Kezdőlap Régió BEFEJEZŐDÖTT A KECSKEMÉTI TISZK 864 MILLIÓS FEJLESZTÉSE

BEFEJEZŐDÖTT A KECSKEMÉTI TISZK 864 MILLIÓS FEJLESZTÉSE

Sikeresen és határidőre befejeződött a „Keresletvezérelt szakképzés megteremtése a Kecskeméti TISZK munkaerőpiaci igények alapján történő infrastrukturális fejlesztésével” elnevezésű, TIOP-3.1.1-09/1-2009-0019 azonosító számú projekt. A fejlesztés összköltsége 864,27 millió forint, amelyhez az Európai Unió és a Magyar Állam 775,27 millió forint támogatást nyújtott, az önrész pedig 89 millió forint volt. 

Az ünnepélyes projektzáró rendezvényen részt vettek: dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere, Kovács Ernő, Tiszakécske polgármestere, dr. Danyi József, a Kecskeméti Főiskola rektora, Pintér Csaba, a Kiskunfélegyházi PG Alapítvány elnöke, Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Lovas Dániel, a Vállalkozók Országos Szövetsége  Bács-Kiskun Megyei Szervezetének titkára , Fabio Belá, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. oktatásért és képzésért felelős vezetője valamint Pósfayné Bakota Éva, a Kecskeméti TISZK ügyvezetője.

A rendezvényen elhangzott: a „Keresletvezérelt szakképzés megteremtése a Kecskeméti TISZK munkaerőpiaci igények alapján történő infrastrukturális fejlesztésével” elnevezésű, TIOP-3.1.1-09/1-2009-0019 azonosító számú projekt keretében egyrészt építési beruházás, másrészt eszközpark fejlesztés történt öt megvalósítási helyszínen: a Kecskeméti TISZK Szolnoki úti központi képzőhelyén és négy partnerintézményénél, azaz a Kodály Iskolában, a Kada Elek Közgazdasági Középiskolában, a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakközépiskolában és a Lestár Péter Egységes Középiskolában.

Az építési beruházások értéke mintegy 202 millió forint volt. Ezek keretében a TISZK központi képzőhelyén a „Tanműhely átalakítás és felújítás” során167,5 négyzetméterakadálymentes épület készült el, amelyben fémipari és gépészeti szakmacsoportok oktatására alkalmas tanműhely jött létre. Szintén a központi képzőhelyen zajlott a „Labor és alaptanműhely felújítás, és hasznos alapterülettel járó emeletráépítés”, amelynek eredményeként378,5 négyzetméterakadálymentes felújított épületrész, és szintén akadálymentes115,74 négyzetméterúj épület szint ráépítés történt. Az épületben felújított tanműhely és új tanterem szolgálja ki a fémipari és gépészeti szakmacsoportokat.

A Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Szakközépiskolában megvalósult „Rekreáció és egészségfejlesztés gyakorlati képzőműhely épület átalakítás és felújítás”853,12 négyzetméterépületrészt újítottak fel, és részlegesen akadálymentesítettek.

Az eszközpark fejlesztés öt megvalósítási helyszínt érintett, összértéke mintegy 470 millió forint.  Ennek keretében a Kodály Iskola új hangszerekkel gazdagodott, a Kada Elek Közgazdasági Középiskolában taniroda, video konferencia terem és számítógépes munkaállomások jöttek létre, a Lestár Péter Egységes Középiskolába integrált egyetemi táblacsomagot, fénymásolókat, laptopokat, valamint egy szervert adtak át, a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Szakközépiskolában pedig az újonnan kialakított képzőhely felszereléséhez, valamint a teljes iskola bútorzatának kicseréléséhez történtek eszközbeszerzések.

A központi képzőhelyen kialakított „Tanműhely”, valamint a „Labor és alaptanműhely” olyan modern eszközökkel lett felszerelve, amelyek a fémipari- és gépészeti szakmacsoportok fejlesztését szolgálják. Egyebek között megtörtént a Mercedes cég által is használt, felszerszámozott 2 darab DMC 635V CNC maró és 1 darab NAF 400 CNC forgácsoló gép, mellette pedig hagyományos fémipari gépek beszerzése.

A kecskeméti TISZK már a projekt előkészítési fázisában arra törekedett, hogy a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. igényeit maximálisan figyelembe vegye. A fejlesztés céljait közösen határozta meg az üzem vezetésével. A projekt keretében létrejött feltételek lehetővé teszik az immár központi programmá nyilvánított, úgynevezett Mercedes szakmák (gépjármű karosszéria-készítő, javító, gépjármű-mechatronikus, járműgépészeti szerelő, javító, karbantartó, mechatronikus karbantartó és szerszámkészítő) sikeres elsajátítását, a képzésben résztvevőknek pedig lényegesen nagyobbak az elhelyezkedési esélyeik.

Kecskeméti TISZK Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft.

Cím: 6000 Kecskemét, Szolnoki út 31.
E-mail: [email protected]
www. ketiszk.hu