Kezdőlap Régió 24 órás ellátás a rászorulók megsegítésére

24 órás ellátás a rászorulók megsegítésére

A rendkívüli időjárási körülmények ártalmainak csökkentésére közös cselekvési tervet dolgozott ki Kecskemét Megyei Jogú Város Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Szervezete, Intézményei, és Dél-alföldi Régiója, a Silenció Hitközösség, a Falugondnokok Duna – Tisza Közi Egyesülete, valamint a Kecskeméti Hunyadivárosért Egyesület.
A cselekvési terv a hajléktalanok, a lakhatásra alkalmatlan épületekben, helyiségekben meghúzódó emberek, a magányos, idős, mozgásukban korlátozott külterületeken élők és a fűtetlen lakásokban élők megsegítésére irányul. A cél, hogy a résztvevő szervezetek, intézmények a lehető legszélesebb körben, összehangoltan, együttműködve fejtsék ki megelőző tevékenységüket.
A cselekvési terv megfogalmazza: a hajléktalanokat segítő diszpécser szolgálat napi 24 órában fogadja a bejelentéseket, hívásokat. Koordinálja a kecskeméti, a megyei, de a régió ellátását is. Azonnali információt ad a kapacitásokról az utcai gondozószolgálatnak, és az együttműködő szervezeteknek, szükség esetén riasztja a Máltai Szeretetszolgálat krízisautóját.
A Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozószolgálatának autóiban forró teát, nagyobb kalóriatartalmú élelmet, meleg ruhaneműt, takarókat tartanak. A nappali melegedőkön szintén emelt szintű élelmezést biztosítanak. A hajléktalanok háziorvosi ellátása a Hoffmann János utca 11. szám alatt történik. 24 órás, tehát állandó szolgálat van a nappali melegedőkben, az utcai szolgálatoknál az éjjeli menedékhelyen, az átmeneti szálláson és a hajléktalan háziorvosi ellátásban egyaránt.
Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága szociális gondozószolgálata fokozottan figyel a gondozottakra, szükség esetén a Jókai utcai épületében helyezi el a rászorulókat.
A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete kibővített jelzőrendszerként működik, rendszeresen járja a külterületeket, folyamatos kapcsolatot tart a diszpécserszolgálattal.

Ellátást nyújtó helyszínek:

Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Kecskemét, Hoffmann J.u.11.
Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Kecskemét, Matkói út 20.
Silenció Egyházközség, Kecskemét, Csabai Géza krt.1.
A fenti kapacitások bővítése az alábbi szervezetek részvételével:
Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága (volt Gondozási Központ ) Kecskemét, Jókai utca 15. ( 25-30 fő részére fűtött tér, tea, szendvics, őrzés)
Hunyadivárosért Egyesület Közösségi Ház, Kecskemét, Daróczi köz 14. (25-30 fő részére fűtött helyiség, matracok, takarók)

Központi kapcsolattartó:
hajléktalan diszpécserszolgálat ügyelete
Tel: 76/485-582