Kezdőlap Régió HAJÓS: Összehangolt, takarékos gazdálkodással fejlődik Hajós

HAJÓS: Összehangolt, takarékos gazdálkodással fejlődik Hajós

A tapasztalatszerzés évét jelentette számunkra az idei esztendő, mert meg kellett ismerkednünk a város gazdasági helyzetével, fel kellett térképezni a lehetőségeinket. Szerencsésnek mondható, hogy nem rendelkezünk hitellel, így az intézményeinkben összehangolt, takarékos gazdálkodással sikerült ellátni a feladatokat – nyilatkozta Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármester. Úgy vélem, hogy eddig megfeleltünk a lakosság elvárásának, mert folytatni tudtuk a megkezdett munkát és sikerült befejezni a folyamatban lévő beruházásainkat.

Nem hajtottunk végre nagy volumenű fejlesztéseket, de megemlíteném, hogy a pincefaluban történt partfalomlás és útbeszakadás miatt vis maior igénnyel kellett fordulnunk a hivatalos szervekhez. Saját erőforrást is mozgósítva, elhárítottuk a károkat, helyreállítottuk a közlekedési utat, és erős betontámfalat építettünk a pincefalu mellé. Példaértékű összefogás mutatkozott meg ennél a munkánál, amely egymás felé fordította az embereket, s mindenkiben tudatosult, hogy a pincefalu milyen komoly értéket reprezentál a városban.
Kisebb beruházásaink közül kiemelném a kastély mellett található régi iskolaépületünk felújítását, amely során az oktatási intézmény új tetőt és homlokzatot kapott. A tanév kezdetére megtörtént a 29 millió forint értékben beszerzett digitális táblák átadása, üzembe helyezése.
A város több pontján történő, saját erőből végrehajtott parkosítással pedig esztétikusabbá varázsoltuk a környezetünk fontos kis szegleteit.
Nyáron részt vettünk a „Koccintás napja” programban, ahol egy megadott órában helyi borral kellett koccintania az embereknek. Meglepetésünkre nem várt sikert könyvelhettünk el, hiszen az országos összesítésben 2. helyen végeztünk, míg a hasonló lélekszámú települések kategóriájában megnyertük a versenyt.
Lehetőségünk nyílt arra, hogy Kalocsával és Dunapatajjal karöltve olyan turisztikai menedzsment szervezetet hozzunk létre, aminek az a célja, hogy a három település külön-külön, de egymás turisztikai attrakcióira alapozva is fellendítse az idegenforgalmát.
A következő esztendőre vonatkozólag több fejlesztési elképzeléssel is rendelkezünk. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy a Paksi Atomerőmű alapítványt hozott létre, amellyel a 30 km-es vonzáskörzetében lévő önkormányzatok energia – racionalizálási törekvéseit támogatja. Az óvodánk fűtésének korszerűsítésre nyújtottunk be pályázatot, ami sikeres elbírálásban részesült, így szeptember végéig megtörténhet az intézmény nyílászáróinak a cseréje, valamint az elavult fűtésrendszer modernizálása.