Kezdőlap Régió A környezettudatos város – Zöld Nap Kecskeméten a „Rákóczi út –...

A környezettudatos város – Zöld Nap Kecskeméten a „Rákóczi út – Vasútkert revitalizációja” projekt keretében

A Nyitott Szemmel Egyesület 2012. május 11-én Zöld Napot szervez Kecskeméten, a „Rákóczi út – Vasútkert revitalizációja” projekt kísérő rendezvényeként. A program valójában egy hat alkalomból álló sorozat, amelyek mindegyikén általános iskolás diákok ismerkednek a környezetvédelemmel.
Katonáné Szabó Gabriella környezetvédelemért felelős alpolgármester a rendezvény kapcsán elmondta: a Rákóczi úti beruházás során nem csak építészeti rekonstrukció zajlik, hanem a növényzet is megújul. Ez utóbbi környezetre gyakorolt pozitív hatásai hosszú távon is jelentősek. A programsorozat alkalmat ad arra, hogy a gyermekek ismerkedjenek a környezettudatossággal.
Molnár Árpád Szilveszter, az egyesület elnöke így fogalmazott: a környezetvédelmi akció célja olyan „Zöld nap” megszervezése volt, amelynek keretében a város diákjai és lakosai megismerkedhetnek a városi környezetet fenyegető legfontosabb környezeti problémákkal. A szakemberek ismeretterjesztő és játékos formában hívják fel a figyelmet a környezettudatos gondolkodásra és viselkedésre. Az akció fontos célja továbbá, hogy a megvalósuló revitalizáció kapcsán figyelmet kapjon az épített környezet megóvása és a közterületek, parkok védelme. A városi környezetben lévő tájalkotó elemek (talaj, víz, levegő stb.) a természetes, illetve természet közeli ökoszisztémákhoz képest módosult formában vannak jelen. Általában szennyezettségük jellemző, amivel a figyelemfelhíváson kívül a megelőzési, kezelési lehetőségek szintjén is foglalkozni kell.
Ezeket a problémákat interaktív, játékos formában ismertetik meg a résztvevőkkel. Az interaktív bemutatók magukban foglalták a növények szerepének ismertetését, a zöld tetők alkalmazásának bemutatását, illetve a városi lakásokban kialakítható zöld sarkok modellezését (kisméretű zöld kert készítése). A program összekapcsolódik a növények levegőtisztaság-védelmi szerepének megtárgyalásával, az alkalmazható növények megismertetésével és a Rákóczi út jelenlegi és tervezett zöldfelületeinek bemutatásával. A talaj és a levegő problémáinak ismertetéséhez talajvizsgálatokat (kémhatás, mésztartalom, talajlevegő hőmérséklete) és léghőmérsékleti méréseket alkalmaznak. Az épített környezet megóvásának fontosságát a Rákóczi úton tett építészeti körséta keretében tervezik bemutatni, ahol a város első zöldtetős társasházában is körbevezetik a kimagaslóan érdeklődő diákokat.

További információ:
Molnár Árpád Szilveszter – elnök
Nyitott Szemmel Egyesület
[email protected]