Kezdőlap Régió Év kórháza

Év kórháza

Másodszor is Kecskemétre került az Év kórháza cím
A HáziPatika.com idén hetedszerre osztotta ki már hagyományosnak mondható, „Az év kórháza” elnevezésű díját, amelyet az interneten voksoló betegek szavazatai alapján kaphatott meg a legjobbnak bizonyult intézmény. Tavalyhoz hasonlóan idén is taroltak a vidéki kórházak, a legjobb budapesti csupán az ötödik helyen végzett.
Az összesített lista első helyén a kecskeméti megyei kórház végzett. A rendkívül szoros eredmény azt jelenti, hogy a hirös város klinikája egymás után másodszor nyerte meg a kitüntető címet. További siker, hogy Bács-Kiskun harmadik helyezett lett a megyék rangsorában.
Az interneten keresztül zajló, így bárki számára elérhető „Az év kórháza” voksolás lényege, hogy a betegek esélyt kapnak az őket ellátó intézmények értékelésére, jutalmazva azokat, amelyekkel a leginkább elégedettek voltak. A díjakat 2012. január 17-én ünnepélyes keretek között adták át a legjobbaknak. Az MTA dísztermében rendezett ünnepségen a HáziPatika.com képviselő mellett az orvosszakma több jeles alakja is képviseltette magát.
Pilling Róbert, a HáziPatika.com főszerkesztője két érdekességre is rámutatott az eredmények kapcsán. Az egyik legfeltűnőbb, hogy az élmezőnyből ezúttal is hiányoznak a fővárosi intézmények, viszont a négy dobogós (a második helyen ugyanis holtverseny alakult ki) közé bekerült két kisvárosi – a gyulai és az ózdi – kórház is. Egy pillantást vetve a kategóriánkénti rangsorra látható az is, hogy ezek élmezőnyében a budapesti, debreceni és szegedi egyetemi klinikák mellett szintén számos kisvárosi intézmény kapott helyet. A betegek tehát minden bizonnyal lojálisak szűkebb környezetük kórházához és ezt voksokban is kifejezésre juttatták. Különös továbbá, hogy a debreceni ortopédiai klinika, amely két kategóriában is az élen végzett, az összesített eredmények tekintetében mégsem fért fel a dobogóra.
Az ortopédiai klinikák összesen három alkategóriát nyertek meg. Ez annak tudható be, hogy az utóbbi években olyan eszközöket szereztek be és olyan eljárásokat vezettek be, amelyek a betegek gyorsabb és kényelmesebb gyógyulását szolgálják. Emellett kezeléseik gyakran járnak látványos eredményekkel, amelyek vissza is köszönnek a betegek értékelésében.
Pilling szerint a kecskeméti vagy éppen a debreceni és úgy általában a kelet-magyarországi intézmények sikerében közrejátszhatott, hogy a térségbe az elmúlt évtizedben jelentős fejlesztési pénzek áramlottak. Hazai és európai uniós pályázatok segítségével felújítottak számos rossz állapotban levő kórházépületet, fejlesztették és korszerűsítették a műszerparkot, így a szakszemélyzet számára is vonzóbbá tették az ezekben való munkát. A régió mára rendelkezik olyan megtartó erővel, ami érezhetően meglátszik a szakmai munka színvonalán is.
Az Év kórháza szavazáson, a tavalyival ellentétben, ezúttal minden intézmény a korábbinál magasabb pontszámokat kapott, az élmezőny közel 10 százalékkal szerepelt jobban, mint a 2010-es nyertesek. Feltűnő, hogy rendkívül szoros verseny alakult ki. Jellemző, hogy a legjobb 20 kórház között összetettben csak ezredekben mérhető differencia volt.
– A tavalyi győztes pontszám idén még a legjobb 150-be kerüléshez sem lett volna elegendő – tette hozzá a szervező HáziPatika.com főszerkesztője. Bár a szavazás nem volt reprezentatív, az értékelés minden bizonnyal arra utal, hogy a betegek némiképp elégedettebbek az őket ellátó intézményekkel. Különösen igaz lehet ez az immár másodszor diadalmaskodó kecskeméti kórház esetében, ahol a tartósan magas színvonalú szakmai munka lehet a kulcs a sikerhez. Ők egyszerre voltak könnyű és nehéz helyzetben. Egy év alatt ugyanis az egészségügyben kevés radikális változás történik, így látszólag csak azt kell folytatniuk, amit korábban csináltak. A szavazás azonban a gyorsan változó tényezőkről is szól: a munka minőségéről és a szakmai színvonalról. Ez pedig csak folyamatos odafigyeléssel és lelkesedéssel tartható állandóan magas nívón.
Megyei szintre bontva a bács-kiskuni kórházakra érkezett pontok 4,4578-es összesített átlaga alapján a megyék rangsorában a harmadik helyezést érte el.
A megyében az összesített lista alapján legjobb helyezést elért kórházak a következők:
Bács-Kiskun Megyei Kórház Kecskemét 4.5576 pont 1.
Bajai Szent Rókus Kórház Baja 4.4989 pont 46.
Kiskunfélegyházi Városi Kórház-Rendelőintézet Gyógyfürdő és Rehabilitációs Központ Kiskunfélegyháza 4.4571 pont 62.
Semmelweis Halasi Kórház Nonprofit Kft. Kiskunhalas 4.3189 pont 106.
Kalocsa Városi Önkormányzat Szent Kereszt Kórház Kalocsa 4.0000 pont 148.

Az Év Kórháza versenyben „orvos-szakmai ellátás”, „ápolás- és szakszemélyzet”, „infrastruktúra”, „ellátás”, valamint „környezet és tisztaság” kategóriákban lehetett pontozni a kórházakat. Az abszolút győztesek a kategóriánként elért pontszámok átlagolásával legjobb eredményt elért intézmények lettek.
Az összesített verseny nyertesei:
• Bács-Kiskun Megyei Kórház, Kecskemét (1. helyezés): AZ ÉV KÓRHÁZA 2011.
• DEOEC Idegsebészeti Klinika, Debrecen (megosztott 2. helyezés)
• Pándy Kálmán Megyei Kórház, Gyula (megosztott 2. helyezés)
• Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft, Ózd (3. helyezés)
A kategóriánkénti verseny győztes kórházai:
Orvos-szakmai ellátás kategória:
• SE ÁOK Ortopédiai Klinika, Budapest

Ápolás- és szakszemélyzet kategória:
• SE ÁOK Érsebészeti Klinika, Budapest

Infrastruktúra kategória:
• Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Mezőkövesd Telephely

Ellátás kategória:
• DEOEC Ortopédiai Klinika, Debrecen

Környezet és tisztaság:
• DEOEC Ortopédiai Klinika, Debrecen

A HáziPatika.com oldalról
A HáziPatika.com a legismertebb és leglátogatottabb egészségügyi portál Magyarországon, 1999 óta nyújt egészségüggyel, életmóddal kapcsolatos tartalmat és szolgáltatásokat. Havonta átlagosan mintegy 1.000.000 egyedi látogató* keresi fel, akik több mint 5000 cikk mellett negyven kiemelt témában kereshetnek hiteles, közérthető információkat problémájukra, s több tucatnyi teszt vagy kalkulátor segítségét kérhetik.
2005-ben és 2008-ban a www.hazipatika.com az „Év honlapja” elismerésben részesült. Az oldal újságírói több rangos díjat nyertek el, a többi között „A leghitelesebb média a babatáplálásban” és a Médiaunió „Nincs de!” kampányának fődíját.
*forrás: Medián WebAudit

További információ (nem közzétételre):
Öhlmüller Eszter (Ferling PR)

ügyféligazgató [email protected] +36 20 402-9750