Kezdőlap Régió ARANY SHAKER ÉS PLATINA VILLA A MAGYAR SOMMELIERNEK, KOTTRA ÉVÁNAK

ARANY SHAKER ÉS PLATINA VILLA A MAGYAR SOMMELIERNEK, KOTTRA ÉVÁNAK

Kottra Éva, az Olaszorszàgban működő neves sommelier – borszakértő, barmaid és gasztronómiai újságíró, valamint wine writer, aki a rejtett gasztronómiai és önológiai kincsek felkutatásáról és annak ismertetéséről közismert, nemrégiben az olasz konyha legtehetségesebb mestereivel versenyzett egy élen a „FORCHETTA DI PLATINO” díjért.
A csinos szommelier kisasszony a „SHAKER D’ORO 2011 Barman.pro” versenyen készített kávékoktéljáért elnyert „Arany Shaker” után, ahol a nemzetközi mixability világbajnokaival együtt lépett ringbe, most a „Platina Villa” díjat is haza vitte, hogy az elnyert díjainak tárába helyezze. Kreációja nem csak a húsz főből álló zsűri tagjait kápráztatta el, hanem kollégáinak őszinte elismerését is egyértelműen bekebelezte a TECH&FOOD szakmai kiállításon megrendezett „FORCHETTA DI PLATINO”, azaz a „Platina Villa” díjért küzdő döntőn belül.
A versenyzőknek átlátszó kristálykehelyben gusztusosan elhelyezett előételt, első, vagy másodfogásokat kellett bemutatniuk, s egyben, a hozzá legjobban illő borral való kombináció is fontos szerepet játszott a pontozásban. A szakértő zsűri tagjai között neves gasztronómusok, sommelier nagymesterek, szakmabeli újságírók, önológusok és az olasz televízió sztárszakácsai foglaltak helyet. Szigorú arcvonásukat elismerő mosoly váltotta fel, amikor a csinos sommelier nemzeteket összekötő remekműjével kedveskedett.
Kottra Éva kreációja, annak ízekben való gazdagsága és harmóniája, valamint prezentációja is rendkívül elragadónak bizonyult. Az olasz chefek körében versengő magyar hölgy a „MITTELPALACSINTA” nevű készítményét a Habsburg Birodalom emlékének dedikálta, mely egykor összekötötte fél Európát, így a Magyart az Olasz néppel is.
A batyuként megkötött lepény, többek között, egy különleges fajta pármai DOP parmezánnal, a Marche tartományból származó hidegen sajtolt finom extraszűz olivaolajjal és a tört fehérborssal gazdagított palacsintatésztából állt, melynek kompleksz töltelékének receptúrája a következő: natúr szardíniai juhtúró és alpoki tehéntúró, erdei vargányagomba, szlovákiából származó diólikőr, tört fehérbors és selymessé reszelt szerecsendió, apróra vágott illatos metélőhagyma, friss tejszín és egy kevés reszelt Parmigiano delle Vacche Rosse, mely a világ legiobb minőségű parmezánja. Emellett egy híres-neves magyar sajtból, a Bakonyi Trappistából kisütött ízletesen ropogós kosárka is szerepelt, melybe Éva egy csokor díszletnek is tökéletesen beillő csiperkegombát varázsolt, melyet a világon egyedülálló, serrungarinai olivalikőrrel, a római birodalomból származó recept alapján gyártott „Liquor d’Ulivi”-vel párolt meg. E különleges likőr Dante Isteni Színjátékában is szót érdemelt. A bor-étel házasításhoz a csinos sommelier egy fantasztikus Friuli-Venezia-Giulia régióból származó Chardonnayt párosított, amely egyben felfrissítette és kiegyenlítette a véget nem érő arómás ízvilágot.
Az olaszországban Eva-ként ismert Kottra Éva, számos írásai között, a magyar konyha és önológia gyöngyszemei is gyakran szerepelnek. Külföldön megjelenő szakmai írásainak köszönhetően az olvasó olyan virtuális utazásokban vesz részt, melyek egyenesen a magyarok szívéhez, kultúrájához és gyökereihez vezetik a fiatal sommelier rajongóit.