Kezdőlap Régió A MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSÉRT c. KONFERENCIA KECSKEMÉT 2012. JANUÁR 17. KECSKEMÉTI VÁROSHÁZA

A MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSÉRT c. KONFERENCIA KECSKEMÉT 2012. JANUÁR 17. KECSKEMÉTI VÁROSHÁZA

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kulturális Államtitkársága által indított a magyar közművelődés helyzetét áttekintő, társadalmi szerepét erősítő programsorozat 2012. január 17-ei állomásának Kecskemét ad otthont.
A rendezvény alapvető célja a közművelődés közhasznúságának alátámasztása, a helyi önkormányzatok, közművelődési intézmények, művelődési házak és társadalmi civil szervezetek tevékenységének bemutatása, szerepvállalásuk erősítése. További fontos cél a programsorozat résztvevőinek bevonása a megújuló közművelődési stratégia tartalmainak összeállításába.

A kecskeméti konferencia szervezői Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Intézet munkatársai. A tanácskozás méltó helyszínéül az értékek őrzését, a hagyományok ápolását és a kultúra felé mindig felelősséggel tartozó városvezetés szellemiségét hűen szimbolizáló Városháza Díszterme szolgál.

A szakmai program keretében a közművelődés, az ifjúság és az oktatás szerepét fókuszba állító pódiumbeszélgetésre kerül sor országgyűlési és önkormányzati képviselők, a magyar közművelődés irányításának, felsőoktatásának neves szakemberei, valamint a helyi kulturális és civil élet vezetői részvételével.

A szakmai rendezvény megnyitására, köszöntő gondolatok elmondására Halász János urat, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkárát, illetve Dr. Zombor Gábor urat, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármesterét kértük fel.

A pódiumbeszélgetésre meghívott előadók:
Cserép László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közművelődési Főosztályának főosztályvezetője
Téma: A magyar közművelődés helyzete
Döbör András, Szegedi Tudomány Egyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar igazgatója
Téma: Felsőfokú képzés és ifjúság
Dr. Horváth Zsolt, országgyűlési képviselő
Téma: Családpolitika
Dr. Németh János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közművelődési Főosztályának vezető főtanácsosa
Téma: „A magyar közművelődésről” címmel megjelent könyv bemutatása
Engert Jakabné, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke, önkormányzati képviselő
Téma: Civil szervezetek és ifjúság

Farkas Gábor, az Európa Jövője Egyesület elnöke
Téma: Fesztivál és ifjúság
Katonáné Szabó Gabriella, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere
Téma: Ifjúság és önkormányzat
Mák Kornél, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere
Téma: Oktatás és ifjúság
Téglásy Kristóf, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Ifjúságügyi Főosztályának főosztályvezetője
Téma: Az Európai Unió által az ifjúságpolitika támogatására biztosított források
Tőkés Eszter, szociológus
Téma: Fiatalok a Kárpát-medencében

A program kezdeteként a Kecskemét Református Gimnázium kamarakórusának előadása lesz hallható, majd Buda Ferenc, Kossuth-díjas költő városhoz kötődő verseiből szaval. A díszterem szomszédságában Bahget Iskander szír származású fotóművész Kecskemét témájú fényképeiből válogatott kiállítása lesz megtekinthető. A konferencia ideje alatt – Kert-Magyarország mottóval – a kecskeméti kistérség bemutatkozási lehetőségét is megteremtő, a települések kézműves és gasztronómiai kincseiből összeállított kóstoló várja a vendégeket, illetve a tehetséges kecskeméti ifjúság is kiállítja alkotásait.

Bemutatkoznak a Bolyai János Gimnázium tanulói a Kecskemét – A szecesszió városa című kiállítással, a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karának hallgatói az általuk megépített, díjnyertes Megaméter II. energiatakarékos járművel, továbbá megkóstolható lesz a Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola diákjai által sütött tejes pite.