Kezdőlap Régió Érettségi

Érettségi

Nehezebb lesz megszerezni a kettest, kevesebb tantárgyból szerveznek majd vizsgákat, és eltörlik az előrehozott érettségit – így szabná át a kétszintű érettségi rendszerét az oktatási államtitkárság a kormányzati honlapon nyilvánosságra hozott előterjesztés szerint.

A ketteshez a 2013/2014-es tanévtől nem húsz, hanem huszonöt százalék kell majd, közép- és emelt szinten egyaránt – áll a kormány.hu-n közzétett előterjesztésben. Erre a lépésre a 2011-es érettségi időszak óta számítani lehetett, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár akkor ugyanis úgy nyilatkozott, bár a diákok jobban teljesítettek az érettségin, mint egy évvel korábban, a vizsgakövetelmények nagyon alacsonyak, a százalékok osztályzatokra történő átváltása alacsony kulccsal történik, az elégséges eléréséhez elegendő a húszszázalékos teljesítmény, míg Európában ez 50 százalékhoz kötött.

Az új pontozási rendszer az érettségin

Középszintű érettségi:
80–100% elérése esetén jeles (5),
60–79% elérése esetén jó (4),
40–59% elérése esetén közepes (3),
25–39% elérése esetén elégséges (2),
0–24% elérése esetén elégtelen (1)

Emelt szintű érettségi:
60–100% elérése esetén jeles (5),
47–59% elérése esetén jó (4),
33–46% elérése esetén közepes (3),
25–32% elérése esetén elégséges (2),
0–24% elérése esetén elégtelen (1)

Nincs több előrehozott érettségi

Az előterjesztés alapján a 2013/2014-es tanévtől az informatika, az élő idegen nyelvek és a latin kivételével semmiből nem lehet a tizedik és a tizenegyedik évben érettségizni. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár már a közoktatási törvény első tervezetének nyilvánosságra hozásakor úgy nyilatkozott, hogy nem szeretnék, ha a diákok előrehozott vizsgákat tennének.

„Ennek számtalan oka van, a megszervezhetetlenségtől kezdve egészen odáig, hogy az érettséginek szimbolikus szerepe is van, tizennyolc éves korban lezár egy fontos időszakot” – mondta 2010 végén.

Előrehozott érettségire eddig azok jelentkezhettek, akik már a kilencedik, tizedik vagy tizenegyedik évfolyamban teljesítik az adott tantárgyból a helyi tantervben szereplő követelményeket, és megszerezték a szükséges osztályzatokat is.

Ez azt jelenti, hogy ha például a földrajz oktatását még nem fejezték be tizedik évfolyamban, az előrehozott érettségire jelentkezőknek osztályozó vizsgát kell tenniük a tizedik, tizenegyedik és tizenkettedik évfolyamos tananyagból. Fontos szabály, hogy az előrehozott érettségit csak akkor lehet megismételni, ha a diák elégtelent kap rá, az eredeti jegy azonban ilyenkor is bekerül az érettségi bizonyítványba.

A Történelemtanárok Egylete tavaly januárban jelezte, hogy nem ért egyet az előrehozott érettségi megszüntetésével, a középiskolai tanárok szerint „érthetetlen”, miért akarják elvenni az elővizsga lehetőségét azoktól a diákoktól, akik egy vagy több tantárgyból már a tizedik vagy a tizenegyedik évben felkészültnek érzik magukat. Áprilisban a diákparlament is leszavazta az előrehozott vizsga megszüntetését, a középiskolások azzal érveltek, hogy sokkal nehezebb levizsgázni úgy egy tárgyból, hogy az érettségit megelőző egy-két évben már nem tanulják.

Kevesebb idegen nyelv közül lehet választani

A javaslat szerint a jelenlegi huszonnégy idegen nyelv helyett hat világnyelvből, egy klasszikus nyelvből és a nemzetiségek által használt nyelvek közül a magyarországi középiskolában oktatott nyelvekből lehet idegen nyelvi érettségi vizsgát tenni. Ebben a vizsgaidőszakban az angol és a német mellett a beás, a bolgár, az eszperantó, a finn, a francia, a héber, a holland, a horvát, a japán, a kínai, a latin, a lengyel, a lovári, az olasz, az orosz, a portugál, a román, a spanyol, a szerb, a szlovák, az ukrán és az újgörög közül választhattak a diákok.

Pszichológiából is lehet érettségizni

Először a 2014/2015-ös tanév májusi-júniusi vizsgaidőszakában – a pszichológia választható közismereti vizsgatárgyként szerepel majd a szabályzatban.