Kezdőlap Régió Célegyenesben az Európai Történelem Háza

Célegyenesben az Európai Történelem Háza

Az elmúlt hetekben új lendületet vett az Európai Történelem Háza projekt. A létrejövő múzeum alapvető rendeltetése az európai értékek közvetítése és a kontinens történelmének bemutatása lesz. Tőkés László és Bagó Zoltán néppárti európai parlamenti képviselők több meghallgatáson és tárgyaláson vették ki részüket a hazánk szempontjából is igen fontos ügy előmozdításából.

Az Európai Történelem Házának leendő helye eldőlt, Brüsszelben a European Quarterban, a Leopold Parkban fog elhelyezkedni az építmény. Az engedélyek megszerzése folyamatban van, de mivel védett építészeti területen állítják fel, szigorú technikai paramétereknek kell megfelelnie. 4.000 m2 fog rendelkezésére állni az állandó kiállításoknak, 800 m2 pedig az ideiglenes tárlatoknak.130 építészeti tanulmányból választották ki a nyertes pályázatot, a kivitelezői csapatot pedig a franciák adják, de németek és belgák is megtalálhatóak benne. A projektben 18 történész vesz részt, akik 13 országból érkeztek. Ennek folytán az egyenlő tagállami képviselet ugyan nem valósul meg, a kiválasztás szakmaisága viszont messzemenően biztosított – éspedig oly módon, hogy a szakemberek tudása a történelem egészét lefedje. Van, aki az ókor vagy a középkor, és persze van, aki a XX. századi Európa történet területén kiemelkedő kutató.

Jelenleg folyamatban van a különböző országokban lévő kulturális központokkal való kapcsolatfelvétel, s már több mint százzal alakult ki a kapcsolat, de ez a szám várhatóan ezer fölé emelkedik. A múzeum a tagországokból és az Unión kívüli országokból is számít látogatókra. Természetesen meghívott csoportok is lesznek, illetve egyéni látogatókra is számítanak. Törökország és Oroszország máris kifejezték az ügy iránti érdeklődésüket, illetve azt, hogy az európai történelem részeseként, az Európai Ház tartalmi része is érdekli őket. Ugyancsak érdeklődésüket fejezték ki egyes volt gyarmati területek.

2012-2013-ra 11 milliós költségvetést különítettek el a projektre, illetve 2012-re plusz 2 milliós többlet-költségvetési összeget kap az ügy az általános tartalék terhére. Összköltségvetési végösszege: 60 millió euró. A későbbi fenntartási költségeket egyelőre nem lehet pontosan kiszámítani, az évi működése költséget viszont nagyjából 12 millió euróra becsülik. A belépés ingyenes lesz, a múzeum nyitvatartási idővel fog működni.

Tartalmi szempontból Tőkés László azt szorgalmazta, hogy az Európai Történelem Háza kellő súllyal mutassa be a volt totalitárius rezsimeket, külön hangsúlyt fektessen a kereszténység történelemformáló szerepére, és a kisebbségek történelmi szerepét is méltóképpen jelenítse meg. Nagyon fontos, hogy azok az európai vezérelvek érvényesüljenek, melyek más kontinensekre is hatottak és az európai értékek is megfelelő módon tükröződjenek a múzeumban. A vallási háborúk valóban árnyékot vetnek a történelemre, éppen ezért árnyalt és hiteles bemutatás nagy kihívást jelent a tervezők számára. A problémák relatívak és sokféleképpen értékelhetők, a történelem folyamatosan átértékelésen megy át. Továbbá, bár a kereszténység fontosságát senki sem tagadja, Európa történelmének más meghatározó elemeit is ki kell emelni – hangzott el többek hozzászólásában.

Több kollégánk is arra következtetésre jutott, hogy az egység Európában legszilárdabban a kultúra terén valósítható meg, összességében éppen ezért nagyon fontos a projekt – mondta Bagó Zoltán. Folyamatos a konzultáció a kérdésben, hiszen minden ország történetét az adott ország történészei ismerik a legjobban. Alapvetően a múzeum feladata az egész kontinens történelmének bemutatása kell hogy legyen, nem csupán az egyes országoké.

A múltban az országok folyamatosan változtak, így ha országonként történne a bemutatás, az a história nem megfelelő kiállításához vezetne. A történelem nem ismeri a határokat, hiszen azok mindig változtak a történelem során. Továbbá a múzeumnak nem a politikát kell tükröznie és nem más múzeumokat ismételnie. A parlamenti látogatóközpont megnyitása önmagában is fontos lépés volt, de ügyelni kell, hogy tevékenységükben ne fedjék egymást a múzeummal, hiszen egészen más céllal jöttek létre. Kiemelt jelentőségű az információk több nyelvű közvetítése, illetve a már meglévő intézmények tapasztalatainak felhasználása, hiszen a tartalmi rész kidolgozása előrehaladott stádiumban található – fogalmazott Bagó Zoltán.