Kezdőlap Régió Ünnepélyes alapkőletétel a Kecskeméti Főiskolán Kecskemét, 2012. április 3.

Ünnepélyes alapkőletétel a Kecskeméti Főiskolán Kecskemét, 2012. április 3.

A legkorszerűbb eszközökkel felszerelt járműipari képzést szolgáló intézet ünnepélyes alapkőletételére került sor április 3-án a Kecskeméti Főiskola GAMF Karán. A Járműtechnológia Tanszék új épülete közel másfél milliárd forintos uniós támogatással épül fel.

Az ünnepélyes eseményen a hivatalos beszédek sorát dr. Danyi József, a Kecskeméti Főiskola rektora indította, aki elmondta, hogy a Főiskolán számos járműipari fejlesztés indult az utóbbi időben. Köszöntőjében Ulrich Jäger, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. személyzeti igazgatója beszámolt arról, hogy a főiskolával és a Knorr-Bremse-vel közös duális képzés keretében szeptembertől 26 hallgató kezdheti meg tanulmányait, üdvözölte az oktatás-fejlesztési terveket, és kijelentette, hogy a cél világos: Kecskemét Európa és Magyarország egyik meghatározó autóipari központja legyen.
Dr. Zombor Gábor Kecskemét polgármestere támogatását fejezte ki a főiskola programjaihoz, a projekt vezetője prof. dr. Palkovics László beszédében megköszönte az eddigi munkát, de kitért arra, hogy még több kutatás-fejlesztési projekt indul a közeljövőben, és a munka nagy része hátravan. A beszédeket követően elhelyezték a tanszék alapkövét, melybe tervdokumentáció, a projektben résztvevők névsora, 2012-es pénzérme, a város zászlaja és aznapi sajtó került.

Az uniós pályázat keretében épülő legkorszerűbb műhelyekkel és laborokkal felszerelt, minden igényt kielégítő közel 2000 négyzetméteres új intézet nemcsak az oktatás, hanem a járműipari kutatás-fejlesztés bázisa is lesz. Az alagsorral együtt háromszintes épületben többek között helyet kapnak olyan, a modern járműtechnikai oktatásban és kutatásban elengedhetetlen eszközök, mint a dinamikus motorfékpad, a teljes jármű hajtására és fékezésére alkalmas próbapad, valamint gépkocsi alrendszerek vizsgáló és mérő berendezései. Az intézetben kialakítanak a mechatronikai komponensek vizsgálatára alkalmas környezetállósági-, járműelektronikai-, és a régióban egyedülállóan egy teljes járműfényező laboratóriumot is. Az új épület lesz a bázisa a 2012 szeptemberében induló járműmérnöki képzésnek, a tervek szerint decemberben már a kész tanszék avatóját lehet megünnepelni.

A Mercedes-Benz gyár Kecskemétre településével fontos járműipari központtá válik Kecskemét, ahol sok jól képzett szakemberre van szükség. A Kecskeméti Főiskola GAMF Karának célja, hogy a járműipar igényeinek és az európai trendeknek megfelelő járműipari képzési rendszert hozzon létre. A főiskola így hosszú távon a Mercedes-Benz és beszállítói igényeinek megfelelni tudó, felsőfokú járműipari szakemberek képzését tudja biztosítani. 2012 szeptemberében – a felsőoktatásban az országban elsőként – a Kecskeméti Főiskola GAMF Karán a járműmérnöki alapszakon beindul a gyakorlatorientált/duális típusú képzés.

„A főiskola tisztában van azzal, hogy a Mercedes Kecskemétre települése új kihívásokat, ugyanakkor új lehetőségeket is jelent az intézménynek. Erőteljesen nyitunk a járműipar számára szükséges képzések felé, ezért indítjuk be a járműmérnök szakot, hogy a Kecskeméti Főiskola is felsorakozhasson azok mellé az egyetemek mellé, ahol járműipari képzés folyik. A saját erőforrásaink mellett számíthatunk a Mercedesre is. Erre már nemcsak ígéretünk van, aláírtuk a stratégiai együttműködési megállapodást, mely szerint a cég és a főiskola egymás stratégiai partnereinek tekintik egymást.”- nyilatkozta dr. Belina Károly a GAMF Kar dékánja.

Az „Autóipari szakemberképzés infrastruktúrájának fejlesztése a Kecskeméti Főiskolán (TIOP-1.3.1-10/1-2010-0003)” című projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Az alapkőletétel