Kezdőlap Régió Wolf Kati

Wolf Kati

A legmerészebb álmait is túlszárnyalták az idei esztendő sikerei
Fontosabb számára a család, mint a nemzetközi karrier
Wolf Katit már az X – Faktor első adásaiban megszerette a közönség, a csodálatos énekhangja, valamint a vidám, „színpadra” született egyénisége miatt. Később a Szerelem miért múlsz? c. dalával országszerte óriási rajongótábort szerzett magának, az Eurovízión elért sikere után pedig tovább nőtt a népszerűsége. Sikerének titka talán abban rejlik, hogy sugárzik róla a boldogság, látszik, hogy örömmel énekel a közönségnek, át tudja adni az érzéseit rajongói számára. Azon kevés énekes közé tartozik, akit még más táborok rajongói is kedvelnek. Sztárrá válása ellenére a földön jár, ugyanaz a közvetlen, vidám természetű ember maradt, mint előtte, s a legfontosabb továbbra is a családja maradt a számára. Minden ember életében fontos, hogy legyen olyan emléke, ami idősebb korban is élteti, megszépíti a napjait. A Wolf Kati fellépésein résztvevő közönség elmondhatja magáról, hogy rendszeresen olyan élményben részesülnek, ami által többek leszek az előadás végére, és szép, „idősen is éltető” este emlékével a szívükben térhetnek haza. A rajongóknak jó hírekkel szolgálhatunk: a napokban kezdődött meg az énekesnő országos turnéja, ahol rengeteg saját dal is bekerült a repertoárba, s novemberben jelenik meg a csak saját dalokból álló CD-je.

Pályafutásod fontosabb állomásai – a Vuk betétdal eléneklése és az X – Faktor – között, milyen zenei – énekesi tevékenységet folytattál?

A Zeneakadémia Tanárképző Főiskoláján végeztem szolfézs-karvezető szakon. A gimnáziumtól kezdve egészen az X – Faktorig, mindig énekeltem egy-egy zenekarban, így különféle stílusokat is kipróbálhattam, több jó együttessel koncertezhettem. Napközben dolgoztam, mint bárki más, este pedig fellépésekre jártam.

Mennyire befolyásolta a pályaválasztásodat, hogy igazi zenész családban – édesapád kiváló zeneszerző, édesanyád pedig éneket tanít – nőttél fel?

Olyan csodálatos közegben nevelkedtem fel, ahol nagyon sok zenét hallgattunk, s láttam otthon, ahogyan édesapám zenét komponál – ezek az élmények mind pozitívan hatottak rám. Amikor a Vukot elénekeltem, akkor éreztem igazából először, hogy belecsöppentem egy olyan világba, ami nekem nagyon tetszik. Egyértelműnek tűnt a számomra, hogy a későbbiek folyamán is színpadon szeretnék szerepelni.

Látva az óriási sikereidet, utólag furcsának tűnik, hogy miért csak tavaly jelentkeztél egy tehetségkutató versenyre?

Kevesebben tudják rólam, hogy annak idején jelentkeztem egy másik énekverseny 1. szériájába, ahol be is kerültem a legjobb 50 versenyző közé. A műsor készítői azonban felkészítettek bennünket arra, hogy a verseny végeztével gyökeresen megváltozhat az életünk, velünk foglalkozik majd a média, s gondoljuk végig a történetet. Ekkor felálltam és eljöttem, mert nem akartam még ezt az egész felhajtást, nem éreztem magam érettnek erre az életformára. Fontosabbnak tartottam, hogy legyen családom, gyerekeim, s utólag jó döntésnek tűnik az akkori lépésem, mert így egy boldog családban élhetek, ráadásul pedig az énekesi sikerek szintén rám találtak.

Melyik volt a legemlékezetesebb pillanatod az X – Faktorban?

Az 1. adás jelentette számomra a vízválasztót, mert az a fellépésem sikerült a legjobban. Zenei kíséret nélkül kezdtem el énekelni a dalomat, ami kockázatos húzásnak tűnt, de végül bevált és abban a pillanatban leltem igazán magamra. Az előválogatókon még nem éreztem magaménak ezt az egész megmérettetést, de szerencsére a zsűri látott bennem fantáziát.

Az Eurovíziós dalfesztiválon óriási közönségsikert arattál. Utólag hogyan tekintesz vissza életed első külföldi fellépésére?

A fesztivált két hétig tartó komoly próbák előzték meg, s az egész légkör már ott magával ragadott. A két elődöntő pedig óriási, feledhetetlen élményt nyújtott, mert hatalmas sikere volt kinn a dalomnak, egyszerűen mindenki imádta. Amikor a színpadon voltam, tombolt a közönség, velem együtt énekelték a dalt. Mindenki felismert, nem tudtam úgy lépni, hogy ne támadjanak le a sajtó munkatársai, úgy éreztem magam kinn, mint egy gigasztár. Itthonról is úgy utaztam ki, hogy az egész ország mögöttem állt, szinte csak pozitív visszajelzés kaptam az emberektől. Mindenki erősen hitt bennem, ezért is volt egy kicsit csalódás, hogy végül ezt a helyezést hoztam haza, mert jó lett volna a közönség miatt olyan eredményt elérni, amit vártak tőlem. Nem keseredtem el, mert a mai napig mindenhol biztatnak a rajongók, s megnyugtattak, hogy számukra én nyertem, s ez a legfontosabb.

Mit jelent számodra, hogy a szakma (Szenes Iván díj) és a közönség (Viva Comet legjobb énekesnő) egyaránt díjjal ismerte el az eddigi énekesi tevékenységed?

Senki sem ezért űzi a hivatását, hogy díjakat nyerjen, de mikor megerősítést nyer, hogy valamit jól csinál az ember, az olyan mintha a százszorosát kapná vissza, mint amit adott. Rendkívül megtisztelő, amikor a szakma ítéli oda a kitüntetést, de az is csodálatos, mikor a közönség szavazata alapján kapok elismerést. A legfontosabb számomra, hogy a közönségtől milyen visszajelzést kapok a színpadon: mindennél többet jelent nekem, mikor odajönnek hozzám az előadás végén, és azt mondják, hogy soha nem felejtik el ezt az estét. Ezért is várom a koncertturné kezdését, mert így eljuthatok az ország különböző pontjaira, ahol tudom, hogy vannak rajongóim és végre saját anyaggal kelek útra, sok új dalt énekelhetek a lemezemről.

Képzeletünk szárnyalásának kimeríthetetlen a forrása, de valami azt súgja, hogy a legmerészebb álmaidat is túlszárnyalták az eddigi sikerek?

Valóban így van. Amikor befejeződött számomra az X – Faktor, már akkor is úgy éreztem, hogy elértem azt, amiért odamentem: megismertek az emberek, s látták, hogy mit képviselek a színpadon. A későbbek folyamán pedig a saját dalom is óriási siker lett itthon, az Eurovízión való szereplés pedig hab a tortán. A nyaram fantasztikusan telt, rengeteg fellépésem volt, mindenhol úgy vártak, hogy tudták ki jön ide, velem énekelték a dalt, ennél többet nem tudok elképzelni, sokszorosan elértem, amire vágytam.

A külföldi sikereid – Eurovízió, utána stockholmi fellépés – kapcsán felmerül a kérdés, hogy befuthatsz-e komoly nemzetközi karriert, vagy mint magyar előadónak, teljesen lehetetlen küldetés más országban is sztárrá válni?

A dalom óriási sikereket ért el külföldön is – akadt olyan svéd letöltési lista ahol a 8. helyen álltam -, de mivel kicsik a lányaim, számomra sokkal fontosabb, hogy az ő életük normális mederben folyjon. Külföldi karrierrel ez nem valósítható meg, egyelőre nem kacérkodok a nemzetközi poronddal, fantasztikusan boldog vagyok, hogy itthon ilyen sikereket értem el. Amennyiben sikerül ezt megtartanom, hosszú távon megmaradni énekesként, tökéletes életnek tűnik a számomra.

A családod hogyan viszonyul a rengeteg fellépéshez, mennyire nehéz összeegyeztetni az énekesi elfoglaltságot az otthoni teendőkkel?

Szerencsére a férjem nagyon erős támaszom, de a nagymamák ugyancsak rengeteget segítenek, sok terhet levesznek a vállamról. Nem kevés szervezést igényel, hogy minden rendben működjön, de a legfontosabb szabály, hogy minden héten kell több nap, amit kizárólag csak a családommal töltök. Egyébként én sem dolgozom többet, mint más anyuka, csak az időbeosztásom rendhagyó: ma is egész nap a gyerekekkel foglalkoztam és este, mikor már lefeküdtek, indultam el itthonról.

Az 1. széria óriási sikere után, néhány hete kezdődött az X – Faktor 2. évadja. Milyen tanácsot adnál az élő adásba bekerülő versenyzők számára?

Őrületes élményt nyújtott számomra a tavalyi verseny, életem egyik legjobb döntéseként gondolok arra, hogy jelentkeztem a válogatásra. Nekem nagyon bevált, hogy rábíztam magam a műsor készítőire, akik profik a szakmájukban, és minden kérdésben – hogy milyen dalokat válasszak, hogyan adjam elő azokat, hogyan mozogjak a színpadon – jó tanáccsal szolgáltak. A leendő énekeseknek is azt javaslom, hogy nyugodtan bízzák rájuk magukat, s nem fognak csalódni, s „várja őket a holnap”, a rengeteg fellépés és a közönség szeretete.