Kezdőlap Régió Kalocsa

Kalocsa

Kalocsa vezetése fontosnak tartja, hogy szerbiai testvérvárosával, Kúlával fennálló testvérvárosi kapcsolatot elmélyítse, és a szokásos kulturális és sportegyüttműködéseken túl gazdasági és politikai együttműködéssé is kovácsolja.

Ennek jegyében Simon Zoltán, Kalocsa alpolgármestere és dr. Bagó Zoltán, EP-képviselő is részt vett a Vajdasági Magyarok Ifjúsági Szövetségének küldöttgyűlésén, melyre a közelgő szerbiai választások miatt a Vajdaság minden területéről delegált a szervezet küldötteket.

EU: szerb lehetőségek

Az együttműködés nem új keletű a két város között: Szerbia uniós tagjelöltté válását követően először Kalocsán rendeztek közös szerb-magyar mezőgazdasági és ipari konferenciát. A küldöttgyűlésen köszöntőjét követően Ricz Emese, a Vajdasági Magyarok Szövetsége Ifjúsági Szervezetének elnöke felvázolta, hogy mennyire fontosnak tartják az ifjúság szemszögéből az uniós csatlakozást, hiszen magyar példákon keresztül látják, hogy mennyire kinyílnak a lehetőségek a fiatalok előtt, akár az utazás, a munkavállalás, a tanulás vagy a politikai karrier szempontjából.

Ami a hírekből kimarad: első kézből az EU-ról

Dr. Bagó Zoltán beszédében részletes tájékoztatást adott az unió felépítéséről, a döntéshozatali mechanizmusról és személyes munkájáról. Majd az unió nyújtotta továbbtanulási lehetőségekről és a vajdasági fiatalok lehetséges jövőképéről is szót ejtett, és hangsúlyozta, hogy európai parlamenti képviselőként kötelességének érzi, hogy minél több hasonló rendezvényen közreműködjön. Az ehhez hasonló programokon ugyanis olyan folyamatokról is első kézből nyújthat tájékoztatást, ami a híradásokból esetleg kimarad.

Varga László: esély és lehetőség az EU, de vannak veszélyei is

Végezetül hozzászólt a nagygyűléshez Varga László, a Szerb Köztársaság parlamentjének képviselője is, aki elmondta, hogy az uniószkeptikusok tábora ugyan elég nagy Szerbiában, de az unió előnyei tagadhatatlanok, a csatlakozás Szerbiát egy nagyon komoly fejlődési pályára állíthatja. Ugyanakkor aggályait fejezte ki a piacok kinyílásával és a határok megnyitásával kapcsolatban, miszerint a majdani uniós tagság esetén komoly versenyhelyzetbe kerülhet Szerbia mezőgazdasága és ipara, elsősorban Vajdaság mezőgazdasága, ami komoly kihívások elő állítja a vajdasági magyar gazdálkodókat.

(A delmagyar.hu és a koronaradio.hu nyomán.)