezres évek második felétől kezdik újból felfedezni elsősorban azok a fiatalok, akik visszanyúlnak a gyökerekhez, és nem feltétlenül a népzenéhez, hanem olyan hangokat, rezgéseket keresnek, amelyeket valahol mindenkiben megtalálhatóak. Ez az ősi hangszer egyaránt népszerű Japánban, Franciaországban, Amerikában, Norvégiában, Magyarországon, mindenhol hasonló lelkületű, gondolkodásmódú fiatalok fedezték fel maguknak.
Áron három zenekarban is játszik. A lajosmizsei Flótással hagyományos moldvai csángó muzsikát művelnek, nyáron egy Szicíliai körúton zenéltek. A Navrang zenekart testvérével, Szilágyi Barnabással, és barátjával, Oszival alapította még 1999-ben. A folyamatosan fejlődő, formálódó csapatot jelenleg nyolcan alkotják. A legfrissebb formáció a lassan öt éve indult Airtist zenekar. A német-magyar trió a legősibb hangszereken: dorombon, didjeridooval (ez egy ausztrál hangszer) és emberi hanggal (szájdob) teremt olyan zenét, ami leginkább az elektronikus tánczenéhez hasonlít.

– Szemlér Ákos indiai tablán és ütőhangszreken játszik, Sziládi Áron a dorombján
– Doromb tanulás, interaktív formában

– A zene világnapja alkalmából legutóbb Kiskunfélyegyházán mutatta be a Leskowszky-féle hangszergyűjteményt Szilágyi Áron.
PZS