Kezdőlap Kiemelt Hüttner: a kenus szakág jövője a tét

Hüttner: a kenus szakág jövője a tét

Hüttner Csaba utánpótlás kapitány szerint jelenleg a sportág legfontosabb feladata, hogy meglegyen C-2 1000 méteren az olimpiai kvóta. Tavaly ősz óta Vaskuti Istvánnal együtt segíti Storcz Botond munkáját abban a négyszeres világbajnok kenus, hogy legyen ütőképes magyar páros a májusi pótkvalifikációs versenyen.

Mekkora esélyt lát arra, hogy kvótát szerezzünk májusban C-2 1000 méteren?

Jók az esélyeink. Abban a társaságban, akik közül kiválasztjuk majd, hogy melyik a legjobb páros, megvan a tehetség és most már a kellő motiváció is. Mindenki rendesen dolgozott a télen, a múlt heti felméréseken jó eredményeket produkáltak a sportolók. Úgy gondolom, hogy végre minden versenyző és edző felfogta, ezúttal félre kell tenni az egyéni és az egyesületi érdekeket, barátságot és érzelmi kötődést annak érdekében, hogy megnyerjük a pótkvalifikációs világkupát. Ha nem szerezzük meg ezeket a helyeket, akkor az döntően, és negatívan fogja befolyásolni a kenus szakág jövőjét.

Ha ilyen jó az alapanyag, akkor miért nem szereztünk kvótát már 2011-ben ebben a számban?

Kisiklás, ahogy tavaly szerepeltünk, nem akarom őket felmenteni, de a Széles-Nagy páros teljesítményét szerencsétlen körülmények, kisebb betegségek is befolyásolták. A tavalyit leszámítva az utóbbi években az 5. helynél rosszabb eredményünk nem volt ezen a távon.

Mikorra alakul ki, hogy melyik a legütőképesebb páros?

A 2 hónapos edzőtábor most hétvégén kezdődik Malajziában, 4-5 hét múlva tudni fogjuk, hogy melyik a mi párosunk. A lehetőség még mindenki számára adott, minden a vízen fog eldőlni. Szerintem 3-4 ütőképes összeállítás létezik, ebben Storcz Botond és Vaskuti István is egyetért velem. De neveket egyelőre nem szeretnék mondani.

Ha március elejére lesz meg az új páros, akkor alig marad néhány hetük a pótkvalifikációs versenyig, ez elég ahhoz, hogy összeszokjanak?

Egy jó páros már az első összetérdelésnél is jó, onnantól kezdve csak finomhangolni kell. Kolonics György már az első edzésen jól ment Horváth Csabával és amikor utoljára mentek párost együtt, ez akkor is így volt. Egy rossz páros pedig évek alatt sem képes összecsiszolódni.

Egy páros kialakításánál csak a szakmai vagy az emberi szempontok is fontosak?

Bizonyos fokig biztos számítanak az emberi szempontok. De ha a magam példájából indulok ki, én sosem szimpátia alapján választottam párt magamnak. Ha tudtam volna, hogy az ördöggel olimpiai bajnok leszek, akkor biztos összetérdeltem volna vele. Ezt a mentalitást próbálom továbbadni a versenyzőknek is.

C-1 200 méteren sem jött össze tavaly az olimpiai kvóta, abban a számban milyenek az esélyeink?

Nem reménytelen a dolog. Ha valaki tud olyan időt menni Poznanban, mint amilyet tavaly tavasszal Bozsik Attila tudott, akkor meglehet a kvóta. Erre Bozsikon kívül három versenyző, Horváth Gábor, Foltán László és Lantos Ádám lehet képes. Abban a számban az első két hely kvalifikál, viszont a mezőnyben ott lesz a tavalyelőtti világbajnoki ezüstérmes, a francia Simart, őt biztos nagyon nehéz lesz megverni.