Kezdőlap Régió SAJTÓKÖZLEMÉNY

SAJTÓKÖZLEMÉNY

AIPA – VOSZ Együttműködési Szándéknyilatkozat ALÁÍRÁSÁRÓL

Az Alföldi Regionális Ipar- és Gazdaságfejlesztési Kft. és a Vállalkozók Országos Szövetsége Bács-Kiskun Megyei Szervezete megállapodást kötött az együttműködésről. A szándéknyilatkozatot az AIPA Kft. részéről Szemereyné Pataki Klaudia ügyvezető igazgató, a VOSZ részéről Versegi János megyei VOSZ-elnök írta alá február 20-án hétfőn, a kecskeméti Városházán.

Az elmúlt időszakban a dél-alföldi régióban, Kecskemét vonzáskörzetében a helyi vállalatok és vállalkozások összefogására klaszterek alakultak. A szándéknyilatkozat célja, hogy a szerződő partnerek minél jobban feltárják a klaszterek szoros e­gyütt­mű­kö­dé­sében rejlő lehetőségeket és előnyöket, illetve a szervezetek tagjai élvezzék mindkét szervezet szolgáltatásait, a projekteket pedig összehangoltan valósítsák meg.

A kitűzött célok közé tartozik, hogy VOSZ megyei szervezete és az AIPA klaszter meghatározó szereplő legyen – az együttműködésből fakadó jelentős számú tagság támogatásával – a térségfejlesztési programokban. A különböző támogatások, pályázatok során piacképes projektekkel jelenjenek meg és maximalizálják az elnyerhető forrásokat. Fontos feladat a VOSZ és AIPA Klaszter tagok támogatása és segítése annak érdekében, hogy a térségben betelepült multinacionális vállalatok beszállítói legyenek.

Ugyancsak a célok között szerepel a térség gazdasági versenyképességének és a tagvállalatok innovációs képességének növelése, a foglalkoztatáspolitikai feladatok összehangolása, munkaerő-fejlesztési és-képzési programok kidolgozása, a nemzetközi kapcsolatok összehangolt fejlesztése.Az együttműködés keretében konkrét feladatokról is döntöttek.  Már a következő hónapokban elindítanak egy projektet a VOSZ és AIPA Klaszter tagok elektronikus számlázási képességének kialakítására, amely a beszállítóvá válás egyik alapfeltétele. A tervek szerint a projekt keretében 150-200 vállalkozás e-számla képessé tehető.

Ugyancsak hamarosan elindul a kis- és közepes vállalkozások mentorálási programja, melynek célja a jármű-, és gépipari beszállítói képességek fejlesztése, különös tekintettel a beszállítók minőségirányítási rendszereinek fejlesztésére a Kecskemét térségében. Felhasználva a járműipar területén szerzett tapasztalatokat, a program kiterjedne más ágazatokra is, különös tekintettel a műanyag- és vegyiparra, az építőiparra és a zöldgazdasághoz kapcsolódó agrártevékenységekre is.