Kezdőlap Régió KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYAR KULTURÁLIS SZERVEZETEK II. KONFERENCIÁJA

KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYAR KULTURÁLIS SZERVEZETEK II. KONFERENCIÁJA

Kecskemét, 2012. március 21 – 23.

A rendezvény előzményei
A Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Szakmai Kollégiuma támogatásával 2011. március 24-26 között rendeztük meg a Kárpát-medencei magyar kulturális szervezetek első konferenciáját. A résztvevők egyértelműen megfogalmazták igényeiket a folyamatos és rendszeres együttműködésre vonatkozóan. A programmal maximálisan elégedett határontúli és hazai szervezetek képviselői kérték a Magyar Népművelők Egyesületét, hogy vállalja a program folytatásának gondozását. Az első konferencián megtörtént a szervezetek bemutatkozása, illetve a résztvevők megismerték a magyar kulturális ágazat fejlesztési, támogatási és koordinációs tevékenységét, L. Simon László (Országgyűlés Kulturális és Sajtó Bizottságának elnöke), Jankovics Marcell (NKA Bizottságának elnöke) és Borbáth Erika (Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus főigazgatója) előadásán keresztül.

Cél
A II. konferencia célja, hogy a Magyarországon és a szomszédos országokban működő közművelődési szakmai szervezetek körében erősödjenek a szakmai – együttműködési kapcsolatok, új együttműködések szülessenek. Közösen kidolgozásra kerüljön a szervezetek közötti rendszeres és folyamatos hosszú távú együttműködés rendje és formája. A konferencia keretében bemutatásra kerüljenek a határon átívelő és a helyben (határon túl és belül) jól működő, az identitást segítő, a közösségeket fejlesztő jó projektek.
A résztvevők a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál programjai során ízelítőt kapnak a hazai közművelődés reprezentatív értékeiről.

Résztvevők köre
Cserép László a NEFMI Közművelődési Főosztály osztályvezetője
Borbáth Erika a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus főigazgatója
Dr Németh János a NEFMI vezető főtanácsosa
Meghívott határon túli szervezetek delegáltjai (5 ország
Magyar Népművelők Egyesülete elnöksége, tisztségviselői
Az MNE megyei szervezeteinek delegáltjai
Résztvevők száma: 50 fő
A célban megfogalmazottak teljesítése érdekében a II. konferencián azok részvételét tervezzük, akik a fentiekben leírt jó programok megvalósításában a gyakorlatban közreműködnek. A határontúli szervezetek esetében egy fő képviselőt várunk a szervezet vezetői közül, kérve, hogy a további négy fő résztvevő olyan gyakorlati szakember legyen, aki egy-egy jó projekten keresztül az adott ország kulturális feladatellátásáról tud képet adni. Az MNE megyei szervezeteitől is azt kérjük, hogy azok a képviselők vegyenek részt a konferencia munkájában, akik határon átívelő, vagy hazai környezetben jól működő projekteket vezetnek, koordinálnak. Ezért a megyei szervezetek egy-egy képviselőjének ellátását tervezzük a konferencia keretében.

Rendezvény szervezői
Magyar Népművelők Egyesülete elnöksége
Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Nonprofit Kft., Kecskemét

Helyszín:
Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ, Kecskemét