Kezdőlap Régió Érettségire készül, egyetemista szeretne lenni a siketen is sikeres fotómodell: Weisz Fanni

Érettségire készül, egyetemista szeretne lenni a siketen is sikeres fotómodell: Weisz Fanni

Spanyolországi utazását mondta le a siket szépségkirálynő, Weisz Fanni, hogy Kecskeméten tölthessen egy napot hallássérült sorstársaival. A Siketek Világnapján hívta vendégül rendezvényére a SINOSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezete. Ekkor kérdeztük mindennapjairól, terveiről a gyönyörű pécsi lányt.
– A sajtóban sok helyen esélyegyenlőségi nagykövetként emlegetnek. Kitől kaptad ezt megtisztelő a címet?
– Számomra mindig nagyon fontos volt az esélyegyenlőség, ezt mindenhol hangoztattam is. Valójában az újságírók ragasztották rám a nagyköveti címet, ami nagyon megtisztelő.
– Idén szeptembertől már nem tanulsz. Hiányozik az iskola?
– Igen, nagyon. Tíz éves koromig egy speciális intézménybe tanultam Kaposváron, a siketek és nagyothallók iskolájában. Szülővárosomban sajnos nincs olyan középiskola, ahol érettségi vizsgát tehetnék. Hazánkban egyelőre csak Budapesten működik egy iskola, amely siketeket érettségiztet jelnyelven keresztül. Én is ott tanulok az érettségiig, majd szeretnék egyetemen tovább tanulni.
– Nagyon csinos vagy. Kell tenned azért, hogy ilyen legyen az alakod?
– Ez genetika, szerencsés alkat vagyok. Gyakran eszem egy nap, igaz, mindig csak keveset. Sportolok is, futni szoktam, illetve a nagymama kertjében ásni, ha szükség van rá. Az is egy jó sport.
– Hogy látod, van-e elég jeltolmács hazánkban vagy többre lenne szükség?
– A fővárosban van elég, de például Pécsen nagyon kevés, pontosabban egy jeltolmács van egész Baranya megyére. Ezen a téren is van még mit fejlődni.
Hogy Fannival beszélhessünk, édesanyja, Léránt Ágnes volt jeltolmácsként segítségünkre. Mint elmondta, lánya kedvéért tanult meg jelelni. Amikor Fanni még kicsi volt, szüleinek azt mondták a szakemberek, ne tanulják meg a jelnyelvet, mert akkor a gyerekünk nem lesz integrálható. Helyette kimondottan szájról olvasással kellett tanítanunk a kislányunkat. – Ez nagy hiba volt, vallom azóta is – mondta el Ágnes. – A jelnyelv egy mankó a siketek számára, amitől vétek megfosztani őket. Valamennyi siket gyermeknek, illetve családjuknak is el kellene sajátítaniuk. Fanni ezért i szeretne létrehozni egy alapítványt vagy egyesületet, amely céljául tűzné, hogy a halló családokba született siket gyermekek jelnyelven tanulhassanak. Amerikában több olyan egyetem, középiskola van, ahol jelnyelven tanulnak és vizsgáznak a diákok. Sőt, hallók járnak ezekbe az iskolákba, hogy megtanuljanak kommunikálni a siketekkel.
Hogy lett Fanniból többszörös szépségkirálynő? 2007-ben nevezte be édesanyja és nagymamája az első versenyre, mely a komló expo keretein belül zajlott. Olyan jól szerepelt, hogy senki nem vette észre: Fanni nem hall egy mukkot sem. Családja a közönség soraiból navigálta jelbeszéddel mikor szólították. A verseny végén derült csak ki, mikor interjút akartak vele készíteni, hogy Fanni teljesen siket, s nem fog tudni nyilatkozni. Azóta egy civil összefogás segítségével hozzájutott egy korszerűbb, kisebb, fül mögötti készülékhez. Azóta Fanni tisztábban hall, fejfájásai megszűntek, sikeres fotómodell lett.