Kezdőlap Régió Újrázásra készül az ökoautók országos versenyének kecskeméti bajnoka Ezúttal házon belül is...

Újrázásra készül az ökoautók országos versenyének kecskeméti bajnoka Ezúttal házon belül is komoly kihívói akadtak a tavalyi győzteseknek

 Célegyenesbe fordult az ökoautók idei versenye
 A Kecskeméti Főiskoláról a tavalyi győztes mellett két másik csapat is készül a Föld Napi megmérettetésre
 Idén a Bosch tapasztalt mérnökei segítik az Elektromobil verseny résztvevőit
 Már csak a gépátvétel van hátra az április végi döntőig

Tavaly a Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar egyik csapata, a Racsni lett az országos bajnok. A csapattagok nem látták értelmét változtatni a győztes felálláson, ezért a múlt évi döntőn sikeresen futott járművet fejlesztették tovább. Terveik szerint ez idén is elég lesz, bár nincs könnyű dolguk, hiszen az ország többi részéről érkező versenyzők mellett a Kecskeméti Főiskola másik két csapata, és a főiskolával együttműködve két további “istálló” is teljes erőbedobással készül a megmérettetésre. A csapatok kapva kaptak a Bosch kezdeményezésén, és folyamatosan egyeztettek a fejlesztéseikről a mentoraikkal. A mérnökök és a hallgatók közötti élő, közvetlen kapcsolat eredményeként az április 28-án, Miskolcon a Föld Napja alkalmából rendezett döntőn már a lehető legprofibb, biztonságos és kreatív megoldások sorát felvonultató járművek mérkőznek meg egymással.

A zaj- és káros anyag kibocsátás nélkül, kézi fúrók meghajtásával futó járgányok versenye tavaly nagy sikert hozott Kecskemét számára. A győzelem arról tanúskodik, hogy az ország földrajzi középpontjában elhelyezkedő város mára a hazai innováció egyik fellegvárává vált. Az idei döntőn komoly esély nyílik a kiváló eredmény megismétlésére, ami tovább erősítené az életerős város kiemelt szerepét a magyarországi.

A döntő napjáig már csak egy állomás van hátra, az elkészült gépek átvétele, ahol egy szakértőkből álló bizottság előtt, különböző állomásokon vizsgáznak az elektromobilok. Az eseményen a kecskeméti csapatok is bemutatkoznak majd, hiszen a szervezők az előző években megismert alakulatok idei “formájára”, és az újonnan verbuválódott csapatok felkészülésének részleteire egyaránt kíváncsiak.

Az idei, negyedik alkalommal megrendezett Elektromobil verseny egyik újdonsága, hogy a Bosch tapasztalt mérnökei segítik a műszaki egyetemistákból összeálló csapatok felkészülését az ökoautók legnagyobb magyarországi erőpróbájára. A Robert Bosch Power Tool Kft., Európa vezető kéziszerszám gyára minden évben meghirdeti a saját építésű környezetkímélő járművek versenyét, amelyen műszaki pályára készülő diákok – döntően a mérnöki karok hallgatói – indulnak saját konstrukcióikkal.

“ A fiatal mérnökök szakembereink segítségével idén azt is megízlelhették, milyen, amikor az embernek nem kell lemondania a legmerészebb elképzeléseiről sem, épp ellenkezőleg, aktívan támogatják ötletei megvalósítását. Nagy öröm számunkra, hogy a Kecskemétről érkező műszakisok évek óta kiemelkedő szereplői a versenynek.”- emelte ki Horváth Attila, a verseny létrehozója, a Bosch zöld barkácsgépek üzleti egységének európai gyártási és logisztikai üzletági igazgatója